Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ağustos '15

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Hayır diyebilmenin 10 kuralı

Hayır diyebilmenin 10 kuralı
 

Bazı insanlara, durumlara, isteklere “hayır” demek sizin en doğal hakkınız.

Bunun için yaşamda “evet-hayır” dengesini kurmak, yaşama bakış açınızı, seçimlerinizi, kendinizi algılayış biçiminizi değiştirmeniz gerek.

Değişime hazır olabilmeniz çok önemli.

1. Cesur olun.

“Evet” demek kolaydır çünkü akışla gelir ve sizi iyi insan yapar. “Hayır” demek o kadar kolay değildir. İnsanlarla ters düşmenize sebep olur. Cesur olun ki “hayır” deme gücünü bulabilesiniz.

2. Kendinize güvenin.

“Hayır” demek güvenli bir duruşu, kim olduğunuzu ve neler yapabileceğinizi bilmeyi gerektirir.

3. Kendinizi sevin.

Önce kendinizi düşünmeniz ve kendi isteklerinize değer vermeniz bir sorun değil.

Kendinize hiç sordunuz mu, benim için neler önemli? Beni mutlu eden seçimler neler?

Yani kendi varlığınızın farkında mısınız?

4. Kararlı olun.

Herkesi memnun edemezsiniz. İnsanların kim olmanız gerektiğiyle ilgili tüm beklentilerini karşılayamazsınız. “Hayır” dediğinizde bunun arkasında durun.

5. Kendinizi özgür bırakın.

Çoğu insan kendini kısıtlanmış hissediyor. Aslında bu kişiler kendi kapanlarını kendileri kuruyorlar. Mükemmel olmak her şeyi kontrol edebilmek istiyorlar. Yaşamın herhangi bir anında olayları, durumları, kişileri kendi haline bırakamıyorlar. Şimdi belki de diyeceksiniz ki kontrol etmediğimde işler istediğim gibi yürümüyor. O halde başkaları adına fazladan sorumluluk üstlenmeyi baştan kabul ediyorsunuz. Yani “evet” demeye hazırsınız. Şimdi fazladan üstlendiğiniz her sorumluluk için harcadığınız enerjiyi ve bunun size nelere mal olduğunu düşünün.

6. İç sesinize engel olun.

Her şeye “evet” diyen bir kişiyseniz, insanları mutlu etmek gibi bir ihtiyacınız varsa içinizden bir ses “hayır” diyemeyeceğinizi söyleyerek size engel olmaya çalışabilir. O zaman küçük adımlarla işe başlayın. Örneğin “hayır” diyemediklerinizin bir listesini yapın. Bu listede ilk neleri eleyebilirsiniz? Daha büyük adımlar atmadan önce “küçük hayır”larla “hayır” diyebilmenin keyfini çıkarın. İnanın bana kalp krizi geçirmeyeceksiniz ya da dünyanın sonu gelmeyecek.

7. Değerlerinizi belirleyin.

Değerlerinizi tanımladığınızda, hayatınızı değerlerinize uygun yaşamaya başladığınızda neye, ne kadar izin vereceğinize de kolayca karar verebilirsiniz.

İnsanlara “Hayır, üzgünüm. Bu istek benim kişiliğimle ve değerlerimle bağdaşmıyor.” diyebilirsiniz.

8. Sınırlarınızı çizin.

Yaşantınızın neyi yansıtmasını istiyorsunuz ve bunun olabilmesi için belirlemeniz gereken sınırlarınız neler? Sınırlarınızı belirlediğinizde nelere “evet” nelere “hayır” diyebileceğinize bir bakın. Yine de zorlanıyorsanız o zaman hayatınız hakkında söylediklerinize bir göz atın. Şikâyet ettiğiniz şeyleri hatırlayın.

9. “Sen çok değiştin.” yargısına hazırlıklı olun.

“Evet”lerinize alıştırdığınız kişilerin sizden beklentileri yerine gelmeyince verecekleri tepki sizi yolunuzdan alıkoymasın.

10. Kendinizi ifade edin.

Kendinizi doğru zamanda, doğru şekilde anlatmak ve buna saygı gösterilmesini istemek en doğal hakkınız.

 
Toplam blog
: 53
: 288
Kayıt tarihi
: 23.08.14
 
 

Sevgili blog okuyucularım, Size burada sunduğum çeşitli bakış açıları, sadece ileri sürmekle kalm..