Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Şubat '18

 
Kategori
Güncel
 

İş Kur ve/veya Büyüt! Yeni Strateji: Çalışanları/Müşterileri Ortak Edenler, Birlikte Zenginleşiyor!

İş Kur ve/veya Büyüt! Yeni Strateji: Çalışanları/Müşterileri Ortak Edenler, Birlikte Zenginleşiyor!
 

4 İş Kolik Arkadaş Sohbet Ediyor.

Konu: Yeni nesil girişimcilik modeli?

Kemal: Konuyu Kazan& Kazan Kanunları (KAKEP) odağında sorguluyoruz.

Savji dholakia(1) Hindistan'da Hari Krishna Exports isimli elmas şirketinin sahibidir. Dolar milyarderi iş adamı Savji Dholakia, yüksek performans gösteren çalışanları için tam 400 daire ve 1260 otomobil ve elmas takılardan oluşan bir hediye paketi hazırlar.  Bütün çalışanlarının hediye alabileceği şekilde bir çekiliş oluşturur. Tüm hediyeleri çalışanlara çekilişle dağıtır.

KAKEP.1UYANIŞ: “Bilinç Dışı Körlükten Kurtul”

 

Bunu sizce neye yapıyor? Deli falan mı, bu adam?

Serdar: Bana göre, günümüzde bunu yapmaması delilik! Yeni nesil girişimcilik modelini uyguluyor sadece. Çalışanlarını çok sevdiği için yapmıyor. Asıl amacı daha çok para kazanmak!

Çalışanlarının emeğinden, alın terinden çalarak, vergi kaçırarak, devleti dolandırarak işini sürdürebilme dönemi kapanıyor. Adım attığımız endüstri 4.0 çağında çalışanlarıyla, müşterileriyle, tedarikçileriyle kazan& kazan ortaklığı kurmayan iş adamları için deniz bitti.

KAKEP.2AMAÇ: “Kazan& Kazandır Amaçlarını Belirle”

 

Can: Savji dholakia yeni nesil bir iş adamı olarak bunu 90’ larda fark etmiş. 1992 yılında sıfırdan kurduğu şirketi, bir kazan& kazan ortaklığı olarak görenlerden! Ona göre, bu noktaya gelmesinde en büyük pay çalışanlarına ait! Çalışanları zengin ve mutlu görmek istiyor. Bunu sağlamak ve sürdürmek için de yukarıdaki gibi yaratıcı düşünceler üretiyor.

Caner:Tüm çalışanları değil de 1700 çalışanını ödüllendiriyor. Kalan 3800 çalışanı için de bu bir motivasyon örneği sanırım. Onlarda kendilerini sürekli iyileştirme ve geliştirme yarışında arayı kapatmak için daha çok çalışmak zorundalar.

KAKEP.3 HEDEF: “Hedefini Duyur”

 

Bizim işverenlerde böyle uygulamalar göremiyorum. Varsa da ben bilmiyorum. Yeni milyarderleri izliyorum, Bazıları etrafındaki güzel kadınlarla, pahalı arabalarla kendilerinden bahsettirmek peşindeler. Oysa küresel şirket olmanın, kuşaklar boyunca şirketin yaşamasını ve gelişmesini sağlamanın yolu, kazan& kazan paylaşımından geçiyor.

Kemal:Svji Dholakia Hindistan'ın elmas kralı! 1700 çalışanına dağıttığı, 1260 otomobil ve 400 daire ve değerli mücevherleri, yüksek performans gösteren çalışanları arasından seçiyor. Ödüllendiren çalışanlar 5500 personelin en başarılıları! Hediyelerin toplamda 7.700 bin dolara mal olacağı tahmin ediliyor. Dholakia iki yıl önce de 1200 çalışanını 200 daire 400 otomobil ve 500 pahalı mücevherle ödüllendirmişti.

KAKEP.4 STRATEJİ: “Hedefe Uygun Strateji Seç”

 

Can:70'ten fazla ülkede ihracat yapan Dholakia, ödülleri sahiplerine verdiği törende şunları söylüyor, "Hiçbir şey çalışanlarımdan daha değerli değil. Onları mutlu görünce hissettiğim mutluluğu tarif etmek imkânsız! Çalışanlarınızı mutlu tutarsanız Allah da sizin mutluluğunuzu daim eder" açıklamasında bulunur.

