Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Haziran '16

 
Kategori
Deneme
 

İlber Hoca İlber Hoca duy sesimizi!

İlber Hoca İlber Hoca duy sesimizi!
 

İlber Hoca'nın son yazdığı kitaplardan birisini okuduğumda sohbet tarzında aktarılan bilgilerin doyuruculuğu karşısında son derece tatmin olduğumu belirten bir kitap yorumunu kısa süre önce yayınladım. 

Lakin hocaya yöneltilen eleştirilerden birisine katıldığımı da belirtmeliyim. İlber Hoca kalibresinde bilim insanları bir ülkede kolay yetişmiyor. Bir elin parmaklarını da asla geçmiyorlar.

Şüphesiz hoca kendisini ispatlamış bir bilim insanı; yayına falan ihtiyacı yok. Popülerliği de kazandı; eyvallah. Popüler bilim tarzında ve akademik tarih yazıcılığından uzak eserler ortaya koyması da tarihi topluma sevdirmek için gerekli, bu kısmına da katılıyorum.

Ancak İlber Hoca kalibresinde birisinin akademik üslupla yazılmış bir şaheser ortaya koymasını bekliyoruz. Mesela Türklerin Tarihi isimli kitapta aktardığı bilgileri dipnotlarla sunmak yerine akademik kaynakçalama ile aktarsa ortaya Türkiye'nin yazılmış en nitelikli Türk Tarihi eseri ortaya çıkabilirdi.

Tüm tarih bölümlerinde temel eser olabilecek nitelikte muhteşem bir eser çıkar ve belki de tek eser statüsüne geçebilirdi. Zira hoca kadar geniş kaynakçaya ulaşabilen bir tarihçi günümüzde yok gibi...

Bir başka durum da Türkiye'de tarih kirleticiliğinin meslek haline getirildiği Kürt tarihi mevzusu var. Bu konuda yazılmış birçok kaynak tarihçi olmayan PKK zırvalarından veya onların yurtdışı destekçisi olan saçma eserlerden oluşuyor. 

Ülkemizde okumaya bu beyin yıkayıcı eserleri okuyarak başlayan bir kitle de maalesef peyda olmuş durumda. Sonuç olarak sağlam bir tarihsel araştırmayla Türkiye'de yaşayan etnik azınlıkların tarihlerini bilimsel belgelerle aydınlatan bir eser oluşturma işini de İlber Hoca gibi nitelikli ve güvenilir bir tarih insanı yaparsa insanlar da bu çakma kaynaklara tevessül etmeyi bırakabilirler.

Sonuç olarak artık bu seviyeye gelmiş büyük bir bilim insanının bu ülkeye vermesi gereken tek şey popüler bilim eserleri değil en az büyük bir başyapıt ortaya koymak ve topluma aydınlatıcı bir eser bırakmak olmalıdır.

Umarım bir şekilde bu yazı hocanın ilgisini çeker ve bir şekilde ona ulaşır. Sizce de iyi olmaz mı?

 
Toplam blog
: 352
: 2915
Kayıt tarihi
: 05.06.10
 
 

Jack Amca, düşünsel dünyasındaki gelişmeleri dışa vurmak niyetiyle başladığı yazı yazma sevdasına..