Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Temmuz '14

 
Kategori
İnançlar
 

İbadet Allah rızası için yapılır, ibadete neden borç diyorsunuz; hâşâ Allah tüccar mı?

İbadet Allah rızası için yapılır, ibadete neden borç diyorsunuz; hâşâ Allah tüccar mı?
 

İbadetler Allah tarafından dinin mensuplarına farz kılınmıştır. İbadetlerin de malum belli sayıları, süreleri, miktarları vardır. Müminler bu durumu dikkate alarak yerine getirilmeyen ibadetler için kişinin borçlandığını söylüyorlar. Elbette bu bir kısım kimselerin kafasını karıştırıyor.

İhtimal ki ibadet borçtur diyecek ve sizi ikna edecek. Çünkü dinde bir kişiyi ikna etmeniz için konuyu akılla izah etmeniz gerekmiyor; Allah böyle dedi denilmesi yeterli. Yani ama sonuçta bizler de okuyoruz. Allah yerine getirmenizi emrettiğim ibadetler bana karşı borcunuzdur demiyor. “Farz”ın çok daha farklı bir anlamı olmalı.

Borç dünyevi bir kavram ve Allah’ın büyüklüğüne yakışmıyor. Sonra ibadete borç derseniz borcunuzu ödemediğiniz gibi ibadetinizi de yapmayıverirsiniz. Oysa Allah’ın farzı daha ulvi bir mana ifade ediyor.  Allah’ın emrini yerine getirmek ile Allah’a borcunu ödemek farklı.

İbadetler dinin gereğidir, yerine getirmezseniz günahkâr olursunuz. Buna göre hesap vereceksiniz, cennetiniz cehenneminiz buna göre olacak. Bunun için de borçtan daha fazlası gerekir. Beş rekâttan üçünü kıldım ikisi borcum olsun deyince ibadeti hafife almış olursunuz. Sizler bizlere Allah’ın adını bin bir tekbirle dua sela ile söyletirken kendiniz böyle olamazsınız. İbadetler bütündür, yarısı şimdi yarısı sonra olmaz; borcun taksit taksit ödenmesi gibi bir şeydir bu.

Allah ibadetleri kendisi için ahlak ve öğütleri de bizim için öngörmüştür. Ahlak ve öğütlerde şaşabiliriz ama ibadetleri hafife almak olmaz. İçki içersen günah işlemiş olursun ama örneğin namaz yok dersen dinden çıkarsın. Bu kadar önemli olan ibadetler nasıl borç şeklinde ifade edilebilir ki… İslam’ın beş şartına bakınız, hepsi de ibadetle ilgili. Neden ahlak üzre şart yok? Çünkü ibadet dinin esası, Allah’ın zatıyla ilgilidir. Böyle bakkal defteri çevirir gibi borç morç derseniz olmaz.

 

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..