Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mart '11

 
Kategori
Güncel
 

İleri saat uygulamasını 1 gün ertelemek 27 Mart’ta kaos yaratacak…

İleri saat uygulamasını 1 gün ertelemek 27 Mart’ta kaos yaratacak…
 

Sıradan bir telefonda yaz saati uygulaması... Fotoğraf: Aydın Tiryaki (10-3-2011)


İleri saat uygulamasını 1 gün ertelemenin 27 Mart 2011 günü kaos yaratacağı o kadar açık ki, bu konuda geri adım atılması gerekiyor. 

İleri saat uygulamasının başlayacağı gün üniversite sınavı olması bir süre önce haber olmuş ve gazetelerde iki öneri yazılmıştı: 

1. İleri saat uygulamasının o gün sınavdan sonra başlaması veya ileri bir güne alınması
2. Sınavın 1 saat geç başlaması 

ÖSYM birkaç gün sonra sınav saatinin değişmeyeceğini açıkladığında, ileri saat uygulamasının başlama günüyle oynanacağı gibi bir saçmalık yapacakları hiç olasılık vermemiştim. Demek ki ÖSYM’ye çıtlatmışlar yapılacak değişikliği… O günlerde konuyla ilgili sohbetlerimizde bilgisayarların ve telefonların ileri saati otomatik olarak ayarlandığını bildiklerini o nedenle ileri saat uygulamasında bir değişiklik olmayacağını, böylece öğrencilerin 1 saat az uyuyarak sınava gireceklerini konuşmuştuk. 

Bu sabah ileri saat uygulamasının 1 gün ertelendiğinin Resmi Gazete’de yayımlandığını öğrenince yapılan saçmalığı bir yazıda anlattım (1). Hızlıca yazıp hemen paylaştığım o yazıda bilgisayarların çoğunun ve cep telefonların bazıların ileri saati otomatik olarak ayarlayacağını yazdım. Daha sonra cep telefonuma baktığımda –ki sıradan bir telefondur- benim telefonumun bile yaz saatine ayarlı olduğunu gördüm. Benim telefonumun bu özelliği varsa gençlerin kullandığı telefonların hepsinde vardır. 

Sabah yazdığım yazıdaki “Bilgisayarların hemen hemen hepsi ve cep telefonlarının bir bölümü 27 Mart 2011 saat 03:00’da otomatik olarak saatleri 1 saat ileri alacak.” İfadesinin doğru şekli “Bilgisayarların ve cep telefonlarının hemen hemen hepsi 27 Mart 2011 saat 03:00’da otomatik olarak saatleri 1 saat ileri alacak.” 

Böyle olunda 27 Mart 2011 Pazar günü nasıl bir kaos yaşanacağını düşünelim ve resmi saat 10:00 iken saatini kaç olacağını hesaplayalım: 

1. Normal saat kullananların, ileri saat uygulamasının ertelendiğinden haberi varsa saati 10:00 olacak.
2. Normal saat kullananların, ileri saat uygulamasının ertelendiğinden haberi yoksa ve ileri almışsa saati 11:00 olacak.
3. Cep telefonunun saatini kullananların, cep telefonu otomatik olarak saati ileri almışsa ve kullanıcı bunun farkında değilse saati 11:00 olacak.
4. Cep telefonunun saatini kullananların, cep telefonu otomatik olarak saati ileri almışsa ve kullanıcı bunun farkında olmadığı için ayrıca ileri saat uygulamasının ertelendiğini bilmediği için saati kendisi de bir saat ileri almışsa saati 12:00 olacak.
5. Cep telefonunun saatini kullananların, cep telefonu otomatik olarak saati ileri almamışsa, ancak kullanıcı otomatik olarak ileri aldığını sanıp bir saat geri almışsa saati 09:00 olacak. 

Yalnızca saate bakmak için değil, uyanmak içinde cep telefonu alarmını kullananlardan 1-2 saat erken uyanmış olanlar olacağı gibi, az sayıda olsa da 1 saat geç uyananlar olabilir. 

Bu kaosun geç kalmış öğrenciye maliyeti 1 yıldır. Erken uyanmış ve sınav binasına erken gitmiş öğrenciye maliyeti ise yıllardır beklediği sınavda yorgunluk, uykusu gelme, zamansız tuvalet gereksinimi gibi istemediği durumlardır. 

Diyelim milyon kişi bu soruna takılmadan sınava girdi, yalnızca bir kişi giremedi. O bir kişinin vebalini kim üstlenecek? 

İleri saat uygulamasını ertelemeyi önerenler ve bunu gözü kapalı imzalayanlar o kadar büyük ayıp etmişler ki, bundan vazgeçildiğini imzalayıp Resmi Gazete’de yayımlamak bu kadar büyük ayıp olmaz. 

Tek çözüm vardır: İleri saat uygulamasını 27 Mart 2011 Saat 03:00’a geri almak ve sınavı 11:00’da başlatmak. 

(1) İleri saat uygulamasını bir gün erteleme saçmalığının tek nedeni bilgisizlik (Aydın Tiryaki, 10-3-2011), http://blog.milliyet.com.tr/Ileri_saat_uygulamasini_bir_gun_erteleme_sacmaliginin_tek_nedeni_bilgisizlik/Blog/?BlogNo=294597 

Ankara, 10 Mart 2011 

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..