Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Kasım '18

 
Kategori
Güncel
 

İnsansı Tanrılar Çağı ve Modern Zamanlar

İnsansı Tanrılar Çağı ve Modern Zamanlar
 

Bilgi ve zekâyla harmanlanan gerekli tecrübe hile sanatı insanların bazılarının diğerlerine hükmetmesine ve onları yönetmesine yönlendirmesine hatta hemen hiçbir fiziksel aktivitede bulunmadan krallar gibi yaşamasını temin etmiş ve bundan da övünç duymuştur. Öyle ki eskiden beri toplumların yarıştırdığı şeylerden biri de krallarının yaşadığı yaşantı olmuştur. Bunu en ilkel toplumlardan en modern toplumlara kadar örnekleriyle görmek mümkündür.

Lüks ve şatafata kişinin kendi emeği, kendi ticareti kendi kazancı ve aklı neden olduğunda dahi birçok durumda özellikle İslam Dininde ayıplanır olsa da günümüzde işler değişmiştir demek yanlış olur, İslam Dünyasının albenisini gören Batı dünyasından gelen gezginler söz konusu zenginliği, şatafatı ülkelerine gittiklerinde ballandıra ballandıra anlatmış olmalılar ki ona sahip olmak üzere organize olan batı dünyasından binlerce kişilik ordu ile Ortadoğu hatta Bizans’ın bir süre sonra belalısı olmuşlardır.

Sanki günümüz pek farklı da…

Neyse asıl konumuz bu değil, insanların diğer canlılardan farklı olarak var olduğu aşikâr olan tanrıya inandıkları halde veya inanmadıkları durumda da bazı kimseleri, nesneleri tanrılaştırdıkları bilinmektedir. Bu kimi zaman putlar, taşlar hatta inek heykelleri, buzağı heykelleri kimi zaman da ay, güneş, yıldızlar gibi birçok tanrısal imge bulma ihtiyaçları kendilerinde ihtiyaç hâsıl olmuş olmalı ki bu durum kendilerine ciddi bir maliyet getirmesine rağmen bu maliyeti karşılamaktan onur, gurur duymuşlardır. Elbette tanrıya adanan her şey gözle görünmeyen elle tutulamayan tanrı tarafından alınıp da kullanılabilir şeyler değildir. Bu durumda adaklar boşa gidecek veya çöpe atılacak değil ya bunları birilerinin de alıp kullanmasında mani bir durum görmeyen uyanıklar tanrı rolüne sürekli eklemelerde bulunmuş dahası kişiler tanrılaştırılmaya başlanmıştır.

Doğuştan itibaren devamlı birinin bakımına, liderliğine muhtaç olan tek canlı türü olan insanın bu özelliği devam etmiş olmalı ki, diğer canlılara göre daima tutunacak dal, izlenecek yol, takip edilecek liderler arayadurmuştur. Yetişmesi, kendi kendine yolunu bulacak duruma gelmesi, hayatta kalmayı becerebilmesi bakımından en geç olgunlaşan canlı türü organizasyon yeteneği sayesinde diğer canlılar üzerinde üstünlük kurmasına rağmen, diğer canlılar ve doğa insanın yetenekleri karşısında kısmen diz çökmesine rağmen, insan yalnızlığın hiçliği karşısında gerçek tanrı haricinde tanrılar yaratmakta diğer canlıların hepsinden daha mahir olmuştur.

Meydana getirilen tanrılar kimi zaman bir pop yıldızı, kimi zaman siyasi bir lider, kimi zaman din adamı, kimi zaman da moda olabilmiştir. Kişinin kendi eliyle, aklıyla, isteğiyle veya zorunlu olarak yarattığı her tanrı bir müddet sonra ölmüş, yok olmuş olmasının önemi olmaksızın insanlar yeni tanrılar bulmaya devam edecektir.  Bunun dünya var olduğu süreden beri yinelenen şeylerden en kayda değeri olması, olayın erken farkına varan bazı insanları bu işten kazanç elde etmeye ittiği açıktır. Öyle ki hayatında bir gün bile çalışmaksızın en güzel yemekleri yiyen, en güzel hayatı yaşayan babadan oğla geçen nice krallıklar vardır ki bu krallıklar uğrunda hemen her gün hem de en modern uluslarla birçok insan sokaklarda sabahlamak zorunda kalabiliyor, savaş meydanlarında ölüyor, uykusuz geceler geçirmeyi göze alıyor ama tanrının vücut bulmuş hallerini yaşatmaya devam ediyorlar.  Gerçekten tanrı varsa bu insanlara neden tanrı rolü veriyoruz ya da gerçekten tanrı yoksa bu insanlara yine neden tanrı rolü neden veriyoruz diye düşünmeden insan tanrılar, insanlar üzerindeki güçlerini titan zinciri mantığında devam ettiriyor.

Kapitalizm, sosyalizm, faşizm yeni tanrılarını üretmeye devam ederken insana umut ütopyasından fazla ne veriyor?

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..