Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Nisan '14

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

İş hayatında stresi azaltmak mümkün müdür?

İş hayatında stresi azaltmak mümkün müdür?
 

Son yıllarda stres günümüzün en büyük sorunlarından biridir. Stres, organizmanın bedensel ve ruhsal sınırlarının tehdit edilmesi ve zorlanması ile ortaya çıkan bir durumdur ve hayatın bir gerçeğidir. Aşırı stres, insanı iş göremeyecek bir duruma getirip, ciddi sorunlar ortaya çıkarır.

Günlük hayatımızda ağır iş, gece işi, aşırı yüklenme, karar verme güçlükleriyle dolu büyük sorumluluk getiren işler, zaman baskısı altında çalışma, rollerdeki belirsizlik ve kişiler arası çatışmalar v.s… stres faktörünün oluşmasına zemin hazırlıyor.

Stres kaynaklarının içinde en önemlisinin aşırı iş yükü olduğu görülmektedir. Günümüz iş hayatında, sadece Türkiye'de değil bütün dünyada, ekonomik koşulların ağırlaşması, rekabet şartlarının artması sonucu çalışanlardan beklentilerin yüksek olması da stres kaynaklarındandır.

İş yaparken yaşanan zaman baskısı, hata yapma korkusu, güvenliğin az olması stresi arttırır. İşverenler zaman zaman en az insan kaynağı ile işlerini sürdürmeye çalışabilir, bu da aynı işin var olan çalışanların aşırı çalışması ile sağlanacağı anlamına gelir.  Bu durumun sonucunda da aşırı çalışmaya bağlı olarak, başta tükenme olmak üzere birçok ruhsal bozukluk  ortaya çıkar.

İş hayatımızda yoğun bir şekilde stresle karşı karşıyayız. Stresi azaltmanın yolları nelerdir? Uzmanlara göre, stresi azaltmanın başlıca yollarının kısaca kişinin kendisini olumsuz şeyler yerine olumluya odaklaması, çok fazla tepki vermemesi, “Hayır” demeyi öğrenmesi ve gerçekçi beklentiler oluşturmasıdır.

Ancak, günümüzde iş hayatında ruhsal bozukluk ve olumsuzlukların arttığı görülmekle birlikte, ülkemizde stresle başa çıkmak, stresi yenmek ve stresi kontrol etmek ile ilgili yeterli eğitimler verilemediği görülmektedir.

Ülkemizde günümüzün bir gerçeği olan stres, gelecekte de insanları etkilemeye devam edecektir. Stresin tamamen ortadan kaldırılması mümkün görülmemekle birlikte, işyerlerinde verilecek seminerlerle ve kişisel gelişim eğitimleriyle olumsuz etkileri en az düzeye indirmek mümkün olabilir.

 
Toplam blog
: 77
: 603
Kayıt tarihi
: 28.12.12
 
 

Lisans, Serbest, Mesleki konular ve mevzuat değişiklikleri  ''İnsanın en büyüğü, en yüksek mevkid..