Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Hikmetullah Yetkin Gazeteci Yazar

http://blog.milliyet.com.tr/hikmetullahyetkin

13 Eylül '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

İnflamasyon(Kanda iltihap) hastalığı

İnflamasyon(Kanda iltihap) hastalığı
 

İnflamasyon(Kanda iltihap) hastalığı


Hiçbir belirti yok, her şey normal görünüyor. Öyleyse sorun ne olabilir?

Beyaz kan hücreleri ve kimyasalların, vücudu; bakteri, virüs gibi enfeksiyon ve yabancı maddelerden koruma sürecidir. Ancak bazı hastalıklarda, vücudun savunma sistemi savaşacak yabancı bir madde yokken de uygunsuzca enflamatuar bir karşılığı tetikleyebilir. Bu hastalıklar otoimmün hastalıklar olarak anılır, vücudun normal koruyucu bağışıklık sistemi, kendi dokularına zarar verir. İnflamasyon baş gösterdiğinde, vücudun beyaz kan hücrelerinden kimyasallar kana karışarak ya da dokuları etkileyerek yabancı maddeleri atma çabasına girerler. Bu kimyasalların salınımı o bölgeye doğru kan akışını çoğaltır, bölgede kızarıklık ve ısı oluşur. Kimyasalların bazıları dokulara sıvı sızıntısı yaratarak şişler oluşturur. Enflamatuar süreç sinirleri canlandırdığından, ağrı meydana gelir. Yorgunluk, ateş, baş ağrısı, iştahsızlık da semptomlar arasında yer alır. Kronik inflamasyon, hareketsizlik, eklem hareket yitimi ile sonuçlanabilir. Enflamasyon işaretleri, kan testiyle belli olmaktadır.

İnflamasyon(Kanda iltihap) hastalığı İltihap Kurutucu Bitkiler, İlaçlar:

A) Bitkiler:

İnflamasyon(Kanda iltihap) hastalığı bitkisel çözümü

A.1-Tarçın

Tarçın sadece iltihabı azaltmıyor aynı zamanda bakterilerle savaşıyor, kan şekerini kontrol ediyor ve beyin faaliyetlerini artırıyor. Tarçını yoğurt, süt, mısır gevreği ya da yulaf ezmesine serpebilir ya da meyve pürenize ekleyebilirsiniz.

A.2-Zencefil

Bedendeki acıyı azaltan, serbest radikallerin hasar vermesini önleyen, kolorektal kansere karşı koruyan ve bağışıklığı artıran iltihap sökücü birçok madde barındırır. Zencefil aynı zamanda kusmayı durdurur, bu özelliği sebebiyle hareket hastalığı ve sabah bulantılarının etkisini azaltmak için kullanılır. Birkaç dilim zencefili sıcak suda demleyin ya da soya sosuyla karıştırıp vog tavada sotelediğiniz sebzelerin üstüne dökün.

A.3-Vişne

Antioksidanlar yönünden zengin bir meyve olan vişne, iltihap sökücülerin dinamosudur. Vişne, gut ve artrit (kireçlenme) kaynaklı ağrılar ile egzersiz sonucu oluşan kas ve eklem ağrılarını azaltıyor, kolesterolü düşürüyor. Sabahları kahvaltıda bir bardak vişne suyu için kurutulmuş vişneleri fındıkla karıştırıp atıştırmalık olarak yiyin.

A.4-Hint Safranı/Zerdeçal

Asya’nın hardal sarısı bu baharatı genelde sarı korida kullanılır. Rengini kurkumun adı verilen maddeden alır. Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi, kurkuminin iltihaplı kimyasalların baskısından kaynaklanan kronik ağrıları azalttığını ortaya çıkardı. Evde karinizi Hint safranıyla yapın ve haftada bir iki yemeğe ekleyin. Bu tropik sarı meyve, bromelain adı verilen protein sindiren enzimler içerir. Bu enzimler burkulma ya da gerilmeden kaynaklanan kas yaralanmalarını tedavi etmeye yardımcı olur. Aynı zamanda eklem iltihabının yarattığı ağrı ve sindirim sistemi için faydalıdır.