Kemal: Dünyada çalışanlarıyla birlikte zenginleşen yeni nesil iş adamlarının sayısı her geçen gün artıyor. Bunlardan biri de Dan Price(2);

Dan_price, Gravityadlı bir teknoloji şirketinin kurucusu ve CEO'su. ABD'li işadamı Dan Price kendi maaşını neredeyse sıfıra indirerek çalışanları arasında dağıtmaya karar veriyor. Bu çalışanlar için yüzde 400'lük bir artış anlamına geliyor. Dan Price'ın bu radikal kararı tüm dünyada ses getirdi.

KAKEP.5 RİSK YÖNETİMİ: “Dinamik Önlemler Uygula”

 

Serdar:Çalışanlarının cebine para koyarak zorla tatile gönderen iş adamları var; Bart Lorant onlardan biri; Lorant CEO'su olduğu Full Contact şirketinde herkesi zorunlu olarak tatile gönderiyor. Tatile gitmeleri için çalışanlarına maaş harici 7500 dolar veriyor. Ancak çalışanlar Lorant'ın şu iki şartını yerine getirmek zorunda:

·         Birincisi gerçekten bir tatil yaptıklarını kanıtlamak zorundalar,

·         İkincisi ise iki hafta boyunca tek bir maile bile cevap vermeyecek, şirketten kimseyle iletişim kurmayacaklar.

Lorant,bir röportajında şunları söylüyor: "Bunu çalışanlarımın mutluluğu için değil, işimin başarısı için yaptım ki öyle de oldu."

Can:Tüm bu işadamları arasında favorim, Branson Virgin Group adlı bir medya şirketinin CEO'su! Bransonbir gün çalışanlarının ofise gelmelerini yasakladığını duyuruyor. Evden çalışmanın çalışanlarının rahatını ve verimini arttıracağını düşünüyor. Branson,  acil durum olmadıkça toplantı yapılmasını da yasaklamasıyla biliniyor. Şu an Virgin Group çalışanlarının yüzde 80'i evlerinden çalışmakta!

Caner: Çalışanlarınız ailenizin bir parçasıdır. Yediğiniz, içtiğiniz ayrı gitmesin. Tatile çalışanlarıyla birlikte çıkan patronlar var;Tiens Group Company'nin sahibi ünlü Çinli milyarder Li Jinyuan, şirketinin 20. yıl dönümünde 6400 çalışanı ile birlikte Fransa'ya tatile çıktı. 6500 çalışanla beraber yapılan Monaco tatili iş adamına yaklaşık 15 milyon dolara patladı.

Kemal:Oprah Winfrey’ de tatile çalışanlarıyla çıkanlardan biri! Dünyaca ünlü televizyon yıldızı 55. yaş gününde çalışanlarına müthiş bir sürpriz yaparak; gemi turuyla Türkiye, İspanya, İtalya gibi ülkelerin içerisinde bulunduğu bir Akdeniz turu yaptı. Bu harika tatilde her bir çalışanın maliyeti 7 bin dolar olmuş.

Serdar: Patron kendi çocuklarını yurt dışında en güzel okullarda okutuyor. Çocuklarının bir eli yağda, diğeri balda! Altlarında arabalar, vur patlasın, çal oynasın. Peki, bu zenginlik/ değirmenin suyu nereden geliyor. Çok basit çalışanlarının emeği sayesinde yaşanan hayatlar bunlar!

KAKEP.6 TEKLİF: “Sektör Aktörlerine/Oyuncularına Ret Edilemeyecek Teklifler Getir”

 

Bunun farkında olup gereğini yapanların sayısı her geçen gün artıyor. Chieh_Huang Boxed.com CEO'su Chieh Huang bunlardan biri, çalışanlarına müthiş bir jest yaptı. Şirketinde çalışan kişilerin çocuklarının geleceği hakkında endişelendiğini fark eden Huang; sayılarına ya da masraflarına bakmadan, çalışanlarının bütün çocuklarının gelecekteki üniversite masraflarını üstlendi.

Can:Sıfırdan bir şirket kurup, astronomik fiyata satan bir girişimci kazancını çalışanlara dağıtır mı? Cevabım evet. Bunu yapan patronlardan biri, Wiley Cerilli! Kendisi Single Platform şirketinin CEO'su; şirketini yeni baştan tekrar kurdu ve 100 milyon dolara sattı. Buraya kadar her şey normal ancak o satıştan kazandığı paranın tamamını performanslarına göre şirket çalışanları arasında dağıttı. En yüksek prim 1 milyon doların, en düşük prim ise 10 bin doların üzerinde idi.

