Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Eylül '14

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Havran Kalabak Köyü'ndeki Gazi Mehmet'in höşmerim hikayesi

Havran Kalabak Köyü'ndeki Gazi Mehmet'in höşmerim hikayesi
 

Havran ı. Höşmerim Şiir Şöleni


Emine Pişiren

Yazar ve Yönetmen

10.09.2014-EDREMİT

Onbaşı Koca Seyit’in 276 kg.’luk Mermisi Ve Havranlı Gazinin” Höşmerim Tatlısı” Havran’a Ait Tarihi Değere Sahip, Gerçek Bir Öyküdür.

İlki;

İngilizlerin yoğun top ateşi sonucunda Rumeli Mecidiyesindeki erlerin hepsi şehit olmuştur. Bir mucize gibi erlerden biri toprağın altından çıkıp, bakışları denize doğru kayıyor, "bir İngiliz zırhlısı Çanakkale Boğazını geçti geçecek..!" Kırılan kaburgalarına aldırmayıp, ezilen bedeniyle son gücünü kullanıyor. Sonra tüm gücüyle 276 kg’luk mermiyi sırtlayıp, topa yerleştiriyor, Çanakkale Boğazı’nı geçmekte olan Ocean İngiliz zırhlısını batırıp Çanakkale’yi geçilmez kılıyor. Onun adı Havranlı Koca Seyit’tir. Rutbesi Onbaşıdır.

İkinci hikâyemiz; yine bir mehmetçiğin hüzünlü hikâyesidir. Cepheden cepheye koşuyor Mehmet. Balkanlar, Trablusgarp, derken Çanakkale…Nihayetinde savaş bitiyor: Mehmet gazi olarak memleketi Havran Kalabak köyüne varıyor. Ayşe’si evinin direği, gözünün ve gönlünün özlediği erini sağ salim görünce çok seviniyor. Eri, “karnım aç,” diyor. Ayşe ne pişirsin? O da aç. Azığı da yok, buğday yapacak ekmeği de.

“Sen cephedeyken evde ne varsa 172.Alaya verdim. Bir koyunumuz kaldı. Başka bir şey yok ki, “ diyemiyor.

Ağıldaki tek koyunu var, onu hemen sağıyor, içine peynir ve şeker de katıp odun ateşinde kaynatıyor. Mehmed’ine sunuyor, sıcacık tatlıyı. Mehmet aç, hızla kaşıklayıp bir çırpıda bitiriyor tabağındaki tatlıyı. Yılların açlığı ve boş karavana ile geçirdiği günleri unutmak istercesine…Sadece yarım maşrafa bulanık, toprak kokan suyla geçirdiği öğünleri unutmak istercesine… yutuyor tatlıyı. Ayşe seviniyor; “hoş mu erim?” Diye. Mehmet, “bir daha,” diyor.

İşte iki hüzünlü hikâye. Her ikisine; türküler yakılır, destanlar, şiirler yazılır değil mi?

Bu iki öyküden cesaret bularak Havran Kaymakamı Yasin Öztürk ve Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy’a düşüncelerimizi ilettik. Sağ olsunlar Havran’a ait olan bu tatlımıza, yemek kültürümüze sahip çıktılar. Etkinliğimizin ana sponsorluğunu üstlendiler.

Bizler de 07.Eylül.2014 tarihinde Havran bir tarih daha yazdık. Aynı günün akşamı DÜSA (Dünya Söz Akademisi, İlesam şair ve yazarları başta olmaz üzere,

Antalya-İstanbul ve Bandırma şair-ozanlarının, Bayşad Balıkesir şair ve yazarlarının da katılımıyla bir ilke imza attık. Balıkesir’in Havran ilçesinde Havran kültür merkezinde edebiyat etkinliği gerçekleştirdik.

