Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mayıs '16

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Her emekliye farklı zam mı geliyor?

Her emekliye farklı zam mı geliyor?
 

Malum ülkemizdeki emekliler yıllarca çalışarak kazandıklarının karşılığını değil, iktidarın kendisine uygun gördüğü zammı alır.

O nedenledir ki, ülkemizde yaşayan 11 milyon emekli, ölmeyecek kadar maaş alır ve maaşlar arasındaki farklılık, gelir dağılımındaki adaletsizliği gün yüzüne çıkartır.

Geçenlerde katıldığım bir toplantıda, iktidar kanadına yakın bir konuşmacı, 11 milyonu aşkın emekliyi ilgilendiren önemli bir çalışma yapıldığını anlattı.

Emeklilerin zam sisteminde değişiklik gündemdeymiş.

Üzerinde çalışılan yeni sisteme göre; emeklilerin maaş zammında yaş ve geçim durumu en önemli kriter olacakmış.

Şöyle ki; yaşlı emekliye daha yüksek oranlı zam verilebilecekmiş. Hem yaşlı hem geçim sıkıntısı çeken emekliler, en yüksek artışı alabilecekmiş. Bakıma muhtaç hale gelmiş ve geçim sıkıntısı yaşayan, örneğin; 80 yaş ve üzerindeki emeklilere yüzde 100 zam yapılabileceklermiş.

Aynı konu ile ilgili basına da yansıyan bilgiler var. Basının habere göre; 80 yaşında bin 100 lira aylığı olan bir emekliye 2 bin 200 lira maaş verilebilecek. Hem geçim hem de yaşlılık kaynaklı bakım sıkıntısı çeken 75-80 yaş arasındaki emeklilere, 80 yaş üzerine yapılacak zamdan biraz daha az ama yine de 50 yaş emekli zam oranından çok daha yüksek zam verilmesinin yolu açılacakmış.

Yeni sistem hayata geçerse, halen çalışan veya çalışma çağında bulunan emeklilere ise daha stabil oranda zamlar söz konusu olacak. Yaşlı emeklinin vefatı halinde yüksek ücreti varislerine kalmayacak. Varislerin alacağı emekli maaşı eski sistemde hesaplanan 'asıl maaş' ile sınırlı olacak. Sistem hayata geçerse, tüm emeklilerin maaş zammı farklı olacak.

Gelelim mevcut sisteme: Mevcut sistemde SSK ve Bağ-Kur emeklileri her yıl Ocak ve Temmuz aylarında bir önceki 6 aylık dönemde gerçekleşen enflasyon kadar zam alıyor. Memur emeklilerinin maaşları ise toplu sözleşmede belirlenen oran kadar artırılıyor.

Böyle bir uygulama hayata geçirilebilir mi?

Ekonomik göstergeler böyle bir uygulamanın hayata geçirilemeyeceğini gösteriyor. Ancak, ülkenin gündemi ekonomiden çok uzak, böyle giderse, terör bile ülke gündeminden çıkacak ve ülkenin tek gündemi, “başkanlık” sistemi olacak.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..