Caner:ülkemiz iş adamlarına haksızlık etmeyelim. Karınca kararınca küresel yeni nesil iş adamlarının izinden gidenler de var, Nevzat Aydın onlardan biri! Kendisini ülkemizden yemeksepeti.com sitesinin CEO'su olarak tanıyoruz. Aydın şirketini Delivery Hero adlı şirkete 589 milyon dolara sattı ve Türkiye'deki en büyük internet platformu satışını gerçekleştirdi. Ancak paranın tamamını kendisine saklamadı. Paranın 27 milyon dolarını "Bunu beraber yaptık, bu sizin hakkınız!" diyerek 114 şirket çalışanı arasında pay etti.

KAKEP.7 PAYLAŞIM: “Kazandığından Fazla Kazandır”

 

Kemal:Çalışanları, para vermeden ödüllendirmenin farklı yolları da var; (3)Özellikle kriz dönemlerinden geçiyorsanız, bu önlemleri uygulayabilirsiniz. Diğer yandan şirketiniz kapanmanın eşiğinde olabilir. Böylesi durumlarda çalışanlarınızla kazan& kazan ortağı olduğunuzu onlarca farklı yolla gösterebilirsiniz;

§  Çalışanınızın en az sevdiği bir projeden ayrılmasına izin verin.

§  Çalışanınıza bir günlüğüne kendi ofisinizi kullanmasına imkânı verin.

§  Çalışanınızın kendi park yerinizi kullanmasına izin verin.

§  Beğendiğiniz çalışanlarınıza, el yazısıyla teşekkürler notu gönderin.

Serdar: Para dışı ödüllendirmeler saymakla bitmez? Yeter ki bu konuda kafa patlatalım;

§  Bir konferans ya da toplantı salonuna çok beğendiğiniz bir çalışanınızın ismini verin.

§  Çalışanlarınızın eşlerini, çocuklarını şirkette yenecek öğle yemeğine davet edin.

§  Çocuklarınızın çocuklarına hediye bilgisayar oyunları hediye edin.

§  Çalışanlarınıza bir günlük ücretli izin hakkı tanıyın.

§  Sevdiğiniz çalışanınıza, yepyeni bir masa ya da başka bir ofis eşyası alın.

Can: Başarılı çalışanlarınızı arkadaşlarının arasında onurlandırmak da çok etkilidir;

§  Çalışanın başarılarını kutlayan bir video hazırlayın.

§  Herkesin ortasında teşekkür edin.

§  Ev adreslerine doğum günü notu yollayın.

§  Onları tango dersi gibi eğlenceli bir kursa gönderin.

§  Ailesine söz konusu çalışanın şirket için ne kadar önemli olduğuna dair bir plaket gönderin.

§  Onlara konser veya tiyatro bileti alın.

§  En sevdikleri çocuk mağazasında geçerli olan bir hediye çeki alın.

Caner:Çalışanlarınız kısıtlı maaşları nedeniyle kültürel etkinliklere gidemiyordur. Yardımcı olabilirsiniz;

§  En sevdikleri yazarın kitabını veya en sevdikleri müzisyenin CD'sini alın.

§  Masalarına aile albümlerini koymaları için onlara çerçeve alın.

§  Çocuklarının yaz kampını karşılayın.

§  İki adet sinema/tiyatro(konser bileti alın.

§  Benzin ücretlerini karşılayın.

§  Özgeçmişine koyması için resmi bir övgü mektubu yazın.

§  3 günlük gemi tatillerinden alın ve onlar için küçük bir tatil ayarlayın.

Kemal: Çalışanlarınızın doğum günlerini şirkette kutlayın. Onlara hediyeler alın;

§  Saatlerle ilgili esnek olmalarına müsaade edin.

§  Haftada bir gün evden çalışmalarına izin verin.

§  Doğum gününü şirkette doğum günü pastasıyla kutlayın.

§  Her çalışan için diğer çalışanların onun hakkındaki olumlu şeyleri yazdıkları birer kâğıt oluşturun.

§  Şirketin bir köşesine onur listesi asın ve onların isimlerini yazın.

§  İşlerini iyi yaptıklarını gösteren bir ödül yaratın ve onu verin.

Serdar: Onları şaşırtacak sürprizler yapın;

§  Onları pikniğe götürerek şaşırtın.

§  Arabalarını yıkatın.

§  En sevdikleri dergiye onları abone yapın.

§  Şirkette hep beraber kahvaltı edin.

§  Yeni, daha üst bir titr verin.

§  Çalışanların kendi aralarında bilgisayar ya da basket oynayabileceği oyun zamanları yaratın.

