Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Şubat '16

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

İnsanlık tarihinin en eski hastalıkları

İnsanlık tarihinin en eski hastalıkları
 

tüberkülozu hasta (netten)


Şu birkaç aydır devamlı hastalıklarla uğraşıyoruz. Zamanımızın büyük bir kısmı hasta hanelerde geçiyor, o nedenle ben de hastalıklarla ilgili kitaplar okuyorum. Bu gün de İnsanlık tarihinin eski hastalıkları hakkında okuduğum bir yazıyı sizlere aktarmak istedim. Sağlıklı ve mutlu günler dileği ile.

 

NAHİDE ÇELEBİ

 

İNSANLIK TARİHİNİN EN ESKİ HASALIKLARI NELERDİR

Eski dönemlerde hastalıkların, kötü ruhlar kaynaklı olduğu düşünülürdü. Çoğu hastalıklar zamanla tıbbın ilerlemesi ile çözümlenmiştir fakat günümüze kadar bizimle gelen hastalıklar da vardır. İşte, insanlık tarihinin en eski hastalıkları;

Cüzzam (Lepra)

Cüzam bilinen en eski hastalıklardandır. Hindistan ‘da yapılan kazılarda dört bin yıllık cüzamlı iskelete rastlanmıştır. Bu hastalığa sahip olan kişiler toplumdan soyutlandı, uzaklara gönderildi ve tecrit edildi.

Kanser

Kanser çok eski dönemlerden günümüze kadar gelen hastalıklardandır. 3 bin yıl önce kanser bulguları çeşitli metinlerde anlatılmıştır. Eski dönemlerde gözle görülen kitleler hemen çıkarılırdı fakat hasta kaybedilirdi. Bugün hala kanser vakaları var ve kemoterapi, radyoterapi haricinde bilinen bir tedavisi de yoktur.

Kuduz

İki bin yıl önce kuduz vakalarının olduğunu biliyoruz. Antik dönemde kuduz bir hayvan tarafından insanlar ısırıldığında sıcak bir metal ile dağlanırdı. Bunun gibi, saçma inanışlar ile hastalık önlenmeye çalışılıyordu. Kuduzun nedeninin bulunması ile sorun çözümlendi. Isırıldığınız anda, virüs sinir sistemi ile beyne yerleşir. Kuduz beklenirse tedavi imkânsızdır. Bu nedenle hemen tedavi edilmelidir.

Sıtma

2.700 yıl önce Çin’de rastlanılan bir hastalıktır. Roma imparatorluğu zamanında çok görüldüğünden Roma ateşi olarak da bilinir. Eskiden muskalarla tedavi yapılmaya çalışırdı. Bugün hala sivrisineklerle bulaşan sıtma vardır. Fakat bugün tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Sıtma belirtileri, ateş, titreme, bulantı, kusma, sarılık ve havaledir.

Tüberküloz

Yaklaşık dokuz bin yıldır var olan bir hastalıktır. Mısır mumyalarının iskeletlerinde bu hastalığa rastlanılmıştır. Tarihte çok fazla ve büyük salgınlara neden olmuştur. Tüberküloz hastalığı hareketsiz bir bakteri tarafından olmaktadır. Öksürük ve hapşırarak yayılır. Bu hastalık için bugün BCG aşısı gelişmiştir. Erken teşhiste antibiyotik ile tedavisi mümkündür. Hastalık ateş, titreme, gece terlemesi, iştah kaybı ve yorgunluk ile başlar.

 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..