Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Aralık '17

 
Kategori
Ankara
 

İşçinin İş Kazalarında Tazminat Hakkı

İşçinin İş Kazalarında Tazminat Hakkı
 

İşçinin İş Kazalarında Tazminat Hakkı


İşçi Kazalarında Tazminat ve İşverenin Sorumluluğu

Modern toplum yaşantısında özellikle de sosyal güvence uygulamaları ile hem işçilerin hem de işverenlerin haklarının korunabilmesi hedefleniyor. Türk modern hukuk sistemi dahilinde de sosyal güvence ve hakları hem işçi hem de işveren açısından en adil biçimde değerlendirilerek, olası hak kayıplarının ve mağduriyetlerinin önüne geçilebilmesi mümkün kılınıyor.

Buna göre Türkiye’ de çok sık şekilde karşılaşılabilen iş kazaları ile ilgili olarak da taraflara yönelik olarak önemli haklar veriliyor. Meydana gelen kazanın tamamı ile çalışma hayatından meydana gelen halini oluşturan iş kazaları, mesleki risklerin arasında ilk sırada yer alır. İş güvenliği yönünden bir olayın iş kazası şeklinde değerlendirilebilmesi için, öncelikli olarak söz konusu ‘olayın’ işyeri ve istihdam ile bağlantılı olması gerekliliği bulunuyor.

Günümüz Türkiye’ sinde işverenin hizmet sözleşmesi dolayısı ile meydana gelen borçlarının ilki işçiyi gözetmektir. İşverene bağımlı şekilde çalışma gerçekleştiren işçi, doğal şekilde işverenin göstereceği yerde ve koşullar altında çalışmalarını gerçekleştirmek durumunda kalır.

Bu durumda söz konusu şartların durumu gibi faktörlerin doğrudan işverenin sorumluluğu altında olmasına yol açarak, işçilerin gözetme borcunu doğurmaktadır. Günümüzde iş kazaları nedeni ile işçi tarafından maddi ve manevi tazminat açma hakkı bulunuyor. 

Herhangi bir şekilde yasal yönden zorunluluğu bulunmayan iş kazası nedeniyle tazminat davalarında olası hak kayıplarının önlenebilmesi ve beraberinde de sürecin daha kısa süre içerisinde sona erebilmesi açısından profesyonel hukuk desteği sağlayacak, avukat tutulması önemli bir gereklilik teşkil etmektedir.

İş yerinde iş kazası yaşayan bir çalışan doğrudan kendisi veya iş kazası ölümlü şekilde meydana gelmiş olması durumunda yasal hak sahipleri olan mirasçıları tarafından İş Mahkemesi’ ne başvuru gerçekleştirilerek iş kazası tazminat davası açılabilir.

İş Kazası Halinde Açılan Davalar

Günümüzde iş kazası nedeni ile açılabilecek 3 farklı dava bulunmaktadır. Bunlar ceza soruşturması ve ceza davası, maddi ve manevi tazminat davası ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından açılan rücu davaları şeklindedir.

Modern Türk hukuk sisteminde dava açımı dilekçe aracılığı ile gerçekleştirilmektedir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda dilekçenin asıl bir içeriğe sahip olması gerekliliği belirtilir. Kanun çerçevesinde içeriğe uygun biçimde hazırlanan dilekçe ile görevli ve yetkili mahkemede zamanaşımı sürecine kapılmadan dava açma hakkı bulunmaktadır. 

İş Kazalarında İşverenin Sorumluluğu

İş hukuku kanunda işverenin işçi gözetip kollama görevi bulunmaktadır. İş kazalarında işçinin ağır kusuru olsa dahi bu madde nedeniyle ceza ve tazminat davası ile karşı karşıya kalabilmektedir.  Bazı yargıtay kararlarında işçinin 100% kusurlu olduğu durumda dahi işverene tazminata hükmettiği kararlar bulunmaktadır.

 
Toplam blog
: 12
: 1061
Kayıt tarihi
: 14.02.15
 
 

EĞİTİM: Eskişehir Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2004  Arabulucu: Arabuluculuk daire Başkan..