Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mart '15

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Her 4 kadından 1'i bu sorunu yaşıyor! İdrar kaçırmaya pelvik rehabilitasyon çözümü

Her 4 kadından 1'i bu sorunu yaşıyor! İdrar kaçırmaya pelvik rehabilitasyon çözümü
 

Günümüzde önemli problemlerden olan idrar kaçırma kişinin hayatını olumsuz etkilemektedir. İdrar kaçırma yarattığı fiziksel rahatsızlığın yanında istenmeyen sosyal, psikolojik, ekonomik etkileri olan, çok boyutlu ve karmaşık bir problemdir.Kişi günlük yaşamında en basit görünen vücut tepkilerinde (örneğin kahkaha atmak) bir anda ufak da olsa idrarını kaçırabilir.
 
Ayrıca idrar kaçırma çok sık karşılaşılan(4 kadında 1) bir problemdir. Hastaların yaşam kaliteleri düşmektedir. Hastalar gülmekten bile korkar hale gelirler.
Ürojinekolojik rehabilitasyon pelvik taban kaslarının fonksiyon bozukluğunda kullanılan konservatif tedavi yöntemlerini içerir. Üriner inkontinans, pelvik taban kaslarının fonksiyon bozukluğunun önemli bir bileşenidir. İdrar ve dışkı kaçırmada kullanılan davranışsal tedavi yöntemleri problemlerin azaltılmasında çok etkilidir.
İdrar kaçırmanın tedavisinde uygulanan basit egzersizler bile o bölgedeki  kasları güçlendirip idrar kaçırmayı engelleyebilmektedir.
 
İdrar kaçırma 3 şekilde olmaktadır:
 
a. Stres tipi (stres inkontinans): Öksürme, hapşırma, ıkınma, ve zorlanma gibi karın içi basıncının arttığı durumlarda görülen idrar kaçırmadır. Nedeni, sıklıkla yapılan doğumlara bağlı mesane tabanı ve üretranın (idrar yapma kanalı) anatomik desteğinin zayıflamasıdır.
 
b. Sıkışma tipi (Urge inkontinans-sıkışma inkontinansı): Birden idrar yapma isteği gelip, bu nedenle acilen tuvalete giderken oluşan idrar kaçırmadır. Genellikle suyla ilgili işler yaparken (bulaşık yıkamak vb) meydana gelir. Nedeni, mesanenin idrarla dolarken istemsiz ve ani olarak kasılmasıdır. Ayrıca altta yatan diyabet, parkinson, demans ve multipl skleroz gibi kronik hastalıkların bir belirtisi olabilir.
 
c. Karma (Mikst inkontinans): Bu 2 tip idrar kaçırmanın bir arada görülmesidir.
 
Nedenleri ve risk faktörleri 
-İlerleyen yaş
-Doğum (zor doğum, çok sayıda doğum yapma, iri bebek doğurma…) 
-Menopoz (östrojen hormonunun azalmasına bağlı)
-Obezite (fazla kilolar hem idrar kaçırmayı arttırmakta hem de tedavinin başarısını düşürmektedir) 
-Diyabet
-Genetik (bazı kadınlarda bağ dokusunun daha gevşek olması) 
-Kabızlık
-Diğer hastalıklar (astım, kronik bronşit, multipl skleroz, Parkinson…)
 
Pelvik egzersizler pelvik taban çevresini güçlendirerek bu kasların destek gücünü arttırır.Böylece idrar kaçırma problemi büyük oranda azaltılmış olur.Burada uygulanan egzersizlere pelvik taban güçlendirme egzersizleri denmektedir.
Egzersiz dışında tedavi biofeedback,vaginal kon,mesane eğitimi,tuvalete gitme programı oluşturma ve yaşam tarzı değişikliklerini içermektedir.
Uygulanan tedaviler sonucu o bölgede var olan istemsiz kasılmalar engellenir.Kişi kaslarını aktif kullanmayı öğrenir.Böylece idrar kaçırma büyük oranda engellenir.
Hastanın hayat stili değişikliklerine de uygulaması gerekmektedir.
 
Mesane uyarıcılarının diyetten çıkarılması (karbonlu içecekler, aspartam, kafein,alkol) 
•Sıvı alımının kontrol edilmesi 
•Kilo kontrolü
•Kabızlığın engellenmesi
•Sigaranın bırakılması
 
Fizyoterapist Julyet İdo
 
Toplam blog
: 16
: 2693
Kayıt tarihi
: 05.11.13
 
 

Bülent Özsezikli   Uzman Fizyoterapist    1976’da İstanbul’da doğdu. 1998 yılında..