Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Şubat '17

 
Kategori
Kültürler
 

Gönül nedir; arkadaşım Gönül’e sordum ben değilim dedi

Gönül nedir; arkadaşım Gönül’e sordum ben değilim dedi
 

“Bende gönlü var, gönlüme laf dinletemiyorum, iki gönül bir olunca, yeter ki gönüller bir olsun…”

Ya iyi de şimdi bu “gönül” denilen şey nedir?

“İnsanı bir şeye veya bir kimseye karşı yakın ilgi ve bağlılık göstermeye yönelten duygu.

Eski Yunan felsefesinde sevgi evrende birleştirici ilkedir (Empedokies), Platon'da güzele duyulan sevgi (Eros) ideaların bilgisine götüren yoldur. Hıristiyanlıkta: Yardım elini uzatma anlamındaki sevgi (Caritas) ve hastalara, acı çekenlere, yoksullara duyulan sevgi (agape), yakın sevgisi, giderek hiç bir ayırma yapmaksızın tüm insanlara gösterilen sevgi (insanlık sevgisi) ve Tanrı sevgisi; çağımızda Max Scheler'in felsefesinde sevgi temel kavramlardan biridir; Scheler'in baş sorunu olan kişiliğin asıl özü sevgi olduğu gibi, insanları birbirine bağlayan da sevgidir; kendi içine çekilmiş ayrık yaşayan kişi değil, dünyaya ve insanlara sevgi ile yönelen kişi, yine böyle kendisi gibi sevebilen kişilerle kendini bir-duyan kişi değer taşır.

Hoşa giden bir şeye eğilim; tutkuya dek varabilen bir ruh durumu. Türlü biçimleri: a. Karşı cinse karşı duyulan sevgi. b. Çocuğa karşı duyulan sevgi. c. Bir nedene dayandırılamayan duygudaşlık (sympathie), d. Uzun süre içinde oluşup gelişen kişisel gönül dostluğu, e. Doğaya vb. lerine duyulan sevgi.

Bir şeye veya bir kimseye karşı duyulan sevme duygusu.

Sevme hissi, aşk muhabbet.” (internet)

Bakın sadece biz demiyoruz “gönül” her yerde var da onlar belki buna “gönül” demezler.

Gönül, çok önemli, çok şeyin adı; yalnız pek bir netlik yok, daha çok manevi yahut da soyut bir kavram.

Yine de maddi bir karşılığı var: Örneğin “İki gönül bir olunca samanlık seyran olurmuş” sözündeki iki gönül birbirini seven iki insan. Gönlüm sevmedi sözündeki gönül ise kalbi simgeliyor. Gönüllü istekli, Gönülsüz isteksiz demek.

İyice gramerci babaya döndük, gönül hayatımızda çok yer kaplıyor ama yine de söyleyecek fazla bir şey yok çünkü kavramdan çok duygu.

Asıl sorun şu: Hayatın içinde çok geçiyor ama sanki literatürde yer almıyor. Ansiklopedik bilgi dışında bu konuya belki de ilk kez ben değiniyorum. Gönülü anlatan ne bir yazı okudum ne de bir şey duydum. İnsanların bu kadar ilgilendiği bir konunun heykelle, resimle, müzikle falan bir şekilde tasvir edilmesi anlatılması lazım. Gönül gönül diyoruz kimse gönlün ne olduğunu bilmiyor.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..