Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Temmuz '14

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Hedef zengin olmak (2)

Hedef zengin olmak (2)
 

Zengin olun, herkes Sizi iyi anlar.


Zengin olmak için yol gösterici olduğunu belirten kitaplarda iki yaklaşım vardır.

Birinci yaklaşım bireysel olarak her gün harcamalarınıza bir beş on dakika geri dönüp, gözden geçirmenizi, ihtiyaç olmayan harcamalarınızı azaltmanızı, aylık  “gelir-gider=tasarruf”  eşitliğini değil, “gelir-tasarruf=gider” eşitliğini  önemsemenizi ve önce kazandığınız paradan tasarrufu ayırıp, kalanı harcamanızı önerir.

Kazancın sürekli, iyi olduğu ve kabiliyetli olduğunuz bir alanda, zevkle yapabileceğiniz  bir mesleğin seçilmesi, yükselme imkanı olan bir şehirde çalışılması,  küçük yaşlarda birikime başlanması ve mesleki ömrü uzun tutarak kazanma süresinin uzatılması, alışveriş yaparken gerektiğinde pazarlık yapılması, (pazarlık bir çeşit para kazanmadır. 1000TL’lik alışverişte 50TL’lik indirimi 5 dakikalık alışverişte sağladıysanız  saatiniz 600TL’na çalışıyorsunuz demektir),  yaşamda tutumlu olunması  gibi öneriler bu ana fikrin etrafında sıralanır. Birikim ve bileşik faiz etkisi anlatılır. Zaman paradır denilerek “Zamanın gücünün tasarrufta kullanılması” ve olabildiğince genç yaşta tasarrufa başlanması önerilir. Sonuçta kişinin emeklilik yaşamı dahil rahat yaşayabileceği vurgulanır. İnsanların milyoner olamasa da refah içinde bir ömür yaşayabileceği söylenir.

Belirtilen refaha  erişmek için kazancın %15’inin her ay bankaya faize konması veya farklı yerlerdeki değerli kağıtlara yatırım yaparak birikimin artacağı vurgulanır. Yatırımın uluslararası ve yerel indeks fonları ve hazine fonundan oluşan sepetle çeşitlendirilmesi, uzun dönemde sepetteki yatırım fonları farklı artsa da ortalamanın yüksek olacağı belirtilir. Diyete ve yatırıma devam etmenin söylemesi kolay, yapması zor olduğu ifade edilerek sabır gösterilmesi ifade edilir.

Yıllık kazancınız altmışbin (60 000)TL olsun, istenen %15 tasarruf 9000TL/yıl (0.15x60000=9000TL)  veya  her ay 750TL (750TLx12ay=9000TL/yıl) olur. Bu tasarrufu yapamıyorum demiyeceksiniz. Her gün dışarıda kahvaltı etmemek, keyif  kahvesi içmemek, giysinizin hava atmak amacıyla ünlü bir marka olmasından vazgeçmek, bir daireyi arkadaşınızla paylaşmak, işinizi sevmek, güç görevlere talip olmak gibi yapılabilir fedakarlıklarla tasarrufu gerçekleştireceksiniz.

“Gelir-tasarruf=gider” eşitliğine uyacak ve parayı seven dostlarınızdan giderinizi ayarlamayı, bütçe yapmayı öğreneceksiniz. Bu kadar az fedakarlıkla çok yüksek beklentilere girmeyeceğinizi  ve rahat bir emeklilik yaşamına razı olacağınızı umuyorum. Gerçek erişimde zaten ancak bu hedef sağlanabilmektedir.  25-65 yaş arası 40 yıl devamlı her yıl 9000TL para biriktirin. %8 faiz ve %4 enflasyon  olsun. Biriktirilen para   annuite formülü kullanıldığında 2.331 508TL ‘ye ulaşır     Ancak bu sizi yanıltmasın. 1TL’ye aldığınız ürün %4 enflasyonla 40 yıl sonra 4.8TL olur. Paranızın alım gücü 485 730TL’ye denktir.

Çıkarılan sonuç: Tasarrufu, bankalar, hükümetler yatırımda veya harcamalarında kullanır. Faiz biriktirillen paranın karşılığıdır. Enflasyon yüzünden zamanla her ürünün fiyatı artar, paranın alım gücü azalır.  40 yıl %15 tasarruf ederseniz ev alabilirsiniz ve makul bir para cebinize de kalabilir. Erişilen rakamlar tasarruf yapmanın ve zamanın değerli olduğunu gösteriyor. Ancak zengin olduğunuz anlamını çıkarmayın.