§  Yıllık ödül törenleri düzenleyin ve çalışanlarınızı katkılarından dolayı ödüllendirin.

§  Şirkete katılma yıldönümlerini kutlayın.

§  Cuma günleri daha rahat giyinmelerine izin verin.

§  Çalışanların oyun oynayıp rahatlayabilecekleri bir dinlenme odası yaratın.

 

KAKEP.8 TAKTİKLER: “Ortaklaşa Kazandıran Taktikler Uygula”

Can: Yukarıda bahsetmiştim. Benim favori iş adamım Richard Branson, büyük bir İngiliz iş adamı ve yatırımcı. Virgin Group ve irili ufaklı yaklaşık 400 şirketin sahibi. İş ararken kapılar bir bir yüzüne kapanan çok değerli gençlerimiz için bir rol modeli olduğunu düşünüyorum. Başarısının sırlarına yakından bakalım;

Branson, 8 farklı sektörde faaliyet gösteren milyarlık dolarlık şirketlere sahip tek girişimci olan Branson’ un kişisel servetinin 5 milyar dolar değerinde olduğu düşünülüyor.

Caner:Cesur kişiliğiyle bilinen Branson; Virgin Airlines, Virgin Mobile, Virgin Galactic gibi pek çok büyük şirkete sahip. Yani hem telekomünikasyon sektöründe hem havayollarında hem de uzaycılıkta duayen bir isim o. Özellikle Virgin Havayolları’nın kuruluş süreci, tüm girişimcilerin bilmesi ve ders alması gereken bir öneme sahip.

18 Temmuz 1950’de İngiltere’nin Surrey bölgesinde doğan Richard Branson öğrenciyken çeşitli sorunlar yaşar. (1) 16 yaşındayken de okulu bırakır. Aldığı bu karar da eninde sonunda Virgin Records’u kurmasını sağlayacaktır.

Kemal:Branson, ilk girişimlerini müzik sektöründe yapar. Daha sonra diğer alanlara da kayarak milyarder olacaktır. Sıcak hava balonuyla okyanusların üzerinden geçmiş olan Branson maceracı ruhu ve spor alanındaki başarılarıyla da ünlü biri.

Serdar:Disleksi ile mücadele eden Richard okulda zor zamanlar geçirir. Hatta 13 yaşına kadar devam ettiği Scaitcliffe Erkek Okulu’ndan atılmanın eşiğine gelmiştir. Daha sonra İngiltere’nin Buckinghamshire bölgesindeki Stowe’de yatılı bir okul olan Stowe School’a geçiş yapar. Burada da zorlanmaya devam eden Branson 16 yaşında okulu bırakarak Student adında bir gençlik kültürü dergisi çıkardı.

Can:Hedef kitlesi öğrenciler olan ve öğrenciler tarafından 1966’da çıkarılan bu yayının ilk nüshası 8000 dolar değerinde reklam alır. Bu reklamlar sayesinde basım masraflarını karşılayan Branson derginin ilk 50.000 kopyasını ücretsiz olarak dağıtır.

KAKEP.9 KURALLAR: “Kazan& Kazandır Kurallarından Ödün Verme”

 

Caner:Takvimler 1969’u gösterdiğinde Branson, Lise diploması bile olmayan Branson, bu müzik dükkânı açar. Elde ettiği başarı sayesinde 1972’de İngiltere’nin Oxfordshire bölgesinde bir kayıt stüdyosu açacaktır. Virgin Records etiketiyle yayınlanan ilk çalışma Mike Oldfield’in 1973 tarihli “Tubular Bells” adlı single’dı. Söz konusu şarkı Branson’un ekibinin katkılarıyla kaydedilip piyasaya çıktı. Çıkar çıkmaz müzik dünyasını kasıp kavuran şarkı tam 247 hafta boyunca İngiltere listelerindeki yerini korudu. 23 yaşında milyoner olan Branson’un kayıt şirketi şimdilerde Virgin Megastore adıyla faaliyet göstermeye devam ediyor.

Kemal: Girişimciliğe hiç ara vermeyen Branson 1980’de seyahat şirketi Voyager Group’u, 1984’te Virgin Atlantic havayollarını kurdu ve Virgin Megastore adlı çok sayıda müzik dükkanı açar. Ama Branson’un başarıları gibi başarısızlıkları da vardı elbette. Takvimler 1992’yi gösterdiğinde Virgin maddi sorunlar yaşıyor, firma ayakta durmakta zorlanıyordu. Şirket o yıl 1 milyar dolar karşılığında THORN EMI’ye satıldı.

