Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Nisan '14

 
Kategori
Üniversiteler
 

Homestay

Homestay
 

Homestay


İngilizce bir sözcük olan “Homestay” kavramının dilimizdeki karşılığı “aile yanı konaklama”. Yabancı bir ülkeye gittiğinizde o ülkeden bir ailenin yanında kalmanıza verilen isim.

Yabancı bir ülkede uzun süre kalmak için otel çok pahalı bir seçenek. Ev kiralamak ise eşyaydı, kontrattı, yemekti, temizlikti derken öğrencileri pek çok açıdan yoran ve zorlayan bir seçenek. Ama kesinlikle daha ekonomik tabi ki.

Bu ikisinin arasında olan bir seçenek de “homestay”. Ev kiralamaktan daha pahalı bir seçenek olsa da yemek, temizlik, eşya vb. derdi olmadan evin bir odasını kiraladığınız bir yöntem.

Aile yanı konaklamanın bir diğer önemli yanı da o ülkenin kültürünü ve yaşayış biçimini öğrenme olanağı sunuyor olması. Hem öğrenmekte olduğunuz dili zorunlu olarak kullanıyorsunuz hem de o ülkenin yemek kültürü, aile yaşantısı ve komşuluk ilişkileri vb. hakkında fikir ediniyorsunuz.

Ayrıca kaldığınız evde başka ülkeden öğrenciler de olduğu için (evi müsait olanlar birden fazla öğrenci kabul edebiliyorlar) başka başka kültürleri de tanıma olanağı buluyorsunuz. Banyoyu-tuvaleti-mutfağı ortak kullanıyorsunuz. Odanızın temizliği ev sahibi tarafından yapılıyor. Ödediğiniz fiyata kahvaltı-öğle yemeği ve akşam yemeği dahil. Sabah kahvaltısı fiyata dahil ama yabancı ülkelerde bizdeki gibi bir kahvaltı kültürü olmadığından kimi aileler kahvaltı hazırlıyor, kimileri ise dolaba sizin istediğiniz şeyleri koymakla yetiniyor. Böylece; istersen süt içersin, istersen tahıl gevreği yersin, istersen ve vaktin varsa yumurta yersin, çay (tabi ki poşet çay) ya da onların tercih ettiği gibi kahve içersin, sana kalmış.

Öğle yemeği için ya akşamdan kalan yemeği ya da ev sahibi tarafından hazırlanan sandviçi yanında götürüyorsun. Sandviç çok yaygın bir seçenek. Ama uzun dönemde oldukça sıkıcı olduğunu söylemeliyim. Akşamsa sebze yemeği hayal. Her akşam tavuk, et, pizza ve makarna çeşitleri yiyorsun. Bizdeki gibi sulu bir sebze yemeği yemek, ekmeği yemeğin suyuna banmak gibi şeyler için ülkene dönmeni beklemelisin.

Son yıllarda ülkemizde üniversitelerin sayıları artıyor, üniversiteler arası değişim programları vb. programlarla da yabancı öğrencilerin gelişi teşvik ediliyor. Bu nedenle “homestay” benzeri bir model Türkiye’de de uygulanabilir.

Bu model sadece yabancı öğrencilerle de sınırlı kalmamalı üstelik. Üniversite öğrenimi nedeniyle şehirlerarası bir öğrenci hareketliliği de söz konusu ülkemizde. Ailesinden ilk kez ayrılan öğrenciler başka bir şehirde başka bir aile sıcaklığı ile misafir edilebilir. Tabi bu misafirlik bizim misafir anlayışımızdan farklı, ücret karşılığı bir misafirlik. Böylece hem aileler aile bütçesine katkı sağlayacak hem de çocuğunu başka bir şehre göndermek durumunda kalan ailelerin gözü arkada kalmayacak. Elbette bu ailelerde belli kriterler aranacak ve bu durum resmi bir prosedüre bağlanacak. Her iki taraf ta sorumluluklarını, yükümlülüklerini bilecek ve yerine getirecek.

Yeni yurtlar açmak, yeni binalar yapmak yerine var olan binalar-evler içinde bu durum çözülürse çok yönlü bir ekonomik katkı sağlanmış olur ülkemize diye düşünüyorum.  

 
Toplam blog
: 87
: 566
Kayıt tarihi
: 02.12.09
 
 

Çevre Bilimi Uzmanı – Peyzaj Mimarıyım. Yüksek lisansımı çevre sorunları ve biyokütle enerjisi üz..