A.5-Keten Tohumu

Keten tohumu vücuttaki iltihabı azaltan omega 3 yağ asitleriyle doludur. Bu omega 3 yağ asitleri iltihaba sebebiyet veren ajanları baskılamaya yardımcı olur. Keten tohumunu yağını çıkaracak şekilde ezin ve salatanıza, yulaf ezmesi ya da yoğurdunuza bir kaşık ekleyin. Daha fazla omega 3 zengini gıda istiyorsanız, soya fasulyesi, sızma zeytinyağı, somon ya da ton balığı tüketin.

A.6-Havuç

İltihabı düzenlemeye yardımcı olur. Salatanıza ekleyin ya da pişirip ana yemeğin yanında servis edin. Havuç dışında karotenoid bakımından zengin diğer yiyecekler; şeftali, domates, tatlı patates, kabak ve balkabağı.

A.7-Ada Çay

Kanda bulunan yabancı maddeleri atar. Düzenli olarak günde bir defaya mahsus yapıldığında kanda oluşan iltihap ve yan maddeleri yok eder.

A.8-Şah Dereotu

Geçmişten günümüze kullanılan ve tüm hastalıkların dominantı olarak bilinir. Kas ağrılarına, uyku problemine, vücut uyuşmasına, kandaki protein dengelemesine kadar yardımcı olan ve en çok önerilen bitki türüdür. Sıcak suda kaynatılarak üç öğün tok karınla tüketilebilir. Kaynatıldıktan sonra suyunu su bardağına doldurup içmeniz yeterlidir.

B)İlaçlar:

İnflamasyon(Kanda iltihap) hastalığı ilaçlar ve vitamin ile çözümü

B.1-Serrapeptase

Serrapeptase, ipek böceğinin bağırsaklarında doğal olarak bulunan bir proteolitik enzimdir. Asya ve Avrupa’da 25 yıldan fazladır ilaç olarak kullanılan serrapeptase, Serra Zyme, Aniflazym ve Danzen isimleri altında patentli olarak satılmaktadır. Serrapeptase’nin enflamasyonu düşürmesinin yanı sıra, en önemli etkilerinden biri, iltihaplı dokulardan sızan aminleri bloke etme yeteneğiyle  ağrıyı azaltmasıdır. Indian Journal of Pharmaceutical Sciences‘da 2008’de yayınlanan bir çalışma, enflamasyonlu laboratuar fareleri üzerinde, serratiopeptidase’ın anti-enflamatuar etkisinin aspirinden çok daha iyi olduğunu göstermiştir.

Serrapeptase, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde enflamatuar ve travmatik şiş tedavisinde standart tedavi olarak kabul edilmiştir. Serrapeptase üzerine German State Hospital in UIm ‘da Esch ve arkadaşları tarafından yürütülen çift kör bir çalışmada, yeni lateral ligament rüptürü olan ve ameliyat edilmiş 66 hasta 3 randomize gruba ayrıldı.

B.2- E Vitamini

E vitamininin ko-enzim Q10 takviyesi ile birlikte kullanımı kandaki enflamasyon düzeylerini önemli ölçüde düşürmektedir.

B.3-Boswellia Serrata

Steroid olmayan anti-enflamatuar (NSAID) ilaçlardan İbuprofen kadar etkili olmuş ve midede rahatsızlık gibi NSAID’lerin gösterdiği yan etkilerden hiç birine yol açmamıştır.  University Tubingen’de gerçekleştirilen bir çalışmada, boswellic asittin lökotrienleri inhibe ettiği saptanmıştır. Lökotrienlerin, kronik enflamatuar hastalık çeşitlerinin devam etmesine yardımcı olduğuna inanılmaktadır. Klinik bir çalışmada, 260’dan fazla romatoid artrit sorunu olan hastaya boswellik asit verildi. Plase boya oranla şişme ve ağrıda önemli azalmalar görüldü, sabah tutukluluğu azalmıştı. Hastalar tedavi süresince NSAID almayı bıraktıklarını belirttiler ve hastaların genel sağlık durumları gelişme göstermişti.

Tüm hastalıklar psikolojik yollarla bulaşır. Sizde psikolojinizi bozmayın. Sağlıcakla kalın.

Hikmetullah Yetkin (Loss Michell Henry)

 

 

 
Toplam blog
: 115
: 984
Kayıt tarihi
: 15.10.12
 
 

Susmak en iyi cevap olsa gerek. Basitin yorumu, ağırın taşını sayar sadece...  Hikmetullah Yetkin..