Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Nisan '17

 
Kategori
İnançlar
 

Hastalar Risalesi – İkinci Deva 2/25

Hastalar Risalesi – İkinci Deva 2/25
 

Efendim iki hafta önce başladığımız Hastalar Risalesi yazılarının ikincisi ile devam ediyoruz. Önce buyrun orjinal yazıyı okuyunuz, sonrasında kısa açıklamamızı okuyalım:

İKİNCİDEVÂ

İKİNCİ DEVA   :Ey sabırsız hasta! Sabret ve şükret. Senin bu hastalığın, ömür dakikalarını birer saat ibadet hükmüne (geçerli ibadet haline) getirebilir.

Çünkü ibadet iki kısımdır. Biri müsbet (olumlu) yani Allah’ın emrettiği ibadettir ki, namaz, niyaz gibi malum ibadetlerdir. Diğeri menfi (olumsuz) ibadetlerdir ki, hastalıklar, musibetler vasıtasıyla musibetzede (belâ, sıkıntıya uğrayan) aczini, zaafını (güçsüzlüğünü, zayıflığını) hisseder, Hâlik-ı Rahîmine (çok şefkat ve merhamet sahibi olan yaratıcıya, Allah’a) iltica (sığınır) eder, yalvarır.

Hâlis, (saf, temiz) riyasız, (olduğu gibi, gösterişsiz) manevî bir ibadete mazhar (ulaşmış) olur.  

Evet, hastalıkla geçen bir ömür, Allah’tan şekva (şikâyet) etmemek şartıyla mü’min için ibadet sayıldığına rivayat-ı sahiha (doğru rivayetler) vardır. 1

Hatta bazı sabir (sabreden) ve şakir (şükreden) hastaların bir dakikalık hastalığı, bir saat ibadet hükmüne (geçerli ibadet haline) geçtiği ve bazı kâmillerin bir dakikası bir gün ibadet hükmüne geçtiği, rivayat-ı sahiha (doğru rivayetler) ve keşfiyat-ı sadıka (doğru çıkan manevi keşifler, sırlar) ile sabittir.

Senin bir dakika ömrünü bin dakika hükmüne getirip, sana uzun ömrü kazandıran hastalıktan teşekkî (şikâyet etme, sızlanma) değil, teşekkür et. 

KISA BİR YORUM

Kıymetli dostlarımız, yazılarımızda bahsedilen bilgiler, yıllardır dinlediğimiz sohbetler ve okuduğumuz yazı ve kitaplardan özetlediklerimizdir.

Dini hakikatleri anlattığım biri, bana sen alim misin nerden biliyorsun, demişti.

Ben de bu durumu üzülerek dostum ve komşum ilahiyatçı Efkan Vural hocama anlatmış, ve artık kimseye anlatmak istemiyorum hocam, demiştim.

Efkan hocam, Hayır Celal anlatacaksın. Geçen akşam bir hadis-i şerif okuyunca sen aklıma geldin, dedi. Efendimiz SAV buyuruyor ki:

“Ahir zamanda ümmetimden bir kısım kimseler vardır, onlar alim değillerdir, fakat ilim taşırlar.” Celal, sen çok iyi bir ilim taşıyıcısısın, anlatmaya ve yazı yazmaya devam et.

Aslında gayet rahat anlaşılıyor ama yinede biraz daha açmak istiyoruz, bu Devada büyük islam alimi Bediüzzaman Said Nursi (1876-1960)hazretleri diyor ki:

Ey sabırsız hasta sabret ve şükret! Diyor. Çünkü bu hastalık senin ömrünün her bir dakikasını, sanki bir saat ibadet yapmış gibi sevap kazandırır, diyor.

Adeta bir önceki devadaki hastalığın ömrü neden uzattığını açıklıyor.

Her bir dakikanın nasıl olurda bir saat ibadet sayıldığını, yani geçmeyen ağrı olursa sabrediyorsun, ve her sorana çok şükür bugünüme, diyen hastanın bu halini izah ediyor.

İbadet iki kısımdır diyor. Birincisi bilinen malum namaz, oruç, dua gibi ibadetlerdir.

İkincisi hastalık ve musibetler vasıtasıyla Allah’a çok içten sığınıp yalvarmakmış. Bediüzzaman, bu Allah’a sığınıp içten dua etmek, riyasız halis bir ibadettir, diyor.

Ömrü hastalıkla geçen bir müslüman, neden ben Allah’ım gibi isyan etmeyip Allah’a şikayet etmezse, o zaman sabrettiği her dakika birer saat ibadet hükmündedir, bununla ilgili doğru rivayetler çoktur, diyor. Devamında da şöyle yazmış:

“Hatta bazı sabir (sabreden) ve şakir (şükreden) hastaların bir dakikalık hastalığı, bir saat ibadet hükmüne (geçerli ibadet haline) geçtiği ve bazı kâmillerin bir dakikası bir gün ibadet hükmüne geçtiği, rivayat-ı sahiha (doğru rivayetler) ve keşfiyat-ı sadıka (doğru çıkan manevi keşifler, sırlar) ile sabittir. ”

Burada Bediüzzaman, Allah’ın kendisine hastalık verdiği insanlardan sabreden ve şükredenlerin ömrünün her bir dakikasının, bir saat ibadet sevabı kazandıracağını ifade etmiş, anlatmıştık.

Bu hastalar risalesindeki Deva’ların hepsi, imanın altı şartına inanan, yani imanı olan müslümanlar içindir. Allah’ı inkar edenlerin zaten sevap kazanması düşünülemez.

Ve Bediüzzaman devam ediyor. Bazı kamillerin bir dakikası ise, bir gün ibadet olur, diyor. Burada kamillerden maksat, ömrü hastalıkla geçmesine rağmen, namaz, dua gibi ibadetlerini de aksatmayan Hakk aşıklarıdır.

Ve son cümlede benim şu sözümü neden söylediğim anlaşılıyor:

“Milyonlarca sağlıklı insanlar içinden seçip, bana bu canım FA hastalığını veren Allah’a binlerce hamdolsun.”

“Senin bir dakika ömrünü bin dakika hükmüne getirip, sana uzun ömrü kazandıran hastalıktan teşekkî (şikâyet etme, sızlanma) değil, teşekkür et. ”

***

Bu yorumla birlikte Hastalar Risalesi İkinci Deva’yı bu linkten istediğiniz zaman okuyabilir ve bu linki çevrenizdeki engelli veya hasta dostlara iletebilirsiniz:

http://hastalar-risalesi.blogspot.com.tr/2012/11/ikinci-deva.html

Evet bunun için, Bu hastalık bana Allah’ın hediyesidir. Çünkü Hz. Mevlana, Allah sevdiği kuluna dert verir, Firavun’un birkez bile başı ağrımadı, der.

Bugünüme binlerce elhamdülillah ! …

Celal'in Penceresinden

 

 

 
Toplam blog
: 455
: 812
Kayıt tarihi
: 04.09.12
 
 

1973 Konya Ereğli doğumluyum. Selçuk üni. MYO Elektronik bölümü mezunuyum. 1993'e Friedreich Atak..