Zengin olmak, zenginlik kavramı bağıldır ve kişiye göre değişir. Kimisi param bana ömrümün sonuna kadar yetsin, kendimi zengin sayarım der. Bazı kişiler, gelecekten endişesiz olarak mevcut konforumu devam ettireyim kendimi zengin sayarım der. Bir başka kişinin 100 milyon doları vardır, kendisini fakir sayar ve “Bill Gates’in 67 milyar doları” var der.

Bu durumu bilenler zengin olma fikrine daha farklı yaklaşmakta ve İkinci yaklaşım  oluşmaktadır. Bu yaklaşıma göre;  Zengin olmanın bir düşünüş farklılığı gerektirdiği bu farklılıkların paraya yaklaşım, para kazanılacak alanlara yatırım yapılması, başkalarının paralarının  ve emeklerinin kullanılması, yaratıcı olmak gibi temeller üzerine kurulması önerilmektedir. Gerçek zenginlerin (en çok kazanan %1 içinde kalanların); esasen bu düşünüşte olan hırslı, tutumlu insanlar olduğu söylenir. 

Para zengin görüşünde, gelir getirmek için varlık satın alma aracıdır.Gelen gelirle yine yeni varlıklar alabilirsiniz. Parayı harcar, tutumlu olmazsanız, geleceğin gelirinden vazgeçersiniz. Paranın  en iyi arkadaşlarından biri zaman ve bileşik faizdir.

Ayrıca, Çabuk zengin olmak, yavaş fakat sağlam adımlarla zengin olmak kitaplarda  işlenen konular arasındadır. Zengin olmak popüler, okuyucusu bol bir konudur.

Ancak ben Size soruyorum  gerçek zenginler neden fikirlerini %100 açık etsin. Buna gerek duymazlar. Zengin %1 içinde kalmak için fikirlerin de %1 içinde kalması daha makuldür. ABD’de %1 içinde olanlar yani zenginler;  yıllık kazancı, devamlı olarak, aksamadan 400-500 bin$ olanlar sayılmaktadır. Bu kazancı üretmek için en az 25 misli varlığınız (Varlık %4 gelir sağlasın) olduğunu varsayalım. Yıllık 400bin$ gelir için on milyon$ (25x0.4M$=10M$)  üstünde varlık gerekmektedir.                                        

Bu konuda kalem oynatanlar, yazanlar benim gibi aracıdır, gerçek zengin değildirler. Ortada dolaşan fikirler jenerik, genel fikirlerdir ve işin ticaretini yaparak gelir elde etme amacı olduğu hatırlanmalıdır.

Aşağıda yapılan açıklamalara da bu çerçevede bakın ve işi bilenlerin az konuştuğunu hatırlayın.

I. Önce paranızı sevin ve biriktirin.

Paranızı sevin, ikiye katlayıp cebinize koyun ve harcamayın. Aslında insanlar parasızlıktan nefret eder. Para ne ki diyenlerin paranın peşinden koştuğunu ve para için her gün çalıştığını  unutmayın. Kazanç –Masraflar=Tasarruf formülü yerine  Kazanç-Tasarruf=Masraflar formülünü uygulayın ve tasarrufa öncelik verin. Kalan para masrafa gitsin.

Para, evliyseniz evde barışa katkıda bulunur. Borçlu evde kavga eksik olmaz.  Minimalistlerin cebinde  1 milyon$ olunca yine minimalist kalabilecek mi? Muhtemelen hayır.

İhtiyaç olmayan ürün almayın, pahalı zevkler edinmeyin ve özel pahalı içki, sigara, puro ve kahve  içmeyin. Kaliteli, istediğiniz ürünü ucuz olan yerden ve uygunsa toptan alın. Alışveriş sayısı ve git gel araç masrafı azalır.

Gençseniz bir arkadaşınızla dairede kalın, masrafı paylaşın. Apartman dairesine veya eve peşin paranız olunca geçin. Emeklilik için tasarruf yapın. BES bu alanda iyi bir yatırımdır.

Evde elektrik, su ve enerji masraflarını kontrol edin.Televizyonu , bilgisayarı kullanmadığınızda kapayın.

İşin iyi olduğu zamanlarda çok harcamayın ve tutumunuzu devam ettirin. Maaşınıza olan zammı mümkünse tamamen tasarrufa aktarın. Parayı harcamak kolay, tutmak zordur.

Kredi kartı kullanmayıp, peşin alışveriş yapın. Peşin para harcanan değeri göze gösterir ve harcarken dikkatli olursunuz.

