Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Aralık '16

 
Kategori
İnançlar
 

Hristiyanlar için 13 sayısının sırrı ne?

Hristiyanlar için 13 sayısının sırrı ne?
 

HRİSTİYANLAR İÇİN 13 SAYISININ SIRRI NE?


Varoluştan bu yana 13 sayısı’na bir sürü anlamlar yüklenmiştir. Gerek dinler döneminde gerekse Mayalar zamanında 13 sayısı denk geldiği zaman takviminde yaşanan olaylara göre anlam kazanmıştır. Dolayısıyla kimileri için uğursuzluk ifade ederken kimileri için uğurlu gün olarak tayin edilmiştir.(1)

Öncelikle şunu belirtelim Müslümanlar için 13 sayısı için böyle bir şey yoktur 13 sayısı Müslümanlar için uğurlu sayılabilir;
5+7+1 eşittir 13 peygamber efendimiz Hz. Muhammed'in doğumu (571), 
7+5+1 eşittir 13 Türklerin Müslüman olması(751),
1+4+5+3 eşittir 13 İstanbul'un fethi (1453),
1+0+4+8 eşittir 13 Pasinler savaşı (1048) (2)

     13 Sayısının uğursuz olduğuna ilişkin inanç dünyada o kadar yaygındır ki, yaşamı birçok yönde ciddi olarak etkilemektedir. Bazı ülkelerde evlerin kapılarına 13 numarası verilmez, uçaklarda 13. koltuk sırası yoktur, apartmanlarda, otellerde 13. kat ya 12A'dır ya da 14'tür. 13 numaralı oda yoktur. Olsa bile insanlar o odada kalmak istemezler. Hatta ayın 13'ünde işe gelmeme, uçak ve tren rezervasyonlarının iptali, alışverişin düşmesi ve benzeri davranışların ABD'ye günde milyonlarca dolara mal olduğu söylenmektedir. Bu inanç bir fobi yani bir çeşit korku hastalığı olarak kabul edilmiş olup adı 'triskaidekaphobia'dır.(3)

     Hristiyanlarda genel olarak bu inancın, Hz. İsa’nın meşhur son yemeğindeki havarilerin sayısından kaynaklandığı sanılır. Hz. İsa’nın bir cuma günü çarmıha gerilmesinden önceki son yemeğinde toplam 13 kişi bulunuyordu; İsa ve 12 Havari. 

Bu nedenle Hıristiyanlarda akşam yemeğinde 13 kişi bir araya gelirse bunlardan birinin başına bir felaket geleceğine inanılır. Sonraları 13 sayısını çağrıştıran bu sayının içinde geçtiği her şey lanetli, kötü, korkunç olarak nitelendirilmeye başlandı. 

Uğursuzluğun diğer sebepleri ise şöyle anlatılıyor: 
İbraniler’e göre 13 sayısının uğursuz olmasının nedeni İbrani alfabesinin 13’üncü harfinin “mavet” (ölüm) sözcüğünün ilk harfi olan “m” olmasıydı. Hammurabi kanunları listesinde de 13 sayısı atlanmıştı. 

İskandinav mitolojisinde, İskandinav tanrılarının en kötülerinden olan Loki, Valhalla’daki oniki kişilik bir şölene davetsiz olarak gitmişti. 13’üncü kişi olarak gittiğinde, gözyaşı tanrısı olarak da anılan, adının anlamı “Muzaffer” olan, yakışıklı ve adil Baldr’ın ölümüne yol açtığından, bu sayı uğursuz olarak anılmaktaydı. 
13 Ekim 1307 Cuma günü, Fransa Kralı Philippe ile Papa Clemens’in işbirliği sonucu Tapınak Şövalyeleri’nin çoğu tutuklanıp idam edilmişti. 
13 sayısının uğursuzluğuna duyulan inancın kökeninde bir yıl içinde ayın 13 kez dolunay olarak gözükmesinin yattığını söyleyenler de vardır. (4)

     Yorum olarak şunları söyleyerek konuyu kapatalım. Evet şizofrenik bir batıdan söz ediyoruz. Allah kimseyi saptırmasın. Çünkü bu sapkınlıktan başka bir şey değil. Bu şizofren sapkınlıklarından dolayı kutsal kitap ‘İncil ve Tevrat’ı bile değiştirdiler. Uydurma hikayeler söylediler. Batının sapkın olduğunu anlamak 13 sayı takıntısından dahi anlaşılır. Netice olarak batıl inanç.  Mantıklı bir izahı olmayan saplantıdan ibaret.  Batılıları ilim ve fenne davet ediyorum.

 

              KAYNAK

(1)    https://indigodergisi.com/2014/05/13-sayisinin-gizemi-sirrinda-sakli/

(2)    http://www.tarihkomplo.com/2015/07/13-says-hristiyanlarda-neden-ugursuzdur.html

(3)    http://www.hayatimdegisti.com/forum/ilginc-bilgiler/4127-13-sayisinin-gizemi.html

(4)    http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=111624

 
 
Toplam blog
: 358
: 662
Kayıt tarihi
: 22.12.12
 
 

4 Aralık 1982'de Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde doğdu.Tavşanlı Fevzi paşa ilköğretim okulu,İmam h..