Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Aralık '10

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Güçlü bakteri ve virüs öldürücü doğadan

Güçlü bakteri ve virüs öldürücü doğadan
 

Kekik çok güçlü bir bakteri ve virüs öldürücüdür.


BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ 

KEKİK OTU (Thymi herba) 

Kekik otu Alman resmi gazetesinde 5.12.1984 tarihinde (Heftnummer:228, ATC-Code:R07AX) yayınlanarak modern bitkisel ilaç olarak yürürlüğe girmiştir. Kekik otu ESCOP ve WHO monografilerinde de yer almaktadır. 

Belirtilen kanuna göre kekik otu doğal bileşiminde kullanılır, herhangi bir madde katılamaz veya bileşiminde olan bazı maddeler ayrılamaz, aksi taktirde modern bitkisel ilaç değil kimyasal-sentetik ilaç grubunda yer alır. Çok sayıda firma tarafından ilaç olarak üretilmektedir (Aspecton, Biotuss, Bronchicum, Bronchipret, Hustagil, Mirfusot, Nimopect vb.) 

İlaç etkili (Ecza, drog) kısmı: Kekik bitkisinin (Thymus vulgaris L., Thymus zygis) kurutulmuş yaprak ve çiçekleri birlikte kullanılır. Bileşiminde: Esans (Thymol, carvacrol, p-cimen, 1, 8-cineol, linalool), flavonoidler, triterpen ve tanen bulunur. 

Etkisi: Çok güçlü bir bakteri ve virüs öldürücüdür (Bileşiminde bulunan thymol fenol faktörü üzerinden 20 değeri ile en güçlü antibakteriyel ve antiviral maddelerlendir.). Bronşlarda kramp giderici (Gevşetici) etki gösterir ve balgam söktürücüdür. (Tükürük ve mide salgısını artırdığı, ağrı dindirici etki gösterdiği yönünde bilimsel çalışmalar bulunmaktadır.) 

Kullanıldığı yerler: Boğmaca, bronşit ve üst solunum yolları enfeksiyonlarında Kullanılır. ( Gaz ve şişkinlikte çay ve ağız içi iltihaplı hastalıklarında gargara olarak da kullanılmaktadır.) 

Kullanılmaması gereken haller: Yok. 

İstenmeyen (yan, zararlı) etkileri: Yok. 

İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok 

Kullanım miktarı: Bir fincan çay için 1-2 gr kekik otu kullanılır, Günde birkaç fincan içilebilir. Sargı için 100 ml suya 5 gr kekik otu kullanılır. ( Çocuklar için henüz resmi doz açıklanmamıştır. Pratikte yetişkinlerin kullandığı miktarın, 1-4 yaş arası üçte biri, 4-12 yaş arası yarısı, 12 yaşından büyük olanlarda ise yetişkinler kadar kullanılmaktadır. ESCOP monografisinde çocuklar için kullanım miktarı belirtilmiştir. Buna göre 1 yaşından itibaren günde 1-2 gr kurutulmuş kekik otu veya eşdeğeri kadar taze kekik otu kullanılabilir.) 

Kullanım şekli: 

Çayı şöyle hazırlanır: İnce kıyılmış veya öğütülmüş 2 çay kaşığı kekik otu fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek sıcak olarak içilir. İhtiyaca göre günde 3-4 defa çayı taze hazırlanarak mümkün olduğunca sıcak olarak içilebilir. Öksürükte bal veya pekmezle tatlandırılarak içilir. 

Buhar banyosu: Bir kaba 500 ml kaynar su konur, üzerine 1 çay kaşığı öğütülmüş kekik otu ilave edilir, büyük bir havlunun altında buharı solunur. Günde 2-3 defa yapılabilir. 

Sargı olarak: 5 gr öğütülmüş kekik otu fincana konur, üzerine 100 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika bekletilir, süzülür. Sulu kısımla bez ıslatılarak boğaz, göğüs veya sırta konur. 

Uyarı: Hamilelik ve emzirme dönemlerinde, kalp ve guatr hastalığı halinde hekime danışılmadan kullanılmamalıdır. 

Kaynak: Dr. Ahmet Toptaş, Alman kanunlarına göre düzenlenerek izin verilen BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ, Pratik Uygulamalar Gonca Yayınevi, İstanbul 2009, ISBN: 978-9944-790-31-4, (0212) 5285076-5286005. 

 
Toplam blog
: 157
: 4472
Kayıt tarihi
: 14.11.09
 
 

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi kimya yüksek mühendisliğinden mezun oldum. İstanbul Üniversitesin..