Etkinliğimiz, birbirinden güzel türkülerle Ankara’dan katılan Hamoy Bşk. Dr. Abdullah Gündüz ve türkülerin kraliçesi, ses sanatçımız Cemile İnce Yücel’in de katılımıyla daha bir anlam kazanmış, her iki ses sanatçısı mütevazi kişilikleriyle de Havran halkının gönüllerinde taht kurmuştur.

Koca Seyit Onbaşının yaşadığı memlekette "Havran I. Höşmerim Şiir Şöleni ve Halk Konseri" sonrasında bizim de katıldığımız, Havran Belediyesinin gerçekleştirdiği Havran’ın 92.düşmandan kurtuluş yıldönümü etkinlikleri muhteşemdi.

08.Eylül.2014 tarihinde havranın düşman işgalinden kurtuluş törenlerinde milli duygularımız bir kez daha şahlandı.

Özellikle mehter takımını, folklor ekiplerini, atların üzerindeki Kuva-i Milliye’yi temsil eden efeleri ise müthiş beğenerek izledim.

Yedi şiir kitabına imza atmış Havranlı şairemiz Gönül Ünver'e teşekkür borçlandık.

Yedi Dağ Çiçeği şiiriyle tanıdığımız şairemiz, “Hoş mu erim” adlı şiiriyle bu etkinliğin gerçekleşmesini tek bir şiirle kıvılcım oluşmasını sağlamıştır. Bu kıvılcım edebiyatın ve sanat güneşlerimizle kıvılcımlanarak gönüllerde sevgiyle büyümüş, dostluk ateşine dönüşmüştür. Zaman ilerledikçe gönüllerdeki duygularla daha çok alevlenmiştir.

Gönül ateşimizi körükleyerek yüreklerimizdeki milli duyguları şahlandırdıkları edebiyat etkinliğimize katılan arkadaşlarımıza bir kez daha sonsuz minnet ve teşekkürler...

 

Sevgi ve saygılarımla

 

 KATILIM LİSTESİ:

 

ANKARA HAMOY SES SANATÇILARI

 

1- Dr. Abdullah GÜNDÜZ

2- Cemile İNCE YÜCEL

3- Tayfun H. KAĞAN

 

ANKARA DÜNYA SÖZ AKADEMİSİ ŞAİRLERİ

 

 Prof. Dr. Hayrettin İVGİN (Ankara)

Ozan SEVDAÎ (Ankara)

İbrahim İMER (Ankara)

Râna İslâm DEĞİRMENCİ (Ankara)

Çoşkun MUTLU (Ankara)

Yeter BEKTAŞ (Ankara)

Murat DUMAN (Ankara)

Rıfat ÇAKIR (Ankara)

Durak Turan DÜZ (Ankara)

Dr. Osman BAŞ (Ankara)

 

BAYŞAD BALIKESİR ŞAİRLERİ

 

Mustafa KUVANCI (Bayşad Bşk.-Yazar)

Yusuf AKGÜL (Şair-Yazar)

Sezai KAYA (Şair)

Emine PİŞİREN (Yönetmen-Yazar-Gazeteci)

Erdal DUMRUL (Bestekar-Şair)

Gönül ÜNVER

Ümran ÖZTÜRK (Şair)

Filiz Altıok DURAK (Şair)

Yaşar KUTLU (Şair)

Bekir YAŞAR (Şair)

Suzan KUYUMCU (Şair-Yazar)

Sevgi ÜNAL (Gazeteci)

Gültekin ÖZCAN (Şair-Ressam)

Dr.Erden SOYTÜRK (Yazar)

Şaban AKTAŞ (Ozan-Şair)

Fevziye AKTAŞ (Şair)

Bahattin Çakır ARSLAN
 

 
Toplam blog
: 141
: 1282
Kayıt tarihi
: 02.11.08
 
 

Kayseri- Develi doğumluyum. İlk- orta- lise ve üniversiteyi istanbul'da bitirdim. Kültür Bakanlığ..