Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Temmuz '15

 
Kategori
Güncel
 

HDP Başkanı Demirtaş,"Sulama ve Enerji" için yapılan barajlara "askeri baraj" demiş...

HDP Başkanı Demirtaş,"Sulama ve Enerji" için yapılan barajlara "askeri baraj" demiş...
 

Barajların hangisinin "sivil" hangisinin "askeri" olduğunu öğrenmek için KCK/AKP ya da Kandil'e sormanız gerekir(!?)


ACABA NEDEN?... BU İLK KEZ DUYDUĞUM BİR ADLANDIRMA...

"Askeri kamp, askeri hastane, askeri okul..." gibi adlandırmalar olur ama, "askeri göl, askeri ırmak askeri baraj" olur mu?

HDP, KCK ve Kandil, kafa kafaya vermişler ve bölgede yapılan "sulama ve enerji" amaçlı barajları da "askeri maksatla kullanılan" tesisler arasına koymuşlar...

x       x        x

Muharebe esnasında,"Savaş stratejisi ve taktiği" planlanırken, "ırmak, dağ, tepe, göl" gibi doğal varlıklar ve insanlar tarafından yapılan "yol, köprü, siper, hendek, tel örgü, korugan" gibi yapay yapılar bazen askeri maksatlarla kullanılabilir....

Çanakkale Savaşı'nda bunların örnekleri fazlasıyla kullanılmıştır... Çanakkale muharebe alanına gitmek istediğinizde daha Bolayır'da itibaren 9-10 derece depremde ancak yıkılabilecek çok sayıda "korugan" görürsünüz... Kurtuluş Savaşı'nda da, koskoca Sakarya Irmağı, Yunan ordularının daha fazla ilerlemesini önleyen önemli bir engel olarak kullanılmıştır...

Yapılmaması için fırtınalar koparılan üç boğaz köprüsünün, olası bir savaşta, Rus donanmasının İstanbul'da Boğazı'ndan geçip, Rus Çarı Deli Petro'nun zamanından beri Rusya'nın hala gündemde olan "sıcak denizlere inme" hayalini gerçekleştirmek için boğazdan geçişini engellemek için kullanılmayacağını bilebilir miyiz?

x        x         x

Şimdi konuya dönelim...

Demirtaş, Radikal'e verdiği bir demeçte, devletin bölgede yaptığı barajların "sulama ve enerji" için değil de askeri amaçlarla yapıldığını ima ederek bunlara "askeri baraj" demiş... Farz edelim ki öyle olsun... Kandil de buna ilave olarak, "biz geri çekilmek istiyoruz ama devlet bunları yaparak barış niyeti olmadığını gösteriyor; biz çekileceğiz onlar savaşı başlatacaklar" diyor.(1)

KCK ise, 11 Temmuz 2015 günü yayınladığı bir bildiride şunları açıklamıştır :

"Türk Devleti, onlarca karakol, askeri amaçlı yol ve barajları, yeni bir savaş için hazırlık olarak yapmış ve onları, savaşta avantajlı konuma geçmek için kullanmak istemiştir"... Ayrıca, MGK'nun bu barajları, bölgedeki "gerillanın harekat alanının daraltılmasını sağlamak için yapıldığını" da ilave etmiş..(2).

Demek ki, asıl dertleri buymuş; yani bu baraj ve yollarla PKK'nın hareketleri kısıtlanmış ve eylemleri zorlaşmış...

Bloğumun ilk bölümünde, doğal arazi engellerin ve yapay tesislerin savaş sırasında nasıl kullanıldığını örnekler verdim...Yani, askerin kontrolü altındaki bu "yollar" ve "barajlar" yapılmasaydı, PKK/KCK'nın "gerilla" dediği PKK teröristleri, dağlarda daha rahat dolaşacaklar ve istedikleri yerlere hiçbir engelle karşılaşmadan kolayca gidecekler ve eylem yapacaklardı.

PKK'nın, karakol ve yol  ve baraj yapımlarına engel olmak için, bu yapılarda kullanılan araç ve gereçleri yakıp yıkmasının  nedeni de bu değil mi? 

Korkaklar, ne kadar çok engel olursa olsun, inlerinden çıkarlar ve kaçacak yolları kolaylıkla bulurlar...

SONUÇ :

"Savaş durumu dışında" hiçbir "yol" ya da herhangi bir "baraj", salt "askeri" amaçlarla yapılmaz; ama savaş durumunda gerekirse bunlar "askeri" maksatlarla kullanılabilir...

Örneğin bu yaz günlerinde, halkımızın tatillerini denize girerek geçirdikleri güzel plajlarımız, yarın gireceğimiz bir savaşta "düşmanın çıkarma bölgeleri" olarak kullanılabilir.

cdenizkent

----------------------  :

(1) "Radikal.com.tr", 28 Temmuz 2015

(2) "T24 Bağımsız İnternet Gazetesi", 11 Temmuz 2015

 
Toplam blog
: 979
: 1425
Kayıt tarihi
: 11.12.07
 
 

İstanbul doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimi İstanbul'da tamamladım. İstanbul Üniversitesi'nde..