Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Nisan '16

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Genleriniz geleceğiniz hakkında neler diyor?

Genleriniz geleceğiniz hakkında neler diyor?
 

Dr. Serdar Savaş


Kilo vermek ve belki de daha önemlisi ideal kiloda kalmak için verilen tavsiyeler kafaları karıştırıyor. Uzmanlar ise her bireyin kendine özel, genetik yapısına uygun bir diyet programı seçmesini tavsiye ediyor.

Peki kişiye özel diyet ve beslenme programını nereden bulacağız? Hele de “Komşuma iyi gelmiş bu yöntemi ben de deneyeceğim” diyenlerin sayısı bu kadar fazlayken…

O zaman izin verin de, bilim yolunuzu aydınlatsın… Konuyu bir bilen anlatsın…

Bu vesileyle bir araya geldiğim GENAR Toplum Sağlığı ve Genom Bilim Enstitüsü Kurucusu Dr. Serdar Savaş, "Kişiye özel nutrigenetik beslenme sayesinde hem kilo vermek hem de kilo kontrolü sağlamak mümkün" diyor.

Savaş, ‘Tıpta Sessiz Devrim Koruyucu Genetik’ kitabında da bu konuda hayli ilginç bilgiler veriyor:

“İnsanlar ne yiyeceğini şaşırmış durumda... Bazı uzmanlar bol yağlı, bol proteinli diyetler önerirken, bazıları vegan diyetleri savunuyor. Aslında bu yaklaşımlar doğru ama cevaplanması gereken kritik bir soru var: ‘Kimin için?’ Herkesin beslenme şekli kendine özeldir ve bu bireyi benzersiz yapan genetik özelliklerinde saklıdır. İşte bunu ortaya çıkarmak için genetik yapısı incelenmeli.”

Genetik testi bireyin yanak içinden alınan örneğin analiz edilmesiyle yapılıyor. Dört hafta içinde hazırlanan rapor diyetisyen ve hekimlere gönderiliyor. Raporda kişinin tüketmesi gereken karbonhidrat ve yağ çeşitleri miktarlarıyla sunuluyor. Ayrıca vitaminler, mineraller, tuz, alkol, kafein, laktoz ve glutene olan hassasiyeti, intoleransları, antioksidasyon ve detoksifikasyon kapasitesi de belirleniyor. Bireyin hangi egzersizlerden yarar göreceğine de yer veriliyor.

Bu sayede ülkemizde 35 yaşını geçmiş birinin yüzde 90 ihtimalle yakalanacağı şu hastalıklardan korunma ihtimalleri artıyor:

·Kalp krizleri-koroner damar hastalığı

·Beyin damar hastalıkları

·Hipertansiyon

·Yüksek kolesterol, trigliserid.

·Yüksek homosistein

·Diyabet

·İnsülin direnci

·Metabolik sendrom

·Obezite

· Osteoporoz

·Akciğer kanseri

·Meme kanseri

·Kalın barsak kanseri

·Prostat kanseri

·Mide kanseri

Gentest, iki yaşından 100 yaşına herkese uygulanabiliyor. Aileden gelen kalıtsal risklerinizi belirlemek için bir fırsat olabilir…