Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ağustos '18

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

İnsana ve Güzelliklere Dair

İnsana ve Güzelliklere Dair
 

Sizi bilmem ancak ben “insana ve güzelliklerine” hala, her şeye rağmen inanıyorum ve hayranım. Tabi ki içimizde küstah, kibirli, kötü kalpli diye nitelendirebileceğimiz insanlar var . Ve evet maalesef bu insanlarla aynı gezegende yaşıyoruz. Ancak ben diyorum ki yüzümüzü bu tarz insanlara dönük yaşamayalım aksine güzellikleri yaratan, sevme ve merhamet kapasitesine sahip; en önemlisi güzellikleri görme, yapılan iyilikleri takdir etme yetisine sahip insanlara dönük yaşayalım. Güzelliklerin ne kadar çok ayırdında olursak o derece güzelleşiriz çünkü.

Size bu satırları yazarken bir yandan 1910 doğumlu Amerikalı bir besteci olan Samuel Barber’in Adagio for Strings adlı eserini dinliyorum. İşte benim içimde olan melodilerden , hakikaten hücrelerime nüfuz etmeyi başarmış insan yapımı güzelliklerden biri. Belki bir kısmınız dinlemiştir.  Bernand Pomerance'ın insanlık onuru temalı Fil Adam (The Elephant Man) adlı tiyatro oyununun David Lynch sinema uyarlamasında etkileyici final müziği olarak da kullanılmıştır. Adagio for Strings'in dijital bir sürümü 1986 Akademi Ödülü sahibi Oliver Stone filmi Platoon'da da ana tema olarak kullanılmıştır ki bunu mutlaka anımsarsınız.  Eserin koro düzenlemesi ise “Agnus Dei” adıyla yapılmış besteci tarafından ,dinlerken o muhteşem kadın ve erkek seslerinin yarattığı  hüzün cennetinde kaybolduğunuzu hissediyorsunuz. Ve hayran oluyorsunuz tekrar ve tekrar bu müziğin içinde var olan tüm erkek ve kadınlara, o yüce ruhlara.

Sevgili dostlarım ben;  muhteşem renkleri, güzel ruhları, enfes ses ve tatları olan “Dünya”  isimli gezegende yaşıyorum. Eğer sizde kibir perdenizi, o gereksiz  egonuzu indirip;  yüzyıllardır yazıla gelen edebiyatın doyulmaz  tadına  bakar, renklerin, seslerin, sevgilerin, incelikler  ve merhametin evet bazen sadece bir kalp atımı süren tüm bu güzelliklerin  farkına varıp daha çok  muhatap olursanız, o derece güzelleşirsiniz ...

Yazımı bir şiirle noktalamak istiyorum  sevgide ve güzelliklerde kalın lütfen...

 

ADA (DÜNYAYI GÜZELLİK KURTARACAK)

Bir kıyıdan baktım dünyaya
Ellerimde tuz avucumda sedef
Bir mavilik bir açıklık
Özgürlük hasreti
Yüreğime vuruyor
Nerede nerede insanlar

Dünyayı güzellik kurtaracak
Bir insanı sevmekle başlayacak her şey

0 üzüntü birden gelir
Yağmurlu havalarda
Yeniden kurarım dunyayı ben
Kederlerle
Kimseler aşık değil mi bu şehirde

Dünyayı güzellik kurtaracak
Bir insanı sevmekle başlayacak her şey

Hava martılar ışıklı şehir
Sarhoş ediyor beni yosun kokusu
Hilesız kucaklamak istiyorum
Dünyayı şehri ve seni

Dünyayı güzellik kurtaracak
Bir insanı sevmekle başlayacak her şey

Zülfü Livaneli

             

 

 
Toplam blog
: 200
: 959
Kayıt tarihi
: 21.04.08
 
 

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü mezunuyum . Maalesef bir tak..