Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Şubat '16

 
Kategori
Güncel
 

Helalinden...

Helalinden...
 

Son yıllarda birçok değişik sektörde, firmalar pazarladıkları ürünlerde ‘islami’, ‘helal’ gibi vurgular yapmaya başladılar. Gazete ve tv reklamlarında olsun, ürünlerinin üzerindeki açıklamalarda olsun bunu sıkça dile getiriyorlar. İnsan düşünmeden edemiyor tabii. Örneğin islami usullere uygun kesim yaptığını vurgulayan et firması daha öncesinde nasıl kesim yapıyordu. Gıdalarının helal olduğunu iddia eden bir başka firma daha öncesinde yıllarca helal olmayan gıda mı yedirmişti. Alacağınız cevap muhtemelen daha önce de aynı olduğudur. O halde bunu vurgulamaya iten ihtiyaç nedir? İnsanların sattıkları ürünlere güvenmediklerini düşünüp imaj mı düzeltmeye çalışıyorlar, yoksa toplumsal yapıda bir değişiklik algılayıp değişen toplumda daha fazla pazar payı mı elde etmek istiyorlar…

Bu ‘helal’ furyası gıdadan tutun modaya, oradan da otele, tatile ve hatta edebiyata kadar uzanıyor. İslami moda ve defileler, islami konseptte oteller, helal tatiller, daha neler neler… İslami konsept otel dedim de,aklıma bir seminer için gittiğimiz Antalya’da bulunan bir otel geldi. İslami dediysem bakmayın öyle bir sıfatı olduğuna. Kapitalizme ve lüks tüketime dayalı bir ticaret anlayışı ne kadar islami olur, orasını size bırakıyorum. Ha kadın erkek plajı ayrı tabii. Zaten kızlı erkekli olma da, gerisi dert değil nasıl olsa. Geri kalanı sorgulayacak zihniyet bizde ne gezer. Neyse efendim, o otelde istemeden şahit olduğum bir diyalog var ki, aklımdan hiç çıkmaz. Arka masamda birileri sohbet ediyor, bir tanesi ‘sen nasıl müslüman adamsın’ diye soruyor diğerine. ‘İkiyüzbin euroluk arabaya biniyorsun’ diye de ekliyor sorusuna. Ötekinin cevabı: ‘Efendimiz müslümanın bineği iyi olacak demiş, binek şimdi araba, o zaman en iyisi, en pahalı hangisiyse o olacak!’ Bizim müslümanlık anlayışımızda bir sorun olduğu apaçık ortada. Kimileri işine nasıl geliyorsa öyle yaşıyor İslam'ı.

Modası, oteli, tatili, arabası… Bütün bunları geçtim. Bir haber okudum geçenlerde, bir bu kalmıştı dedirten cinsten. En son seks ürünleri pazarına el atmışlar. “Helal Sex Shop” açmışlar. Adını da Helal Sex Shop koymuşlar. İlk başta Zaytung haberi izlenimini yaratıyor. Bulunduğum sitenin adına tekrar bakma ihtiyacı hissettim, hayır Zaytung değildi. Sayelerinde ilk kez bir sex shop sitesini de ziyaret etmiş oldum. Kısa süre sonra dini alet edip satış yapmaya çalışan bir site olduğunu anlıyorsunuz. Gerçi bunu anlamak için siteye bakmaya bile gerek yoktu ya neyse. Biraz daha araştırma yapınca bunun ilkinin Hollanda’da açıldığını öğrendim.  Ama bizdeki bir firma ciddiyetinden pek uzak. Site çok basit, düzensiz ve kalitesiz. Aklı evvelin biri neden burada da olmasın diye düşünmüş olmalı. Öyle ya, her şeyin helali pazarlanırken, seks neden olmasın.

Her ne satmak istiyorlarsa satsınlar ama insanların dini duygularını kullanarak bir azdırıcı satmadıkları kalmıştı, o da oldu. Ardından helal başka ne getirebilirler diye de merak etmeden edemiyor insan.

Seyhun Sertan

 
Toplam blog
: 16
: 420
Kayıt tarihi
: 12.12.15
 
 

www.seyhunsertan.com ..