Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Haziran '16

 
Kategori
Güncel
 

Güle güle Yaşar Nuri Öztürk

Güle güle Yaşar Nuri Öztürk
 

Türkiye’nin önde gelen din adamlarımızdan biriydi Prof.Dr. Yaşar Nuri Öztürk. İlahiyat dairesi alanında çok kültürlü, kendine güveni olan ileri görüşlü bir din damı idi. Uzun bir süredir kanser hastalığına yakalanmıştı. Ne yazık ki 22 Haziran 2016 tam doğum gününde yaşama elveda etti. Prof. Dr.Yaşar Nuri Öztürk 71 yaşında idi. İslami gerçeklere bağlı bu yolda sağlam yürüyen bildiklerini mertçe söyleyen ve yazan cesaretli bir din adamı idi. Tabutu Türk bayrağına sarılarak ailesi ve sevenleriyle birlikte İstanbul’da Karacaahmet'te Şakir’in camiinde Cuma namazından sonra cenaze namazı kılındıktan sonra dualarla Kanlıca’ da toprağa verildi. ( 24 Haziran 2016). Allah rahmet eylesin, mekânı cennet olsun. Bir Ramazan gününde vefat etmek inancımıza bir başka güzelliktir. O Türkiye’nin aydın bir din hocası idi…

Prof.Dr. Yaşar Nuri Öztürk benim çağdaşımdı. 1968-1980 yılları arasında İstanbul’da yayımlanan Tohum Aylık Fikir ve Sanat Dergisi'nde zaman zaman aynı sayfada bir araya geliyordu. Bayramlarda bir birimize tebriklerde gönderiyorduk. Arşivimde imzalı birkaç kitabı da vardır. Yaşar Nuri Öztürk Anadolu’yu geziyor ve halkı aydınlatmaya çaba gösteriyordu. Birkaç yıl önce Söke ( SÖGİAT)  Söke Genç İş adamları Derneği'nin daveti üzerine Kuşadası’na  gelmişlerdi. Bu davete bende katıldım. Sevgili Prof. Dr. Yaşar Niri Öztürk dobra dobra konuşuyordu. Ben kendilerine Yerli ve Yabancı Gözüyle Yunus Emre” (1993)baskılı kitabımı armağan edince sırtımı sıvazlamış ve kardeşçe kucaklaşmıştık. Bana da iki kitabını armağan etmişlerdi.“Kur'an’ı Anlamaya Doğu (1990),Kur’an ve Temel Kavramları (1991) imzalı olarak armağan etmişlerdi. Kur’an- ı Kerim ve Meali üzerinde bir hayli yoğun çalışmış ve bir kitabı tam 120  defa baskıya verilmiş yurtiçinde ve yurtdışında binlerce insana ulaşmıştı. Yaşar Nuri Öztürk bir araya Deniz Baykal’ın daveti üzerine CHP ye katılmış ve İstanbul Milletvekili de olmuştu. Ancak sonradan ayrılmıştı. Yeni bir parti kurmuş ve burada pek başarılı olamamıştı.” Siyaset benim işim değildir “ diyerek siyasetten de elini çekmişti.

Benim kitaplığımda bulunan Tohum Aylık Fikir ve Sanat dergisinde “Allah Dostlarından” söz ediyordu. Örneğin “ Ebu Osman HîRî “ den söz ederken şunları yazıyor.” Kimliği: Adı, Said, Babası İsmail Rey’li. Nisabur’da Tasavvufun yayılması konusunda çalışıyordu.

Sözü:-Gurur, nefsin yalnız kendini görüp, kendini anmasından doğar.

- Diyor ki:

-  Allah’tan korkman, seni ona ulaştırır. Gurur ve çalım satman, seni O’ndan uzaklaştırır. Kendinden başkasını küçük görmek, ilacı olmayan bir hastalıktır.!” 

- Diyor ki:

- Kalabalık, hevâ ve kendisine aykırı bir şeyle karşılaşmayınca ahlaklıdır. Nefsin heva ve hevesine aykırılık işe karıştığı an, gerçek ahlak sahipleri ile soysuzlar belli olur.

- Diyor ki:

- Dünya ile dost olman, Allah’la olan dostluğunu, Allah’tan başkasından korkman, O’nun korkusunu, ,O’ndan gayriden umman, O’na olan ümidini kalbinden siler, götürür.

- Diyor ki:

- Şehvet ve hevesine uyduğun sürece hapistesin. Ne zaman onların boyunduruğundan kurtulursan, işte o zaman hür olursun…

- SÖZÜ:

- Zenginlerle sohbetinde ciddi, vakarlı ve biraz da gururlu ol!

- Fakirle sohbet ederken yumuşak, başı eğik, müsamahalı ol”!.. Şunu iyi bilki zenginlere karşı, gurur, tevazu, fakirler önünde eğilmek, şereftir” der. Yaşar Nuri Öztürk / Tohum Aylık Fikir ve Sanat dergisi. Yıl:6, Sayı:71-Temmuz-Ağustos 1972- İstanbul,( Bu insanı da rahmetle anıyorum

- Yaşar Nuri Öztürk, 22 Haziran 1945 Bayburt doğumlu idi. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun olmuştu.(1972). İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi (1974), mezunu oldu. Marmara Üniversitesi’nde Bilim Dalı Başkanı ve öğretim üyesi oldu. İ, Ü. İslam ilahiyat Fakültesinde de Dekanlık görevinde bulunmuştu. Kur’an ‘da İslam kitabı üzerinde uzun yıllar TV  ‘de konuşmalar yaptı. Felsefi ve dini yazıları Tohum, Hareket başta olmak birçok dergi ve Tercüman, Son havadis, Hürriyet, Yeni Devir gibi yayın organlarında yayınlandı. Japonya, Almanya, Mısır dâhil olmak üzere birçok yabancı ülkelerde konferanslar yaptı.  

-  Eserlerinden bazıları:

Tasavvufi Düşünce (1974),Halac-I Mansur( 1976), Varlık ve İnsan (1978), Kur’an  ve Sünnete Göre Tasavvuf (1979),Bosnevi Muhammed (1981), Kuşadalı İbrahim (1982),Hz. Fatma (1983), Son Peygamber (1986),  Tasavvuf Ruhu Ve Tarikatlar(  1988), The Eye Of the Pecart ( 1988), Kur’an-ı Anlamaya  Doğru (1990),Din ve Fıtrat (1990),  Tarih  Boyunca Bektaşilik (1990),Kur’an’ın Temel Kavramları( 1991),500 Soruda İslam(1992), Kur’an’ı  Kerim Meali  (1994), İslam Gerçeği (  Hüseyin  Atay,  Beyza Bilgin, Rahmi Ayas, Arif Güneş  ve Hasan  Elik  ile birlikte ( 1995).

Sevgili hocamız Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk İslam dünyasına birçok felsefi ve tasavvufa dair eserler, yapıtlar kazandırmıştır. Vefatı acı da olsa mübarek bir ayda ve bir Cuma gününde elveda etti. Yolu açık olsun. Onu her zaman saygıyla ve rahmetle anacağız. Başta ailesi olmak üzere tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun..

Abdüladir  GÜLER 

26.06.2016-  SÖKE

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..