Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Şubat '17

 
Kategori
Dünya
 

IŞİD'i kim yarattı

IŞİD'i  kim yarattı
 

IŞİD ya da öteki adıyla DAEŞ terör örgütü sadece Irak ve Suriye’nin değil, nerdeyse dünyanın başına bela.

“El Kaide’ye çok benzeyen örgüt, Ortadoğu petrol kaynaklarına inmek ve bölgedeki İran’ın gelişmesini önlemek amacı ile Amerika tarafından kuruldu” diyor dış politika yazarı Garikai Chengu [1] Makalenin devamı özetle şöyle;

CIA, Radikal İslam’a soğuk savaş döneminde tek yanlı bir gözle destek verdi. Bir tarafta Sovyetler Birliği ve ABD’nin Sovyetlerin aracı olarak gördüğü üçüncü dünyada çeşitli milliyetçilik akımları, diğer tarafta ABD’nin Sovyetlerle mücadelede ittifak yaptığı Batılı uluslar ve siyasi İslam.

1970 yıllarında Amerika, Sovyetlerin genişlemesini ve Marksist ideolojinin Arap topluluğu içinde yayılmasını önlemek amacıyla Mısır’da Müslüman Kardeşleri kullandı. Pakistan’da Zülfikar Ali Butto’ya karşı Cemaat el İslam adlı terör örgütünü ve Afganistan’da Sovyetlere karşı Sudi Arabistan’ın da finansını sağladığı El Kaide’yi  destekledi.

ABD’nin El Kaide ile ilişkileri her zaman aşk ve nefret üstüne kuruldu. Önemli olan Amerika çıkarlarıydı. Çıkarına kullandığı zaman sevgi, çıkarlarına zarar verdiği zaman nefret idi.

ISİD terör örgütünün bu kadar çabuk gelişip büyümesinin nedenini öğrenmek için Amerika desteğinin kökenine bakmak gerekir. 2003 Amerika’nın Irak işgali sırasında IŞİD’in kök salması sağlandı. Laik Saddam’ın devrilerek yerine Şii yönetimin getirilmesi Sünni grubun dışlanması ile sonuçlandı, mevcut fabrikalar kapandı. Çoğunluğu Sünni olmak üzere büyük bir kitle işsiz kaldı. Sünniler işyerlerini, işlerini, varlıklarını ve politik güçlerini kaybettiler. İzlenen yanlış politikalar yüzünden ülkede mezhep ayrımcılığı körüklendi. Bu durum El Kaide’nin Irak’ta kök salmasına yol açtı.

IŞİD farklı isimler kullandı. Irak’ta El Kaide iken,  2010’den sonra Suriye’de yeni isimlerle amacına ulaşmaya çalıştı.

Esasen Suriye’de üç savaş yürütülmekte. İlki Suriye yönetimi ve isyancılar, diğeri İran ve Sudi Arabistan, öteki de Rusya ve Amerika arasında. Bu, Amerika dış politikacıları tarafından karar verilen üçüncü yeni soğuk savaş –third new cold war. Çünkü, Esad yönetimi hararetli bir Rus taraftarı idi. Şimdi ise Suriye’de  ellerinde Amerika M16’ları ile isyancıların çoğu IŞİD saflarında.

Amerika’nın Ortadoğu politikası İsrail ve petrol üzerine kuruludur. Terör, müdahaleye bir bahanedir.

Makalenin başlığı “ El Kaide’yi ve IŞİD Terör Grubunu Amerika Yarattı.” Makale daha keskin ve sert eleştirilerle sürüyor.

Emperyalistlerin gerektiğinde kullanılmak üzere kucaklarında besledikleri terör örgütleri var. Ülkeleri karıştırmak istediklerinde bu örgütleri kullanıyorlar. Suriye ve birçok Ortadoğu ülkesi gözümüzün önünde. Türkiye de iç savaş veya geniş bir karışıklık çıkartmak için zaman zaman deneniyor.

Suriye’de savaşın ve savaşan grupların yönü bir o yana, bir bu yana durmadan değişiyor. Taraf ülkeler olup bitenin şüphesiz farkında. Bu ülkeler gücü oranında oyun kuruyor. Hiçbir şey yapamazsa kendi kamuoyuna yönelik demeçler veriyor. Öte yandan,  “ Atı alan Üsküdar’ı geçiyor”.

Hüseyin SEYFİ


[1]  Globalresearch.org

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..