Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Aralık '14

 
Kategori
Anne-Babalar
 

Hamileliğe hazırlık 1- Hazırlıklar başlasın...

Hamileliğe hazırlık 1- Hazırlıklar başlasın...
 

Sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmek, çocuk sahibi olmak isteyen her kadının hayalidir. Bunun için hamileliğe hazırlık için yapmanız gerekenleri önümüzdeki hafta boyunca sizlerle paylaşacağım.

Hamileliğe Hazırlık

Hamilelikle ilgili planlar yapmaya başladıysanız ve gelecek hedeflerinizi çocuklu bir yaşama göre adapte ettiyseniz, hayatınızla ilgili köklü değişiklikler yapmanın vakti gelmiştir.

Hamile kalmaya çalışmadan en az 2 ay önce yaşam tarzınızda, beslenme şeklinizde değişiklikler yapmalısınız. Bu konuyu jinekoloğunuz ile paylaşarak, sağlık kontrollerinizi yaptırmanız gerekecektir. Böylece kendi sağlığınızı ve bebeğinizin sağlığını korumak için önceden önlemler alabilirsiniz.

Başka bir ayrıntı ise doğum kontrol haplarını ne zaman bırakmak gerektiğidir. Bunun için uzmanlar doğum kontrol haplarını bıraktıktan 2 ay sonra hamileliğin oluşmasını öneriyorlar. Yine rahim içi araç kullanıyorsanız, bunun da jinekoloğunuz tarafından çıkarılması gerekmektedir.

Planlı hamileliklerde anne adaylarının alkol ve sigaradan uzak kalması gerekir. Günde yapılan yarım saatlik egzersizler, anne adayının kaslarının daha güçlü ve esnek olmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda kan dolaşımını destekleyerek, daha zinde bir vücuda sahip olmasını sağlar. Böylece annenin vücudu hamileliğin beraberinde getirdiği değişiklikler için hazırlanırken diğer taraftan egzersiz yapmanın stresi azaltıcı etkisinden de faydalanmış olacaktır.

 

Hamilelik planları ve kilo kontrolü

 

Çok kilolu olmak hamile kalma şansınızı düşürebileceği gibi zayıf olmak da hamile kalma şansınızı düşüren bir etkendir. Kilolu kadınlar hamileliklerinde yüksek tansiyon, diyabet gibi hastalıklara daha meyilli olduğu gibi hamilelik öncesinde adet düzensizliği gibi sıkıntılar yaşayabilirler. Çok zayıf kadınlarında gebelik öncesinde vitamin ve mineral takviyesi almaları gerekecektir. Bunun için ideal kilonuzu bilmek ve sağlıklı beslenmek, hamilelik öncesinde çok önemlidir.

 

İdeal kilo nasıl hesaplanır?

 

Vücut kitle indeksinizi hesaplayarak, ideal kilo aralığında olup olmadığınızı anlayabilirsiniz. Bunun için vücut ağılığınızı, boyunuzun karesine bölmelisiniz ve çıkan değerin hangi aralıkta olduğuna bakmalısınız. Vücut kitle indeksi normalin altında yada normalin üzerinde ise hamilelik öncesinde bir beslenme uzmanından yardım almanız iyi olacaktır.

 

Yani 50 kg ve 160 cm boyundaki bir kadın için hesaplama aşağıdaki gibi yapılmalıdır.

160 cm=1,6 m

 1,6x1,6=2,56

50/2,56=19,53(sonuç= sağlıklı, normal kilo aralığı)

Sonucun hangi aralıkta olduğuna göre kilonuzu ideal olup olmadığına karar verebilirsiniz.

 

Vücut ağırlığınız(kg)/ Boy(m)x Boy (m)

VKİ < 18.5="" ise="" zayıf="">

VKİ 18.5 arası 24.9 ise Normal (sağlıklı) kilo

VKİ 25 arası 29.9 ise Fazla Kilolu

VKİ 30 dan fazla ise Obez

 
Toplam blog
: 9
: 929
Kayıt tarihi
: 12.11.14
 
 

Merhaba   1986 yılında, sıcak bir yaz gecesinin sabahında dünyaya gözlerimi açmışım. Haya..