Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Bashico Doğal Anneyim Başak Pirtini

http://blog.milliyet.com.tr/bashico

06 Şubat '16

 
Kategori
Organik Ürünler
 

İlaçsız, gübresiz, çapalamadan tarım yapılır mı?

İlaçsız, gübresiz, çapalamadan tarım yapılır mı?
 

Fukuoka yöntemiyle doğal tarım yapan Genç Ailesi


Gübresiz, ilaçsız tarım mümkün mü?

Yerli atalık tohumdan doğal unu nereden alabilirim?
 
Bu soruların cevaplarını Masanobu Fukuoka yöntemi ile tarım yapan özel bir çiftlik olan Üç Elma Doğal Tarım Çiftliği veriyor. Üç Elma Doğal Tarım Çiftliği gübresiz, ilaçsız, sürmesiz tarım yapıyor.
 
Üç Elma Doğal Tarım Çiftliği’ni ilk olarak yakın arkadaşım Esra’dan duydum. Bir koli Amasya elması söylemişti. Hemen ben de çiftliğin sahibi Hüseyin Genç ile iletişime geçtim. Telefon yaptığımız kısa söyleşide bana Masanobu Fukuoka’nın “Ekin Sapı Devrimi” kitabından etkilenip nasıl yıllardır uyguladığı tarım sistemini hiç bir şeye müdahale etmeden tarım yöntemine dönüştürdüğünü anlattı. (Not: Bu konuşmamızdan sonra Fukuoka’nın kitabı alıp okuma şansına eriştim. İyi ki de almışım. Bir tarım kitabı olmanın ötesinde doğa, tarım, sağlık ve hayatla ilgili bütünleşik harika bir felsefe sunuyor. Uzun yaşamın sırlarını anlatıyor. Kesinlikle okumanızı öneririm.)
 
Hüseyin Genç, özellikle yerli tohumdan elde edilen yerli Amasya elması ve üveyik buğdayı gibi değerlerimizin sürdürülmesine, geliştirilmesine çalışıyor. Kendisi hakiki, gerçek gıdanın peşinden gidiyor. Ürünlerine hiç bir şekilde tarım ilacı vermiyor, hayvansal gübre kullanmıyor, çapalama, havalandırma, budama yapmıyor. Nadir olarak sebzeleri için ot yiyen keçilerinin gübresini kullanıyor. Gübre ve ilaç kullanmadığı için normalde %13 olan verimi %6 olarak alıyor. Taş değirmende yerli tohumdan ilaçsız yetiştirdiği buğdayının ununu öğütüyor. Buğday kalitesini düşüren gübre ve ilaç gibi kimyasallar kullanmıyor, standart unlarda düşen bu kaliteyi yükseltmek için tekrar başka katkı maddeleri kullanılıyor. Normalde endüstriyel üretimde buğday önce ıslatılıyor, yumuşatılıyor, sonra soyuluyormuş. Bu şekilde vitaminlerini kaybettiği için tekrar vitamin ekleniyormuş. Bu şekilde raflarda 2 sene durabilen beyaz un elde ediliyor. Normalde doğal unların ömrü öğütüldükten sonra 3-4 ay oluyor. Daha sonra besin değerinde düşüş oluyor.
 
Hüseyin bey, ilk olarak M. Fukuoka’yı 1985’de Almanya’da duymuş. 2000’li yıllarda Ekin Sapı Devrimi kitabı ile bu tip tarımdan haberdar olmuş. Fukuoka’nın 2 kitabını da alıp uygulamaya geçirmiş. Köyden hiç kopmamış. Organik tarım yapmıyor, çünkü onun da konvensiyonel tarımdan farkı kalmadığını, çok zor şartlarda tarım yapıldığını düşünüyor.
 
Ankara’da bünyesinde bulunduğu bir Doğal Gıda BilinçliBeslenme Grubu var. Slowfood Türkiye’den Defne Koryürek ile iletişimde. Hedefini birincil olarak bebekler ve çocuklar olarak görüyor. “Tohumdan Sofraya” etkinlikleri yapıyor. Nihai hedefim “Tertemiz içilecek nehirler olsun” diyor.
 
Ürünleri arasında üzüm suyuna çok önem veriyor. Üzüm elle işleniyor, suyu akıtılıyor, kabuk ve üzüm çekirdekleri ile düşük ateşte 1 kere kaynatılıyor. Bu şekilde ürettiği üzüm suyu reçellerde, muhallebide, meyve suyunda, hoşafta şeker yerine kullanılabiliyor. Koruyucu, katkı maddesi hiç yok.
 
Üzüm pekmezi ise dibi tutmadan özenle, meyve suyu katılmadan hazırlanıyor.
 
Elma sirkesi ise meşhur. Gerçekten şimdiye kadar tattığım en lezzetli şeker gibi bir elma sirkesi. Yerli ürettiği tamamen ilaçsız ve gübresiz Amasya elmalarının suyunu sıkıp sirke yapıyor. Plastik kap kacak kullanmadan, dünya standartlarında çelik fıçıda sirke üretiyor.
 
Hüseyin Genç’in Kuraldışı dergi’de bir röportajı var.
 
Üç Elma Doğal Tarım kapasitesi çok düşük, çok büyük özen ve el emeği gerektiren bir iş çıkarıyor. Çiftlikten Amasya elması, huriyemez elması, yerel tohumdan üveyik buğdayı, erişte, elma sirkesi, kristal kaya tuzu, tarhana ve kara üzüm suyundan pekmez ısmarlamıştım. Kutuyu açınca elmaların arasına attığı iki tane başdöndürücü muhteşemlikte kokan ayvayı unutamıyorum. Hepsinin tadı ayrı ayrı çok güzeldi. Özellikle şimdiye kadar tattığım en tatlı ve nefis elma sirkesini herkese tavsiye ederim.
 
Üç Elma Doğal Tarım Çiftliği’nden ürün listesi istemek için huseyingenc1955@gmail.com adresine bir e-posta gönderebilirsiniz.
 
Hüseyin Genç – 0546 422 87 40
instagram: @ucelmadogaltarim

www.ucelmadogaltarim.com

Başak Pirtini

***************************

El yapımı, organik ve yenebilir anne-bebek bakım ve pişik kremimi gördünüz mü? Detaylar burada:

http://dogalanneyim.blogspot.com.tr/2013/07/hindistancevizi-yagl-ve-bocek-kovucu.html?m=1

***************************

Doğal Anneyim grubum ve bana ulaşabileceğiniz linkler:

Doğal Anneyim Blogu: http://dogalanneyim.blogspot.com.tr
Doğal Anneyim Facebook Sayfası: www.facebook.com/dogalanneyim
Doğal Anneyim Facebook Grubu: www.facebook.com/groups/dogalanneyim
Instagram @dogalanneyim: www.instagram/dogalanneyim
Twitter @dogalanneyim: www.twitter.com/dogalanneyim
Doğal Anneyim e-bülten ile takip: http://eepurl.com/TeYdX

Köpek ve kedi bloglarım:

Bashico Blogum: http://bashico.blogspot.com.tr

http://Kopeklerveinsanlari.com

 

 
Toplam blog
: 201
: 11799
Kayıt tarihi
: 07.12.07
 
 

Tüm blog severlere merhaba! Boğaziçi Kimya bölümü mezunuyum. Bilişim sektöründe toplantı, etkinli..