Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Eylül '14

 
Kategori
Kitap
 

İsa Kayacan'dan bir kitap daha: "Kadın Destanı"

İsa Kayacan'dan bir kitap daha: "Kadın Destanı"
 

Yaklaşık yarım asırdan fazla Türk edebiyatı üzerine inceleme, araştırma ve çeşitli derlemeler yapan İsa Kayacan bu kez bir başka kitabı daha imza attı. İsa Kayacan geniş kapsamlı bir gazeteci ve araştırmaya sevdalı bir yazardır. Anadolu’nun 81 ilinde ve 450’den fazla ilçelerinde çıkar yerel gazetelere ve birçok sanat ve kültür dergilerinde İsa Kayacan’ın sanatımızla, kültürümüzle yazıları yayımlanmaktadır. İşte adı geçen gazetelerden bazıları: 

Başkent Gazetesi, Hür Anadolu Gazetesi, Olay Gazetesi, Yeni Tanin Gazetesi, Memleket Gazetesi, Anayurt Gazetesi, 24 Saat Gazetesi, Tasvir Gazetesi, Sonsöz Gazetesi, ( Ankara ),Zafer Gazetesi ( Gaziantep), Burdurlu’nun Sesi Gazetesi, Burdur Gazetesi, Dünya’da Kilis Gazetesi (İstanbul),Çine Kent Gazetesi (Kütahya),Kent Gazetesi  (Kilis),Aydın Hürsöz Gazetesi, Mücadele Gazetesi ( Diyarbakır )  Şafak Gazetesi ( Aydın), Samandağı Gazetesi, Sorgun Gazetesi, Yeni Söke Gazetesi ve Söke Ekspres  Gazetesi  gibi  sadece bunlardan birkaçıdır. Yayın organlarında yazı yazma  konusunda  İsa Kayacan bir rekora  aday durumundadır.Ve bir rekora da ulaşmıştır.  

Kadın Destanı kitabı gazeteci araştırmacı yazar 131.Kitabıdır. Diyebilirim ki İsa Kayacan ömrünün iki katından daha fazla kitap Türk edebiyatına kazandırmıştır. Onun adına Burdur’da bir Halk Kütüphanesi açılmış ve 40.000 den fazla kitaplarını bu halk kütüphanesini bağış yaptığını biliyoruz. Bu denli mert bir insandır. Zaten İsa Kayacan’ın Türk edebiyatına ve Türk kültürüne olan hizmetlerinden dolayı adı sokak ve caddelere verilmiş ve Azerbaycan Bakü Üniversitesi tarafından kendilerine doktorluk ve profesörlük unvanları haklı olarak verilmiştir. Elbette bunlara ulaşmak her yazın erinin karı ve işi değildir.  Bu girişten sonra Prof. Dr. İsa Kayacan’ın yeni kitabı olan  “ Kadın Destanı “ olan kitabına dönmek istiyorum.

Kitap Burdur ili Ticaret ve Sanayi Odası Yayınları arasında çıkmıştır. Ağustos 2014.Kitabın tertemiz bir kapak kompozisyonu vardır. Kitabın ön kapağında başta Atatürk’ümüzün annesi rahmetli Zübeyde Hanım, ünlü romancılarımızdan ve milli mücadele adı geçen Halide Edip Adıvar, ilk kadın hava pilotumuz Sabiha Gökçen sinema starlarından Türkan Şoray’un fotoğraflarına yer vermişlerdir. vardır. İlk kadın pilotlarımızdan Sabiha Gökçen, Dizgi Zeynep Bozkurt ve düzenleme Gülendem Gültekin tarafından hazırlamıştır. Kitap altı bölüm halinde hasırlamış tertemiz bir baskısı ile günışığına çıkarılmıştır. Öncelikle Burdur İli Ticaret ve Sanayi Odasının böyle bir eserin bastırılmasında öncülük ettikleri ve katkıda bulundukları için kutlamak istiyorum. Yazarlarımıza sahip çıkmışlardır. Sağ olsunlar, Varolsunlar diyorum.

Kitabın giriş bölümünde kadınlarımızla ilgili Atatürk’ün bazı sözlerine de yer vermişlerdir. İşte bunlardan birkaçı:

·         Kadının en büyük vazifesi analıktır!

·         İlk terbiye verilen yerin ana kucağı düşünülürse, bu vazifenin ehemmiyetli layıkiyle anlaşılır.

·         Milletin kaynağı toplumsal hayatın temeli olan kadın, ancak faziletli olursa görevini yerine getirmiş olur.

·          Dünyada hiçbir milletin kadını  “Ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluş ve zafere götürmekte Anadolu Kadını kadar ekmek verdim” diyemez!

*       Türk kadınının  dünya kadınlığına  elini vererek,  dünyanın   barğış vegüveni içinr çalışacağına emin olabilirsiniz.

*     Ne Mutlu bir Atatürk   yetiştiren   Türkkaüdınına , ne mutlu O'na sahip  olan Türk milletine...

·         Şuna inanmak lazımdır ki, dünya üzerinde gördüğümüz her şey kadının eseridir ( sayfa: 4 )

Kitabın arka kapağında eski Milli Eğitim ve Çalışma Bakanlarımızdan Şair Ali Naili Erdem’in de bir yazısı yer alıyor. Sayın A.N.Erdem’in bu yazısından da bir cümle alıntı yapmak istiyorum:

“ Yaratılan ve yeryüzünde yaşayan, aklıyla, düşüncesiyle gönlüyle, dünyadaki bütün canlılardan üstün bir iştahlar ve ihtiraslar bütünü, iki insan türünden biri olan kadın üstüne yapılan araştırma ve incelemeler, tadının kim ve ne olduğuna ilişkin araştırmalar bugün  açıklığa kavuşturulmuş ve  sonuçlandırılmış değil. Kadının tam olarak tanıması, bilinmesi için ömürlerinin yetmediği ve yetmeyeceği gerçeği de ortadadır.  Kadının kimliğiyle ilgili değerlendirmeler, kadın üzerine yapılan araştırma, tahlil ve yorumlarla tartışmaların mutlaka bir yanı değil, pek çok yönü eksik görünüyor“ diye vurgulamaktadır. Kitapta Prof. Dr. İsa Kayacan’ın kadınlarımıza dair fikir ve düşünceleri, şiirlerinin yanı sıra bazı bilim adamları, şair ve yazarlarımızın da özlü sözlerinden alıntılar alıp kitabını zenginleştirmiştir. Yazım bir hayli uzadı, merak edenler için Burdur Ticaret ve Sanayi Orasından isteyebilirler.Ayrıca bu kitap  ayrıca parasızdır.

Sevgili Prof. Dr. İsa Kayacan’ın bu ara hasta olduğunu öğrendik. Acil şifalar ve geçmiş olsun diyorum. Bir an önce sanat ve kültür dünyasına, aramıza dönmesini bekliyoruz…Sayın Kayacan’ı bir daha tebrik ediyor ve sağlığına kavuşmalarını diliyoruz.

 

Abdülkadir GÜLER 

28.09.2014-  SÖKE

   

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..