Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ekim '15

 
Kategori
Dünya
 

İkinci Türk'e Nobel ödülü...

İkinci Türk'e Nobel ödülü...
 

Türkiye’ye ikinci Nobel ödülü sessiz sedasız geldi.

Bu ödül, Edebiyat dalında bu ödülü alan Orhan Pamuk’un kazandığı ödül gibi fazla ses getirmedi!

Önce Nobel’in ne olduğuna kısaca bir bakalım:

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, İsveç Akademisi, Karolinska Enstitüsü ve Norveç Nobel Komitesi tarafından verilen  ve değişik dallardaki bilimsel çalışmaları teşvik için verilen bir ödül

Nobel ödülleri yılın değişik zamanlarında bölüm bölüm açıklanır.

2015 yılı Nobel ödüllerinden Kimya Ödülü ’de açıklandı!

2015 Nobel Kimya Ödülü’nü “DNA onarımı” hakkındaki bilimsel çalışmasıyla Aziz Sancar kazandı.

Aziz Sancar ödülünü aynı dalda Tomas Lindahl ve Paul Modrich ile paylaştı. 

Aziz Sancar, Orhan Pamuk'tan sonra Nobel alan ikinci Türk oldu.

Geçen yıl kimya dalındaki ödülü Almanya’dan Stefan Hell ve Amerika’dan Eric Betzig ve William Moerner mikroskop alanındaki çalışmalarıyla kazanmıştı.

Aziz Sancak kimdir?

Aziz Sancar, Mardin'in Savur İlçesinde, okuma yazma bilmeyen ancak eğitime önem veren sekiz çocuklu bir anne-babanın çocuğu olarak doğdu.

İstanbul Tıp Fakültesi'ni bitirdi. Yurtdışında yaptığı çalışmalarla Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'ne kabul edilen üç Türk'ten biri oldu.

ABD North Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü’nde görev yapan Sancar, 300’e yakın bilimsel makale ve bu makalelere yapılan  12 binden fazla atıfla, bilimsel araştırmada eşine az rastlanır bir başarıyı temsil ediyor.

Aziz Sancar, 2005’te Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi‘ne, 2006‘da Türkiye Bilimler Akademisi’ne Asil Üye olarak seçildi.

Kanser konusunda yaptığı önemli çalışmalarla dünya çapında adını duyuran  Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, kanser tedavisinde ''sirkadiyen saat (ritmik saat) '' buluşuna  imza attı.

Kuzey Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Sancar, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  kanser konusunda önemli çalışmalar yapıldığını belirtirken, kanser mekanizmasının  10 yıl içinde çözüleceğine inandığını söyleyen bilim adamlarından. Ancak kanserin nasıl olduğunu çözümlemenin onu tedavi etmek anlamına gelmediğine işaret eden Aziz Sancar, tedavi konusunda bir şey söylemek için erken olduğunu belirtiyor.

O kadar karmaşanın içinde böylesi yüz güldüren bir haber insanı biraz olsun rahatlatıyor.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..