Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Haziran '15

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Hipospadias Nedir?

Hipospadias Nedir?
 

Her zaman olduğu gibi yine bir sağlık problemini irdeleyeceğiz. Bu söyleşide konumuz, erkek çocuklarını ilgilendiren ve halk arasında doğuştan sünnetli ya da peygamber sünnetli olarak da adlandırılan hipospadias. Bu olgu hakkında öğrenmek istediğiniz her şeyi değerli Uzmanımız Doç.Dr.Şafak Karaçay’a sorduk ve bu aydınlatıcı bilgileri herkesle paylaşmak istedik. İşte sizler için sorularımız ve yanıtları!

Hipospadias nedir, estetik anlamda görüntüde fark yaratır mı ?

Hipospadias, doğuştan sünnetli ya da peygamber sünnetli olarak adlandırılan durumdur. Sünnet derisi gelişmemiştir ve penis başı açıktadır. Ereksiyon dediğimiz penis sertleşmesi esnasında aşağıya doğru eğik  bir görüntü oluşabilir.

Hipospadias ameliyatı ne zaman yapılmalıdır

İdeali, 6 aylık ile 1 yaş arası, bu dönem en geç 3 yaşına kadar uzatılabilir. Çocukta cinsel kimlik gelişmeden önce işlem yapılmalıdır.

Operasyon sonrası tekrarlar mı?

Dikişlerin tecrübesiz kişiler tarafından alınması ya da aynı kişilerce pansuman yapılması halinde enfeksiyon gelişebilir. Dolayısıyla fistül dediğimiz istenmeyen yeni ağızlar oluşabilir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda tekrarı gerekebilir. Böyle hatalara meydan vermemek için bu  işlemler deneyimli bir çocuk cerrahı ya da çocuk üroloğu tarafından yapılmalıdır.

Operasyon ne şekilde yapılır, sonrasında yara izi ya da dikiş izi kalır mı?

Hipospadias, oldukça ince dikişler ile büyütme gözlükleri kullanılarak yapılır. İşlem sonrası çocukta sadece sünnet olmuş kadar bir iz kalır.

Ameliyattan sonra hasta acı hisseder mi?

Penis dokusu, sinirsel ağ açısından zengindir, bu sebeple işlem sonrası gelişecek ağrıyı penil blok adını verdiğimiz uyuşturma ile engellemekteyiz. Süresi 4-6 saat arasında değişen bu bloktan sonra ağrı kesiciler ile ağrı baskılanmaktadır.

Tedavi yapılmazsa idrara çıkmayla ilgili bir sıkıntıya ya da  başka sorunlara neden olur mu?

İdrar deliği dar olmadığı sürece idrar yapmakla ilgili bir sıkıntı gözlenmez. Ancak ileride estetik ve üreme ile ilgili ciddi sorunların ortaya çıkmaktadır. Çocuk, penisinin diğer çocukların penislerinden farklı bir görüntüye sahip olduğunu algılar ve bu durum psikolojik sorunlar yaratıp komplekse kapılmasına neden olabilir.

 

Kaynak:

http://www.doktoramcam.com/Makale/Detay/peygamber-sunneti-hipospadias/727

Bu makale de ilginizi çekebilir

Alerjik Rinit

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..