Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Temmuz '16

 
Kategori
Dünya
 

İnsan olmak

İnsan olmak
 

İnsan olmak


Saldırgan Nice’te kalabalık PROMENADE DES ANGLAİS (katliam yolu) sahil yolunda 2 km boyunca insanları ezerek ilerliyor ve polis tarafından etkisiz hale getirilerek durdurulabiliyor. Saldırgan Tunus asıllı Fransız vatandaşı olduğu ve polis tarafından da adi suçlarla tanınıyor. Nice sakinleri kalacak yeri olmayanlara kapılarını açıp, taksiler de evlerine dönmek isteyenlere sabaha kadar ücretsiz taşıma kararı alıp uyguluyor.

 

Taksiciler bedava taşıma kararı almışlar. Biz inandığımız dini uygulayamazken adamlar inanmadıkları dinimizi bizden iyi uyguluyorlar. İnsanlık dersi veriyorlar. Bizim taksici Müslüman olduğu için günahlarının cezasını çektikten sonra cennete gidecek. Fransız taksici Müslüman olmadığı için sonsuza kadar cehennem de yanacak. İnanç sistemi bu gerçekten. Kötülükleri yap kurban kes, tecavüz et yemek dağıt vs. günahların hemen af olur mantığı artık nasıl bir düşünce sistemi ise. Biz de taksiciler bedava taşıyanları protesto etmek için kontak kapatır trafiği kilitlerdi. İnsan ve ahlak farkı bu durumlar da ortaya çıkıyor. İki hafta önce AHL de mahsur kalan insanları kat kat fiyata (100 dolar +) taşıyan Türk taksiciler ve insanlık görevini yapan Fransız taksiciler. Hiç bir din insanın kişiliğini değiştiremez tamamıyla insani duygu, vicdan meselesi. Dini imanı para lafı boşuna söylenmemiş. Atasözleri yaşanmışlıklardan bir serzeniş olarak çıkar. Önce insan olmak önemli olan.

 

Kıyaslamak doğru değil ama insanımızın (istisnalar her zaman ve her durum da vardır) ahlak yoksunu olduğu, insanlığını da ciddi anlam da kaybettiği bir gerçek. Bunu açıkça ve çok defa görüyoruz. Ahlaktan yoksun yetişiyor. Avrupa'da insanlara dinden önce insanlık, ahlak öğretiliyor. Aramızdaki fark bu. Bizim taksiciler girişimcidir, krizi fırsata çevirmek maharettir. Hastaneler keza öyle. Yaralı hastaneye gitse doğru vezneye önce öde. Şu röntgen çekilecek, bu kan alınacak, buna girilecek vs. daha doktor görmeden üstelik. Çok ahlaklı bizim toplumumuz bir de dünyaya ahlak dersi veririz, dindar nesil safsataları ile kendimizi üstün görürüz. Biz de böyle aga beğenmiyorsan git orada yaşa deriz karşı çıkana. İnsan olmanın dinle, kültürle veya ırkla alası yok. Kaliteli ve şerefli insan olmak ayrı bir konu. Ülkemde ve insanlık içinde yaşamak istiyoruz. Ama bu gidişle de insanlık ırkçılıktan, dinlerden, sömürüden kurtulup, evrim geçirmeden, ölümlerin, terörün sonu gelmeyecek gibi görünüyor.

 

HÜLYA ÇAKICI 

 
Toplam blog
: 822
: 574
Kayıt tarihi
: 19.12.15
 
 

Hacettepe Üniversitesi İktisat Fakültesi ve Akdeniz Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Fakültesi ve..