Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

23 Ekim '18

 
Kategori
Güncel
 

Hiddet Şiddet Dehşet

Hiddet Şiddet Dehşet
 

Bırak Kini Nefreti, Sevmenin Güzelliğini Gör.


ÇOK SİNİRLİYİZ, TAHAMMÜLSÜZÜZ.
NE ZAMAN BU HALE GELDİK?
 
İstanbul'da vahşet diyordu gazeteler. Bir baba iki çocuğunu ve eşini katletmiş. Niye, kıskançlık krizine girmiş. Bir başka mekanda bu defa bir anne, dokuz ay karnında taşıdığı, besleyip büyüttüğü kuzularını katletmiş. Niye, Allah bilir. Yaşamında ne zorluklar çektiyse hıncını çocuklardan almış olmalı. Nefsine uymuş, şeytanın şerrine kapılmış. Kısacası yaşadıklarından sıkılıp cinnet geçirmiş. 
Cezaevi firarisi biri de önüne geleni bıçakla delik deşik etmiş. Nefrete kapılmış, gözü dönmüş. Yaptığından pişman olmamış. Şeytanı sevindirmiş.
 
Bu insanların iç dünyalarını detaylı bilmiyoruz. Gazete ne yazdıysa o. Okuyunca hayretler içinde kalıyorum. insanlıktan çıkmanın nedenlerini düşünüp anlamaya çalışıyorum. İnsan insanla sınandığını bilmiyor mu? Sabrı tercih etmiyor mu, sorularına cevap arıyorum. Bulsam da raydan çıkan treni nasıl durdurabilirim ki? Önemli olan treni durduracak gücü edinmemiz, fren sistemini geliştirmemiz.
 
Başka bir gazete de filan yerde kan donduran olay, falanca da dehşet gecesi, sonu gelmez korku filmi senaryosu gibi neredeyse her gün, medyadan şiddet, vahşet görüntüleri yansıtılıyor. Her okuduğumuz, duyduğumuz olay insanlığın sonunu getiriyor.
Bize ne oldu böyle, insanlık inliyor kimse duymuyor. 
İnsanlara birbirini sevmenin güzelliği öğretilmiyor, şiddet şiddeti doğuruyor. Kadına şiddet, çocuğa vahşet, insanlar hiddet abidesi gibi dolaşıyorlar. Her an öfke patlaması halindeler.
Ne zaman, niye bu hala geldik, iyiliklerden uzaklaşıp kötüyle haşır neşir olmak niye? Gazetelerde konu olunca yüreğinimiz mi soğuyor. Bilmez misiniz, Allah'ın yarattığı canı yalnızca Allah alır. Kendi nefsini tatmin için can alanlar şeytanın kılıcını kuşanmış oluyorlar. 
 
Elbet kendi iradeleri ile bu işi yaptıklarından dolayı, Allah özgür iradeye izin veriyor. Yoksa Yüce Allah'ın izni olmadan yaprak bile kıpırdamaz.  Çoğumuz bunu biliyoruz, ama yaşantımızda güzellikleri uygulamıyoruz.
Hayatta her şeyin bir sınav olduğunu bilmemize rağmen, öfkeye kapılınca sınavda olduğumuzu unutuveriyoruz. 
Ben de kırıyorum sevdiklerimi çoğunlukla, sonrasında üzülüyorum strese yenilmişliklerime. Yaş aldıkça bedenen ruhen yıpranıyor insan, birikmişleri çekemez oluyor. Gençlerde bizleri anlamıyor, çatışma işte o nokta da başlıyor. Olmaması lazım. Stres sağlığımızın bir numaralı düşmanı. Ama bu öfke patlaması tamamen ayrı bir şey. Tahammülsüzlüğün taşması  durumu. İnsanoğlu çocukluğunda yanlış yetiştirilirse, aileden ilgi, sevgi görmeden büyürse, hayatının bir döneminde eylem yaparak birilerinden çıkarıyor zihin altında birikmiş kinlerini, nefretlerini.
 
Yetersiziz, din bilgimizde yetersiziz, iman gücümüz zayıf. Böyle olunca şeytanın dürtüsüne kanıveriyoruz. Öfkelenince ne yaptığımızı bilmez oluyoruz. "Öfke gelir göz kızarır, öfke gider yüz kızarır" demiş büyüklerimiz. 
Bize öfkeye kapılmadan, konuşarak sorunumuzu halletmemiz gerektiğini vurgulamaya çalışmışlar bu güzel ifadeyle. İnsana akıl ve irade verilmiştir, insan akıl ve iradesi ile doğru da yapar yanlış da, günah da işler sevap da; egosuna, nefsine, hırsına yenik düşerse kendisi kaybeden olur. Günah değil mi hem bu dünyanız hem ahiretiniz yanıp kavruluyor. Sonrasında vicdan mahkemesinden kurtulamaz ölene dek azap çekersiniz. Öfke çok kötü bir huydur.
 
Hayatta her şey sınavdır bilincinde olmalıyız. Eş, iş, çocuk, ana, baba, kardeş, arkadaş. Gün içinde kiminle karşılaşıyor, kimlerle nasıl konuşuyorsak, her halimiz bir sınavdır. Sınavı kaybetmek için niçin uğraş veriyoruz? Kazanmanın yollarını öğrenmeye çalışsak, kavgadan kaçınsak ya. Kavga etmek kolaydır, önemli olan erdemli insan olmaya çalışmak sabretmeyi başarmaktır.
 
Biri size yanlış mı yaptı, iyi niyetinizi istismar edip sizi enayi yerine mi koydu? Rabbimiz yaşadıklarımızı bizden âlâ biliyor. Yunus Emre ne güzel söylemiş: "Cümle yerde Hak nazır, göz gerektir göresi" Niçin Allah'tan yardım istemiyoruz da, öfkeyle cebelleşiyoruz? Müslümana kin, nefret değil, güzel meziyetler yaraşır. Müslümanlık iyi kul olmayı gerektirir.
En iyi intikam nedir biliyor musunuz, size kötülük eden birine iyilik ederek cevap vermektir. Müslümanlık bunu gerektirir.
 
Müslümana tevekkül etmek yaraşır. Allah'ın yarattığı her canlıyı sevmek yaraşır. Yunus Emre'miz gibi: "Sevelim sevilelim, dünya kimseye kalmaz" diyebilsek, şeytan bizimle uğraşmayı bırakacaktır.
 
Ayfer AYTAÇ- ayferaytac.com
 
 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..