Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Temmuz '17

 
Kategori
Güncel
 

Haydi Sende Gönüllü Ol TEMA VAKFINA

Haydi Sende Gönüllü Ol TEMA VAKFINA
 

Tema Vakfı; Erozyonu engellemek için kurulan bir vakıftır.  Erozyon, diğer adıyla aşınım, yer kabuğunun üzerindeki toprakların, başta akarsular olmak üzere türlü dış etkenlerle aşındırılıp, yerinden koparılması, bir yerden başka bir yere taşınması ve biriktirilmesi olayıdır.

Neden bu konuya değindim amacım tekrar tekrar ve tekrar farkındalık yaratmak. Erozyonun neden olduğu etkenler dersek aralarında insanlar tarafından yapılanlar ve bizim dışımızda gerçekleşen olaylarda mevcut tabi.

Arazinin çok engebeli ve eğimli olması, araziyi yanlış kullanma, toprağı eğimli aynı yönde sürme, ormanlarda tarla açma, doğal bitki örtüsünün yok edilmesi, yangınlar, iklimin etkisi – sağanak yağışlar, ana kayanın etkisi- dirençsiz tabakalar gibi bir çok nedeni var erozyonun.

Nedenleri olduğu gibi nedenlerinin de doğurduğu sonuçlar var tabi. Doğal dengenin bozulmasına, arazinin verim değerinin düşmesine, barajların dolmasına ve tarım alanlarının kum ve çakıllarla kaplanmasına dair sonuçları var. Bu da bizim topraktan verim alamamıza da sebebiyet yaratıyor.

Peki Erozyonu önlemek istersek ne yapmamız lazım dersek çiftçilerin eğitilmesinden tutun, ülkemizdeki arazilerin yetenek sınıflarına göre kullanılmasına kadar önlemler var tabi ama en önemlisi, TEMA vakfının çalışmalarına desteklemek ve destek vermek.

TEMA vakfı, “81 İlde 81 Orman Projesi” ile Türkiye'de devlet, özel sektör ve STK işbirliğinde gerçekleştirilen en büyük ağaçlandırma projesi ile 1.500 hektar alana 23 farklı türde 2.205.000 fidan dikti. 45.000 Minik ve Yavru TEMA’lı çocuk kendi elleri ile fidan dikti.

Bu güzel projelerde sende yer almak istiyorsan TEMA Vakfına sende gönüllü ol. http://tema.org.tr/web_14966-2_1/neuralnetwork.aspx?type=26linke tıklayarak “Nasıl Tema Gönüllüsü Olurum?” ‘dan Online Gönüllü Formu doldurabilirsiniz.

Hepimize bol fidan’lı, güzel günler...

Sevgiyle kalın...

Not: Alt fotoğraf İstanbul Kurtdoğmuş köyünden çekilmiş olup fotoğrafın sahibi @k.emreaktas ‘dır.

 
Toplam blog
: 13
: 379
Kayıt tarihi
: 27.06.17
 
 

İşte öyle biri.. ..