Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Nisan '14

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Hisse senetlerine yatırım yapmak kumar mıdır?

Hisse senetlerine yatırım yapmak kumar mıdır?
 

www.aliozdemir.net


25 yıldır İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nı (BİST) takip ediyorum. 1985 yılında faaliyete geçen borsamız ilk zamanlar çok ilkel koşullarda çalışıyordu. İletişim olanakları kısıtlıydı. Halka açık hisse senedi çok az idi. İşlem hacimleri sınırlıydı. Alım satım işleri kara düzen tabir edilen telefonla yapılıyordu. Bu ilkel düzen 1995'lere kadar sürdü.

2000 yılından sonra internetin yaygınlaşmasıyla borsada işlem gören şirketlerin hisse senetlerini alıp satmak epey kolaylaştı.

1985'ten 2000'lere kadar hisse senetleri hakkında geniş bilgi alınabilecek dergiler, gazeteler, web siteleri, kitaplar mevcut değildi. Yatırımcılar kulaktan dolma bilgilerle alım yapıyorlar bu da çoğunlukla hüsranla sonuçlanıyordu.

2014 yılı itibariyle İstanbul Borsasında 400'ün üzerinde şirketin ortaklık senetleri yatırımcılara sunulmaktadır. Kişisel analiz ve araştırmalarıma göre:

- Halka açıklık oranı düşük

- İşlem hacmi az

- Temettü verimi düşük

- Sürekli olarak bedelli sermaye artırımı yapan

- İçeriden bilgi sızdıran (insider traiding)

- Spekülatörlerin kontrolünde olan

300 - 350 kadar şirket yatırımcıları hep mağdur etmektedir.

Sermayenin tabana yayılmasında, şirketlerin faizsiz kaynak bulmasında, üretimin artmasında, istihdamın iyileşmesinde önemli faydası olan borsamızın kumarhane mantığından sıyrılabilmesi için eğitimli, bilgili yatırımcıların çoğalması gerekmektedir.

Okumayan, araştırmayan, öğrenmeyen, bilançoları, fiyat grafiklerini anlayamayan kişiler nedeniyle borsa istikrarlı, güvenilir çizgiye girememektedir.

Sonuç olarak, hangi hisse senetlerinin tuzaklarla dolu olduğunu öğrenip ona göre yatırım yapmadıkça hep kaybedenlerden olacağız.

Not: Ek bilgi isteyenler tarafıma e-posta ile ulaşabilirler.

 

 

Ali Özdemir

Eğitimci - Yazar

Web         : www.aliozdemir.net

E-posta    : aozdemir53@hotmail.com

Tlf.            : 0505 220 83 85

 

 
Toplam blog
: 288
: 1733
Kayıt tarihi
: 24.04.11
 
 

Eğitimci - Yazar - Yayıncı. 1968'de doğdu. Marmara Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesini bitird..