Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Nisan '16

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Gerçekten görmediyse görgüsüzlük ayıp değil

Gerçekten görmediyse görgüsüzlük ayıp değil
 

İnsanların davranışlarını onların gerçek durumlarını bilmeden sorgularsak hataya düşeriz. İlk bakışta hiç kimse suçlu/hatalı değildir; bir bakalım ki neden böyle davranıyor. Bilerek yaptığınız davranış ancak terbiyesizlik olur.

Yıllarca hapishanede kalmış, kadın yüzü görmemiş bir mahkûmun karşılaştığı ilk kadına başka türlü bakması çok normal, içinde bulunduğu durumun psikolojisini yansıtıyor. Tersine davransa tuhaf olurdu.

Aç kalmış biri yemeklere saldırabilir. Çok acıkmış ya da iştahlıysa bir ekmeği bir oturuşta yiyebilir. Bunlar görgüsüzlük değil. Görgüsüzlük görmüş birinin görmemiş gibi davranması.

Geldiği yerde elle yemek yeniyorsa onun da eliyle yemek yemesini ayıplayamayız. Böyle insanlar vardır. Normal olan insanın her ortama değil öncelikle bulunduğu duruma uymasıdır. Ben bir Kızılderili’nin beyaz adam gibi davranmasını medeniyet olarak görmem, tersine yadırgarım. Medeniyet başkaları gibi olmak değil kendi yapısı içinde iyi ve güzel davranmaktır.

Böyle ayıplamalara rastlıyoruz maalesef… Bir köylü kadının konuşma şekliyle asla alay edemeyiz, onun konuşma şekli budur çünkü. Birisi şehre gidecekmiş. Köylüler şehirde kibar konuş demişler. Adam şehirde bir karpuzcuya gitmiş köylülerin tembihi üzerine “Bana bir kırpiz versene” demiş. Karpuzcu anlamış, gülmüş “Bak hemşerim karpuzun adı her yerde karpuzdur”

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..