Faturalarınızı ödemekten şikayet etmeyin ama sayılarını azaltmaya çalışın. Seyahatlerinizde herkes gibi davranın otobüsü, treni veya ekonomik uçuşu tercih edin.

Bazı arkadaşlarınız para kazanır, fakat sürekli aldıkları malın borcunu öder ve çevrelerinde konuşulmak isteyerek, etrafını aşırı tüketime özendirirler. Onları örnek almayın. Aşırı tüketim heveslileri pahalı yaşar. Çok para kazansalar da harcamalarında tutumlu olamazlar ve birikim yapamazlar.

II: Bireysel yaşamınızda mutlu ve örnek olun.

Mevcut eşini, çocuklarını, akrabalarınızı sevin ve onlarla iyi geçinin. Her anlaşmazlık bir maliyettir. Çocuklara sevgi dışında harçlık artırarak ve erken araç alıp şımartarak yapıldığı sanılan her iyilik, fedakarlık onların istikbali ve gelişmeleri için birer kötülüktür. Eşinizden ayrıldığınızda fakirliğe hızlı adımlar atarsınız. Varlıklarınızı; evinizi, arabanızı, eşyalarınızı sevin ve sık sık değiştirmeyin.

Kısa zamanda değer kaybeden varlıklar satın almayın. Bir varlığı alırken fiyatı çok önemlidir. Varlığın ederinden fazla  ödememeye, ucuza almaya çalışın. Örneğin ev, otomobi alırken özellikle dikkat edin. Ev alacağım diye aşırı borçlanmayın, önce stüdyo, 1+1, 2+1 alın. Yavaş yavaş eviniz büyüsün ve her biri diğerine geçişte maya olsun.

Gereğinden pahalı evde oturmayın. Yıllık kazancınız 60binTL ise 2,5 katı 150binTL’lik ev satınalın veya 180-200 aylık kirası, 150binTL  satış fiyatına denk evi kiralayın.  Ev, daire alırken borcunuzu kısa sürede kapatırsanız daha az faiz az ödersiniz ve bunu yaşamınızda uygulamaya çalışın.

Araç statü sembolu değil a yerinden b yerine ulaşmak içindir. Otomobil  başlangıçta ikinci el olsun ve tasarruflu otomobil alın.  Kullanacağınız araç maliyeti yıllık kazancınızın yarısını (%50) aşmasın. Yıllık kazancınız 60binTL ise 30 bin TL’lik otomobil kullanın. Çevrenize problem yaratmayın ve giriştiğiniz işte hesap yapın ama kötümser ve şüpheci olmayın, bu Dünya’da yaşayan ve iş yapan tek Siz değilsiniz.

Zengin aleyhinde orta sınıf önyargılarını önemsemeyin.  Zengin olmak hüner ister. Verginizi ödeyin. Zenginler naziktir, cömerttir ve insanları sever düşüncesini benimseyin ve uygulayın.

İnsan genellikle sevdiği beş arkadaşıyla vaktini geçirir. Beş arkadaşınız da hırslı, çalışkan, başarılı, zenginse Siz de onlardan biri olarak başarılı olabilirsiniz.

III: Yatırım yapmak, zengin olmak için şarttır.

Birikmiş paranızı değerlendirin, başarılı olacağınız, bildiğiniz bir iş alanına yatırım yapın. Güvenilir şirketlerin hissesini alın ve değer kazanmasını bekleyin. Günlük al satlar kumar gibidir, kaybedebilirsiniz.

Boş zamanında parayı nereye yatırırım diye düşünün, araştırın. Paranızı değerlendirmek için sorun, zaman harcayın. 

Yatırımın amacı paranızın ve elde ettiğiniz varlıkların Sizin için çalışmasıdır. Yatırıma gençken başlayın ve gençken başlayamadıysanız artık geç demeyin, yine başlayın. Hedefiniz zengin olmaksa amacınıza odaklanın ve zengin olabileceğinize inanın. Para eksikliğini hallettikten sonra  teşebbüsünüzü ertelemeyin. Yatırım alanları muhteliftir. Portföy, gayrimenkul, üretim yapmak, servis sağlamak ve benzeri her tür iş alanı.

IV. Kendinize ve etrafınıza güvenin ve sabırlı olun.

Değerli olduğunuza inanın, hata yaptım diye kendinize kızmayın ve fazla üzülmeyin. Yaptığınız hatadan ders alın ve ilerideki teşebbüslerinizde yararlanın.

