Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Haziran '16

 
Kategori
Dünya
 

İngiltere, İrlanda, Kuzey İrlanda, İskoçya, İzlanda, Galler

İngiltere, İrlanda, Kuzey İrlanda, İskoçya, İzlanda, Galler
 

vertigotur.com'dan...


Sokrat, boşuna, “tek bildiğim hiçbir şey bilmediğimdir” dememiş. Şu, EURO 2016 dolayısıyla gündeme gelen “ada” ülkeleri hakkında bendeniz hiçbir şey bilmiyormuşum. Cahilliğimden utandım.  Turnuvaya, “Ada”lardan bu kadar çok takım katılmasa cahilliğim devam edecekti. Yahu, bunların hepsi tek ülke, adı da “Birleşik Krallık” değil miydi?

Değilmiş!

İzlanda ve İrlanda zaten, başlı başına bağımsız devletler. Bu ikisi arasında sadece tek harf fark var. Kıt’a Avrupa’sının da ötesinde birer “ada” ülkesi… Birbiriyle karıştırılmaya çok müsait. İngiltere’nin 800 Km. kuzeyindeki, 300 bin nüfuslu İzlanda hakkında, 18 Haziran tarihinde ayrıntılı bilgi vermiştim. Onu geçelim.

Lâkin geriye kalanlar da birbirleriyle karıştırılmaya gayet müsait.

Önce, İrlanda’dan başlayalım. O bölgedeki en büyük ada olan İngiltere'den ayrı, onun batısındaki, başkenti Dublin olan ada devleti. Bu, tamamen bağımsız, 4 buçuk milyon nüfuslu bir devlet. Fransa’daki son maçta, İtalya’yı yenerek, Türkiye’nin turnuva dışı kalmasına sebep olan ülke.

Geçelim Kuzey İrlanda’ya… İrlanda’yla aynı adada, onun kuzeyindeki, başkenti Belfast olan, 2 milyon nüfuslu ülke. Birleşik Krallık’ı meydana getiren 4 devletten birisi. Görüldüğü gibi oldukça müstakil, meselâ, kendi futbol takımıyla Avrupa Kupası’na katılabiliyor. Akılda kalması için, onun da tur atladığını ve Cumartesi günü saat 19:00’da Galler’le oynayacağı bilgisini ekleyelim.

Galler demişken, ona geçelim… Ana ada içinde, haritada görüldüğü gibi adanın batı kısmında, başkenti Cardiff olan, 3 milyon nüfuslu ülke. Galler; İngiltere, Rusya ve Slovakya’nın bulunduğu EURO 2016 B grubundan 6 puanla lider olarak çıktı.

En büyük ada devleti İngiltere’yi biliyorsunuz… 53 milyon nüfuslu, Birleşik Krallık’ın ana devleti…

Yukarıda adı geçen 5 ada ülkesi de Fransa 2016’da tur atladı. Böylece tur atlayan 16 ülkeden 5’i ada devleti oldu.

Peki, ada devletleri bitti mi?

Hayır, bitmedi? Bir de İskoçya var. Ana adanın kuzeyini oluşturan, başkenti Edinburg olan, 5 buçuk milyon nüfuslu ülke. EURO 2016’da yok. Çünkü elemelerden çıkamamış.

Eh, artık bu karşılaştırmalı bilgilerden sonra, EURO 2016’yı, ada takımlarını karıştırmadan izleyebiliriz.

 
Toplam blog
: 1412
: 1241
Kayıt tarihi
: 04.06.10
 
 

Ücret karşılığı hiçbir yerde çalışmıyorum. Sandıklı'da doğdum. Kuleli Askerî Lisesi, Kara Harp Okul..