Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ağustos '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Gluten nedir? Glutensiz gıdalar...

Gluten nedir? Glutensiz gıdalar...
 

Gluten nedir?

Buğdayda yaklaşık 30 farklı tür protein bulunur ancak bunlardan yalnızca ikisi, glutenin ve gliadin, suyla karıştırıldığında gluten olarak bilinen esnek maddeyi oluşturur.

Tek başına incelendiğinde gluten; ciklete benzeyen sert ve esnek bir maddedir.

Buğday unu suyla karıştırılıp yoğrulduğunda, bu iki protein suyu tutar ve esnek gluten zincirlerini oluşturmak üzere birbirine bağlanır.

Bu proteinlerin unda fazla miktarda bulunması durumunda un, suyu yapısına daha hızlı alır ve güçlü ve esnek bir gluten oluşturur.

Unlu mamullerin yapısını sağlayan madde olan gluten; çavdar, arpa ve yulaf gibi diğer tahıllarda da bulunur ancak bunların hiçbiri, buğdayın bu fonksiyonunu tam olarak yerine getiremez.

Glutensiz gıda nedir?

Glutensiz gıda, gluten içeren buğday veya tüm Triticumtürleri ile arpa, çavdar, yulaf ve bunların melezlerinin veya türevlerinin yerine kullanılan gluten içermeyen bileşenlerden oluşan gıda maddelerini ifade etmektedir.

Glutensiz gıdalarda gluten içeriği 20 mg/kg ile sınırlandırılırken, gluteni azaltılmış gıdalarda en fazla 200 mg/kg olarak belirlenmiştir.

Glutensiz gıdalar, çölyak hastalığı olan kişilerin beslenmesinde kullanılmak üzere hazırlanan gıdalardır. Bu gıdalar, çölyak hastalığının tek tedavi yöntemidir.

Çölyak hastaları; normal ekmek, makarna, pasta, börek, bisküvi ve benzeri çok sayıda gıdayı tüketemez. Mısır unu, pirinç unu, soya unu, patates unu gibi gıdalar ise gluten içermedikleri için rahatça tüketilebilir.

Gluten intoleransı; ekmek, makarna, kahvaltılık gevrek ve bisküvilerin de aralarında bulunduğu pek çok gıdanın tüketilemediği ciddi bir sağlık sorunudur.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..