Geçmişe takılı kalmayın, geriye dönemezsiniz bu yüzden geleceğe bakın ve planlamaya çalışın.

Kararınızı yaptıktan sonra en iyi şekilde uygulamaya çalışın. Kararlarınızı verirken; prensipleriniz ve değerlendirme kriterleriniz objektif ve sağlam olsun ve Onlardan vazgeçmeyin.

Problemleri açıkça görün ve tedbir alıp, çözüm getirin. Onlardan kaçarak kurtulamazsınız. Gerçekler basittir. Zekiler problemi ve çareyi basitçe açıklar ve sonucu görür. Yanınızda bulunanların basiti karmaşık hale getirmelerine izin vermeyin. Problemin doğru teşhisi önemli ve çözümün başlangıcıdır.

Çalışma ortamından uzakta problemli konulara bir daha bakın ve düşünün. Fikrine güvendiğiniz bir kişiye veya gruba danışın. Daha kolay çözüm geliştirebilirsiniz. Hatadan kolayca dönebildiğinize çevreniz  inanmalı ve iyi çözümler varsa geçmişe takılmadan uygulayın.

Bitkiler belirli sürede büyür, güneşe yönelir. İhtiyaçları olan şeyler su, gübre, güneş ve zaman gibi büyüklüklerdir. İşin başarılı olması için gerekli girdileri  para, insan gücü, malzeme, tezgah ve zaman sağlayın. Pazarlama zaman gerektirir. Sabırlı olun ve beklemeyi öğrenin.

V. Çalışma ortamı hür ve kadın erkek bir arada olsun.

İş yapmak, üretmek veya servis için, müşteri bulmak için, işin finansal kısmı için personel ihtiyacının karşılanması şarttır. Bu işletme sermayesi gerektirir.

Çalıştığınız kişiler Sizden daha iyi olsun. Onların faydası olur. İnsangücü en çok kazanç sağlayabilen kuvvet çarpanı ve yenilikçi güçtür.

Tabandan tavana doğru bilgi aksın. Yanlış girdi yanlış çıktıya sebeptir. Herkes fikrini beyan edebilsin. Şirketinizde susan bireylere değil açıkça konuşanlara, yanlışı söyleyenlere itibar edin. Diyaloğun olmadığı kuruluşlar yeniyi, doğruyu bulamaz ve uzun dönemde mali durumları kötüleşir.

Ayrıca, birimler arası iletişim güçlü olmalı ve birimler içinde farklı çalışma metotları uygulanabilir olmalıdır. Birimler dış temas imkanlı olmalıdır. İzole gruplar rekabet edemez, parlak fikirler üretemez.

Çalışanlarınıza uygun çalışma ortamı sağlayın. Kendi evlerinde ışığı, bilgisayarı, kaloriferi, aracı  nasıl tutumlu kullanıyorlarsa aynı özeni işyerinde göstersinler.

Müessese masrafları karşılanabilir olmalıdır. Çalışanları teşvik edin, iyi ödeme yapmaya çalışın ve mükafatlandırın. Onların yaratıcılığını teşvik edin ve kullanın.

Herhangi bir ürünü üretiyorsanız, kalitesinin, satış fiyatının ve servisin müşteri için önemi açıktır.     

VI. Bildiğiniz işi yapın ve yeniliklere açık olun.

Bildiğiniz işi yapın. İşi kurgularken maliyet ve işletme sermayesini iyi planlayın. Bilmediğiniz işte kaybedersiniz. Risk, bildiğiniz işte değil, bilmediğiniz konuda olur. İşle ilgili fikir babası olmak önemlidir. Ancak daha önemlisi uygulamadır.

İşinizde yeniliğe açık olun ve yeniliği teşvik edin. Dünün üretimi yerine yenisini koyun ve yeni ürün üretin. Yenilik müşteriyi artırır. Yeni ürün zamanlaması önemlidir.

Servis müşteri için önemlidir. Hatalı ürününüze sahip çıkın ve aldığınız paranın karşılığını mutlaka verin.  Her ürün için her zaman yenilik şansı vardır. Buraya kadar demeyin, yeni fikri olan çalışanları teşvik edin.

Yararlanılan Kaynaklar                                                                                                                            

10 Secrets of the Capitalist Class by Joshua Kennon                                                                      Money by Carol Morgan

 
Toplam blog
: 182
: 1556
Kayıt tarihi
: 14.10.12
 
 

Elektronik Y.Mühendisiyim. Teknik alan dışında Tasarruf ve tutumlu yaşam, Kişisel Finans Yönetimi..