Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ekim '14

 
Kategori
Deneme
 

İhtiyacın olmayan bir şeyi ne kadar ucuza alırsan al senin için pahalıdır

İhtiyacın olmayan bir şeyi ne kadar ucuza alırsan al senin için pahalıdır
 

İnsanlar ticarette en çok şu üç şekilde aldanırlar:

1-) İleride lazım olur

2-) Ucuz

3-) Beğendim, ne güzel bir şey

Kapitalist tüccar sizin ihtiyaç listenizde olup önceden planlayarak almak istediğiniz ürünlerden değil, bu ürünü satın almak için pazara gittiğinizde “ Şu da iyiymiş, şunu da alayım, ileride lazım olur, çocuğum giyer” diye çantanıza doldurduklarınızdan malı götürür.

İleride lazım olur diye bir şey satın alan kişi gerçekten akılsız. “Evim var ama bir ev daha alayım, dursun; nolur nolmaz”  Madem öyle okula gitme, okul başına uçar; nolur nolmaz! İleride dediğin o zaman sen olacak mısın bakalım? O ileride işime yarar diye satın aldığın her neyse o gün al. “Şimdi ucuzken alayım o gün belki pahalı olur ( ticari yatırımlar hariç) Ne biliyorsun belki de ucuz olur. Belki de modası geçer beş kuruş etmez ve belki de giyemezsin. Alınması gereken ihtiyaç olan şeyin belirlenmesinde “hemen alıp kullanmazsam olmaz” gibi bir mecburiyet bulunmalı; pantolonun yırtılmışsa pantolon alırsın artık. İhtiyaç değil de istek anlamında bir alışveriş söz konusuysa “ Bir montum olsun istiyorum, şöyle…” şeklinde bir istek belirtilmeli. Yani ne alacağımızı önceden bilmeli ve düşündüğümüzü/kafamızdakini/hayalimizdekini satın almalıyız. Hani gittik pazara planladığımız ürünün değişik versiyonları karşımıza çıktı, olur tabi. Hiç alakası yok “bunu alayım, şu da güzel, ona da bir bakalım mı…”  Bunun arkası gelmez çünkü kapitalizm sizi affedersin donunuza kadar soyacak alternatifleri, ileride işe yarar diye gereksizce almanızı sağlayacak gözünüze sokulan faydayı, elinizi cebinizden çıkarmayan ucuzluğu ve  uygunluğu her zaman önünüze sermekte mahirdir. Aklınıza gelmeyen ihtiyaçlarınız aklınıza gelir. Şunum da olsun, bunum da olsun diye ihtiyaç icat edersiniz. Bir ürün için gider çok beğenir dört tane alırsınız. Kapitalizmin alışveriş tuzaklarına düşmemeniz imkânsızdır.

Sadece bilinçli insanlar bu tuzağa düşmezler. Akıllı insanlar hiçbir zaman ileride ihtiyaç olur diye bir şey almazlar. İleri dediğin zaman mağara devri değil, bilimin teknolojinin geliştiği zamandır. Yani aldığının daha iyisi, feriştahı çıkar. Ve belki daha da ucuza. Kapitalizm bütün isteklerine hitap eden alternatifler üretir. Yeter ki sen para ver.

Akıllı insan ihtiyacı yoksa ucuz diye bir şey almaz. Kullanmadıktan sonra bedava olsa ne yazar. “Çölde kutup ayısı için yem çok ucuzdu, satın aldım” Çölde kutup ayısı olmayacağına göre akıllı bir ticaret yapmışsın hemşerim! İhtiyacın olan bir şeyi gerekirse pahalı al, ihtiyacın olmayan bir şeyi  ise bedava bile alma; çünkü taşıma ve saklama külfeti olur.

Sırf beğendim diye de bir mal alınmaz… Kullanabilme durumun önemli… Everest tepesinde çok güzel bir yayla satın aldım… Hayırlı olsun da kullanabilme durumun var mı? “Çocuk ayakkabısı çok hoşuma gitti aldım ama çocuğum yok” Bu ne şimdi!

İnsanlar ihtiyaçları olsun olmasın ucuz buldukları şeylerle evlerini doldururlar… Bardak, çanak, tas, tabak… Çoğu da hiç kullanılmaz, süs gibi orada durur. Süs gibi orada durur ama süs değildir aslında; keşke süs olsa, süs yine de işe yarar. İnsanların parasının yarısı işte böyle boşu boşuna gider. Çok ucuzmuş alalım, çok güzelmiş alalım, lazım olur alalım… İyi alın bakalım… Ucuz diyerek üç kuruşa aldığınız evlerinizdeki onlarca şeye ödediğiniz parayı bir hesaplayın bakalım. Kullanılmadığına göre bunların sayısı miktarı önemli değil; yani “hiç mal” demektir. Ve siz işe yaramayan, kullanmadığınız, sırf ucuz diye aldığınız bu “hiç mala” bakın bakalım ne ödemişsiniz? Ucuz muymuş, pahalı mı?

 

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..