Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ekim '14

 
Kategori
Deneme
 

İnsanlar iyi doktoru doğru şeyler yapsın diye değil yanlış şeyler yapmasın diye arıyorlar

İnsanlar iyi doktoru doğru şeyler yapsın diye değil yanlış şeyler yapmasın diye arıyorlar
 

Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olma meselesi önemli tabii ki. Hastamız var. Böbreğini tedavi ettireceğiz. Ama bakmışız ki sağlam dalağı da gitti. Birisine bir şeyi yaptırırken içimizde hep bu endişe var.

Ki olmalı zaten. Tedavi, tamirat, düzeltme, düzenleme, hasta, bozuk, sorunlu olan kısım ile sınırlı olmak gerekir. Arabayı tamir edeceksin. Freni yaptın motoru bozdun.

Böyle şeyler özellikle insan hayatını ilgilendiren sağlık konusunda çok önemlidir. Komplikasyon tedavinin doğasında vardır; istenmeyen şeyler, hatalar olabilir. Olmasın demek zorundayız; çünkü olduğu zaman ölüyoruz. Boğazında küçük bir oluşum olan birinin bunu aldırmak isterken öldüğünü duyduk. Ya da basit bir operasyonda yanlış iğne vurma, anestezi hataları geri dönülmez sonuçlara yol açıyor. Bu nedenle insanlar iyi doktoru doğru şeyler yapsın diye değil yanlış şeyler yapmasın diye arıyorlar.

Hayatın her yerinde böyle... Mühendis binanın temelini yanlış yapıyor, al başına belayı. Bu hassasiyet çok gerekli. Eksik olması değil yanlış olması daha önemli; çünkü eksiği tamamlarsın, yanlıştan dönmek ise zordur.

Yalnız bu konuda pek fazla referansımız yok... Doğal olarak insanların diplomasına bakıyoruz. Prof doktor, bitti. Bence kişinin kariyeri ne olursa olsun o konuda geçmiş başarılarının incelenmesi gerekir. Bunu biz yapamayız. Yetkililler referans onayı vermeli. Bizler işte şu doktor iyi, bu tamirci işini iyi yapıyor, bu mühendis tecrübeli gibi kulaktan dolma ya da onun bunun tavsiyesiyle referans arıyoruz.

Yani doktor hani umduğumuz iyi şeyleri yapmadı, yapamadı olmadı der kenara çekiliriz. Bu durumda bir kaybımız yoktur. Ama hastamızı tedavi etsin diye götürdüğümüz bir doktor onu bir de sakat bırakmışsa (yanlış iğne vuruldu bacağı kesildi mesela) ne yaparız! Tedavi edemesin. Hastalığı iyi olmasın. Olmadı başka doktora götürürüz.

Uçak mühendisi tamirat ve bakım sırasında uçağın bir parçasını bozdu. Farkında olmadan havalanıldı. Düşünün artık. İnsanlığa faydalı kimyasal bir  madde yapayım derken dünyayı yok edecek başka bir maddenin ortaya çıkması mesela.

Bu nedenle konu ne olursa olsun önce yapılacak iş değil bu işin yapılması halinde hangi olumsuz durumlar ortaya çıkabilir ona bakılmalı. Hatta bu, yapacağımız işten daha önemlidir. Çünkü kaybetmek kazanmaktan  kolaydır. Bir yerinizde minnacık bir sivilce var. Aldıracağım. İyi, aldır. Çok nadir de olsa ekstrem durumlarda böylesine küçük işlemlerde bile üzücü sonuçların ortaya çıktığı bilinmektedir.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..