Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ekim '16

 
Kategori
Dil Eğitimi
 

Hangi dil ve niçin?

Hangi dil ve niçin?
 

HANGİ DİL VE NİÇİN?


Bir Cezayirliye sorsanız muhtemelen size dünya dilinin Fransızca olduğunu söyleyecektir. Eski sovyet ülkelerinde de dünya dilinin Rusça olduğunu iddia edebilirler. Yabancı dil bilmek elbette gerekir bunda hemfikiriz. Ama hangi yabancı dilin sizin işinize yarayacağı da sizin mesleğinizle ilgilidir. Avukat, İngilizce öğrenmenin gerekli olduğunu savunur ama bu durum bir elektronik mühendisi için, nükleer enerji mühendisi için yada makine mühendisi için aynı değildir. Edebiyatçı veya tarihçi için de olmazsa olmaz yabancı dilin İngilizce olduğunu sanmıyorum.
 
İngilizce bir dünya dili. Amerikan emparyalizmi olarak yaftalamak kolaylık. Örnek vermek gerekirse tüm dünya da uluslararası sözleşmeler İngilizce olarak düzenleniyor, dolayısıyla hukuki İngilizceye hakim olmayan bir avukatın uluslararası düzeye gelmesi imkansız. Tercih bir kasabada kalıp tarla sınır ihalelerine dava dilekçesi yazmaksa bu da bir ihtiyaçtır ama toplumun genelinin rüyasındaki iş değildir.
 
Bu ülke de yıllardır insanlar Arapça öğrenir ama ne konuşabilir, ne de okuduğunu anlar. İngilizce de aynı şekilde. Sınavlarda İngilizce soruları çözen ama konuşamayan, duyduğunu anlayamayamayan insanlardan ibarettir bizim dil eğitim sistemimiz.
 
Çocukların beyin gelişiminin en aktif olduğu dönem 0-6 yaş arasıdır. Bu dönem içinde çocuklar birden fazla dili ana dili gibi öğrenebilirler. Maalesef ülkemiz de anaokuluna bilinçli bir önem verilmiyor, daha doğrusu çocuklara birey gözüyle bakılmıyor. Eğitim sisteminde baştan sona yanlışlarla ilerliyoruz. İyi eğitim verilmesi, ilgili olmak önemli olan, umarım bundan sonra eğitim sistemimizin başında konusunda uzman kişiler olur ve kendini değerli hisseden mutlu çocuklar yetişir geleceğe...
 
Velilerin çocuklarını gönderdikleri özel okullarla birbirlerine hava attıkları bir toplumuz. Bu insanların büyük bir kısmı ne öğretildiğinden habersiz, gösteriş için çocuklarını bu okullara gönderiyorlar. Çocuklar İngilizce öğreniyor ama ne hikmetse bilim, fen, tarih, matematik öğrenmiyor. Ülkenin genç beyinlere, genç duygulara, genç politikacılara ihtiyacı var. Okuyun çağdaş gençlik!
 
HÜLYA ÇAKICI
 
Toplam blog
: 822
: 574
Kayıt tarihi
: 19.12.15
 
 

Hacettepe Üniversitesi İktisat Fakültesi ve Akdeniz Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Fakültesi ve..