Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mayıs '12

 
Kategori
Dilbilim
 

Hristiyanların mı Tanrı der yoksa Müslümanlar mı?

Hristiyanların mı Tanrı der yoksa Müslümanlar mı?
 

NOT: Bu yazının bir kısmı daha geniş bir konuyu kapsamakta olan bir yazıdan alınmıştır. O yazıya ulaşmak için BURAYA TIKLAYIN

TANRI SÖZCÜĞÜNÜN KÖKENİ NEDİR?

Tanrı sözcüğü Türkçede "Tapınılan ilah" anlamına gelmektedir. Orhun Yazıtlarında Tengri olarak geçen tanrı sözcüğü yüzlerce yıldır Türkçede kullanılmıştır. Ancak bu bilgi maalesef sadece bir kısım entelektüel tarafından detayı bilinen bir konu olarak kalmıştır.

Toplumun %2 okuma seviyesinde olduğu bir ülkede sadece üniversiteli araştırmacıların bildiği bu ve benzeri bilgiyi halka sunmadan Tanrı sözcüğünü ezan tercümesine sokmak açık bir hataydı. Doğru da olsa halktan bunu anlamasını beklemek pek mantıklı değildi.

Hristiyanlar mı yoksa Müslümanlar mı Tanrı der?

Sorunun net cevabını vereyim: İkisi de demez. Ancak isterlerse ikisi de rahatlıkla bu sözcüğü kullanabilir. Konuyu bir de 1960'lı yıllardan sonra TRT'nin yayın hayatına başlamasıyla gelişen ve Türkiye'nin bu bilgisizliğini derinleştirecek bir örnekle açıklayalım.

TRT dönemiyle birlikte televizyonun toplumun her evine girmesiyle Amerikan filmlerinin Türkçeye çevrilmesinde şu önemli sıkıntı ortaya çıkmıştır: GOD! Türkçede ve İslam'da GOD sözcüğünün tercümesi yoktur.

GOD sözcüğü Hıristiyanlıkta baba-oğul-kutsal ruh üçlemesinin bir parçasıdır ve ondan ayrı düşünülemez. GOD; baba-oğul-kutsal ruh üçlemesinde "baba"dır. Ancak bizim inancımızda Allah vardır ve onun hiçbir ortağı söz konusu değildir.  Dolayısıyla oğlu olan bir GOD kavramını Allah sözcüğüyle tercüme etmek imkansızdı. Bu sözcüğü çevirirken  yaşanan sıkıntı yine öz Türkçe ile çözülmüştür. Ne de olsa bizde "tapınılan ilah" anlamına gelen bir sözcük mevcuttu.

Tanrı sözcüğü, tapınılan ilah anlamına geldiğinden GOD sözcüğü tercüme edilirken bu sözcüğe tanrı denilmiştir. Yani Bir Müslüman tanrı dediğinde Allah'ı kasteder, bir Hıristiyan kullandığında da GOD'ı kasteder.

Lakin bu tercüme ülkede bir kafa karışıklığı yarattı. Kilise sahnelerinde papazın sürekli tanrı sözcüğünü kullandığını gören vatandaşta şu fikir oluştu: "Biz Allah deriz, Hıristiyanlar tanrı der" Oysa dünyada tanrı sözcüğünü kullanan tek millet Türklerdir.

Toplumun tarih bilgisine sahip olmayışı ve bu eksikliğe rağmen bu tercümenin kullanılışı sorunun büyümesine neden olmuştur.

Bugün askerliğini yapmış olan milyonlarca Türk erkeğinin ortak bir askerlik anısı vardır. O da ordu yemekhanesindeki ikibin yıllık yemek duası : "Tanrımıza hamdolsun, milletimiz varolsun"... Bu yemek duası esnasında namazında niyazında bir kesim bu duayı söylemiyor, bunu dinsizlik olarak görüyorlardı. Kendilerine sizlere burada aktardığım bilginin aynısını aktarmaya çalıştıysam da nafile... Bu arkadaşlarımın önemli kısmı ilkokul ve ilkokul terk düzeyindeydiler ve malesef ne dediğimi dahi anlamadılar. Yanlış anlaşılmasın kesinlikle bu arkadaşlarımı küçük görüyormuşum gibi bir anlam çıkartmayın. Sadece derdimi anlatamadım. Üstelik hepsi de çok sevdiğim silah arkadaşlarımdı.

Ancak bu yemek duası işinin bir açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Ya askerdeki yemek duasının değiştirmesi ya da askere alırken insanlara sizlere burada aktardığım bilgilerin bir seminer veya video gösterisiyle anlatılması lazım. Çünkü askerde çok şahit olduğum şeylerden birisi de "Hristiyan ordumuz var" gibi ilginç ve "Beyin terk" sohbetlerin uzun uzun yapılmasıydı. Bu arkadaşlara hemen kışlanın girişindeki mescidi gösterdim ancak yine de tatmin olmadılar.

Kısacası bilgi bilenin elinde bir güçken bilmeyenin kutsadığı bir lanete dönüşebiliyor. Bunu öğrendim. Eğer bundan bin yıl önce uzaktan kumandalı oyuncak bir helikopterle bir kabilenin önünde oyun oynasaydınız o kabile size demir kuşu uçuran tanrı diye tapardı. Bu da tıpkı buna benziyor. Bilen insanlar tanrı sözcüğünü kanıksarken bilmeyenler onun bir dine girip diğerinden çıkma aracı olduğuna inanabiliyorlar.

Umarım sizlerde bir aydınlanma yaratabilmişimdir.

 
Toplam blog
: 352
: 2915
Kayıt tarihi
: 05.06.10
 
 

Jack Amca, düşünsel dünyasındaki gelişmeleri dışa vurmak niyetiyle başladığı yazı yazma sevdasına..