KAKEP.10 SÜREKLİ İYİLEŞTİRME”KAİZEN” “Hedefleri sürekli iyileştir” 

 

Serdar:Bu kayıp Branson’u tarumar etmiş, hatta satış sözleşmesi imzalandıktan sonra ağladığına dair söylentiler ortalıkta dolanmaya başlamıştı. Ancak Branson müzik sektöründe kalmaya kararlıydı. 1993’te Virgin Radio adlı radyo istasyonunu kurdu, birkaç yıl sonra da V2 adında ikinci bir plak şirketi açtı. 1996’da kurulan V2, Powderfinger gibi grupların ve Tom Jones gibi önemli sanatçıların albümlerini kaydetti.

Can:Günümüzde Branson’a ait olan Virgin Group’un bünyesinde; İngiltere, ABD, Avustralya, Kanada, Avrupa ve Güney Afrika gibi 30’dan fazla ülkede faaliyet gösteren 400’ü aşkın şirketi bulunuyor. İşi iyice büyüten Branson imparatorluğuna bir tren şirketi, avcılık işletmesi, cep telefonu firması ve Virgin Galactic adında bir uzay turizmi şirketi de ekledi.

Caner:Spor alanındaki başarılarıyla da adından söz ettiren Branson 1986’da Virgin Atlantic Challenger II adlı yatıyla Atlantik Okyanusu’nu geçerek rekor kırdı, ayrıca 1987’de Atlantik, 1991’de de Pasifik Okyanusu’nu sıcak hava balonuyla geçen ilk kişi oldu. Girişimcilik alanına yaptığı katkılar dolayısıyla 1999’da kendisine şövalye nişanı verildi. Çalışarak elde ettiği 2,5 milyarlık servet ve bu servete dahil olan kendine ait iki özel ada ile 2009’da Forbes’in hazırladığı “Dünyanın En Zenginleri Listesi”nde 261. sırayı aldı.

Kemal: 20’li yaşlarının sonuna doğru Virgin Adaları’na kız arkadaşını görmek üzere giden Branson’un uçuşu bazı nedenlerle iptal edildi.Eğer özel bir uçak kiralamazsa Virgin Adaları’na gitmesi mümkün değildi. Uçak kiralayacak kadar parası yoktu ancak bu durum onun kafasında yeni bir iş fikrinin canlanmasına mani olamadı tabii. Hemen havalimanında beyaz bir kartonun üzerine “Virgin Airlines – Virgin Adaları  39$” yazdı ve insanlara bilet sattı. Böylece kiralaması gereken uçağın parasını insanlardan topladı ve hep birlikte Virgin Adaları’na ulaşabildiler.

Bu zekâ dolu hamleden sonra bunu gerçek bir iş koluna dönüştürdü ve Virgin Havayolları’nı resmi olarak kur

Serdar:Macera tutkusu hiç dinmeyen Branson, geçtiğimiz yıllarda bilhassa uzay turizmine odaklandı. Scaled Composites adı şirketle ortaklık ederek The Spaceship Company adında bir firma kurdu. Şu anda bir alt yörüngesel uzay aracı geliştiren The Spaceship Company, Nisan 2013’te SpaceShipTwo uzay aracının test uçuşlarını başlatarak son derece önemli bir adım attı.

Can:Uzay aracının ilk testi başarıyla tamamlamasından ardından havalara uçan Branson, NBC News kanalına verdiği bir demeçte “SpaceShipTwo’nun daha ilk uçuşta ses duvarını aşmasından dolayı gerçekten çok mutluyuz. Her şeyin yolunda gitmesi de bizi ayrıca sevindirdi” diye konuştu. 2013’ün nisan ayına kadar Virgin Galactic’in uzay seyahatleri için 500’den fazla bilet satılmıştı bile.

Son söz:“Ne duruyoruz! Hadi yapalım!” Richard Branson.

Yararlanılan Kaynaklar:

1.        http://www.yeniisfikirleri.net/richard-bransonun-basari-hikayesi/

2.        http://listelist.com/calisanlarina-hediye-veren-patronlar/

3.        https://www.sabah.com.tr/dunya/2016/11/01/calisanlarina-400-daire-1260-otomobil-verdi

https://www.yeniasir.com.tr/insankaynaklari/2012/04/29/calisanlari-para-vermeden-odull

 
Toplam blog
: 92
: 440
Kayıt tarihi
: 10.10.11
 
 

Şükrü ÖZGÜR İ.T.Ü Metalürji mühendisliğinden mezun oldu. Kamu ve özel sektörde farklı pozisyonlar..