Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Kasım '15

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Griple savaşırken nelere dikkat etmeliyiz....

Griple savaşırken nelere dikkat etmeliyiz....
 

Kış kapıda diye korkmayın... Salgın hastalıklara, özellikle de gribal enfeksiyonlara şimdiden savaş açabilirsiniz. Acıbadem Bodrum Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Hilmi Ege, bağışıklık sistemimizi güçlendirecek ve griple savaşmamıza yardımcı olacak 7 önemli taktik veriyor.

Vitaminsiz kalmayın
Bağışıklık sistemini güçlendiren tek bir besin olmadığı için sofralarda vitamin ve mineral çeşitliliği gerekiyor. Günde iki porsiyon meyve, üç-beş porsiyon sebze tüketmek büyük fayda sağlıyor. A, E, C ve B grubu vitaminleri ile çinko, selenyum, demir bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı oluyor. Badem, ceviz gibi yağlı tohumlar B grubu vitaminler ve E vitamini içeriyor. Ama bu gıdaların kavrulmadan, özellikle çiğ tüketilmesi önem taşıyor.

Yağa ve şekere dikkat!
Glikoz, fruktoz gibi basit karbonhidratlar özellikle akyuvar hücrelerinin çalışmasını olumsuz yönde etkilediği için basit şekere beslenmede daha az yer vermek gerekiyormuş. Ayrıca tüketilen yağ türü de büyük önem taşıyor. Omega 3, Omega 6 ve Omega 9’dan zengin, bağışıklık sistemini güçlendiren ceviz ve balık gibi besinlere ağırlık vermek gerekiyormuş.

Egzersiz yapın ve ideal kilonuzu koruyun
Diyabet, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, karaciğer yağlanması, uyku düzensizliği, eklemlerde bozulma, ruhsal sorunlar gibi birçok hastalığa neden olan obezite, bağışıklık sisteminde de bozulmaya yol açıyormuş. Kilo kontrolü hem daha sağlıklı bir yaşam sunuyor hem de hayat kalitesini artıyormuş.

Bu sebeple kas ve su kaybı yaşamadan ideal kiloya inmek ve korumak önem taşıyor. Yeterince su tüketmek ve düzenli egzersiz yapmak önemli fayda sağlıyor. Haftada en az üç gün, bir saat tempolu yürümek sizi hem obeziteden korumada faydalı olacak hem de daha dinç hissetmenizi sağlayacaktır.

Kışın güneş ışığından daha çok faydalanın
Bağışıklık sistemini güçlendirmek için yaşam tarzında değişiklik yapmak gerekiyormuş. Tütün ve alkol ürünlerinden uzak durmak, depresyondan korunup stresle başa çıkmak, dijital cihazlardan uzakta uyumak önem taşıyormuş Ayrıca sebze ve meyveden zengin, yağdan fakir bir beslenme planı uygulamak, işlenmiş ürünler yerine, besinleri doğal halinde ve doğru pişirme yöntemleriyle hazırlayarak tüketmek, koruyucu aşıları yaptırmak gerekiyormuş.

Fonksiyonel gıdalara yer açın
Dr. Hilmi Ege “Sarımsak, soğan ve probiyotiklerin sofranızda yer alması önemli. Sarımsak ve soğan içerisinde yer alan maddeler dolayısı ile fonksiyonel gıdalar ve bu gıdalara kış aylarında yer verilmesi çok önemli. Probiyotik ve prebiyotiklerin de alınması gerekiyor. Bunun için yoğurt ve kefir tüketilebilir. Zencefil de fonksiyonel gıdalar arasında yer alıyor. Ancak tüketilen miktarın fazla olmaması gerekiyor” diyor.

Mevsim sebzelerini tercih edin
Sebze ve meyveler toplandıktan sonra en uygun koşullarda saklansa bile besleyicilik değerlerini kaybetmeye başlıyor. Mevsimi dışında üretilen sebze ve meyvelerin tohum ve fideleri farklı olduğu için, vitamin ve mineraller açısından değerlendirildiğinde besin değerinin düşük olduğu varsayılıyor. Bu sebeple sebze ve meyvelerin mevsiminde tüketilmesinin yanı sıra organik tarım veya iyi tarım uygulamaları ile üretilmiş olması da büyük önem taşıyor.

Grip Aşınızı ve Pnömokok Aşınızı olun 
Doktorunuza danışarak yılda bir kez grip aşınızı olun. Bu bizi ağır enfeksiyonlardan koruyabilir. Özellikle 65 yaş üstü olanlar veya bağışıklık sistemi çeşitli nedenlerden dolayı zayıflayanlar için önem taşımaktadır. Geçmişte splenektomi ameliyatı geçirmiş olanların pnömokok aşısını doktorlarına danışarak yaptırmaları tavsiye edilir.

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..