Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ağustos '16

 
Kategori
Engelli Eğitimi
 

İşitme Engelli Milli Basketbolcu Sarp Çıtlak ile..

İşitme Engelli Milli Basketbolcu Sarp Çıtlak ile..
 

sarp


İşitme Engelli Milli Basketbolcu Sarp Çıtlak:"Açık olmak gerekirse işitme engelli olabilirim fakat kendimi işitme engelli olarak görmüyorum ama yine de dediğiniz gibi hem üniversite okuyup hem de sporda başarılı olmak güzel bir duygu. "
 
SORU-Bize  kısaca kendinizi  tanıtır mısınız ? Hangi okullarda okudunuz bugüne kadar?
 
SARP ÇITLAK-  Merhaba ben Sarp 1995 yılında Amasya Merzifon'da doğdum fakat 1 yaşındayken yüksek ateşten dolayı kulak sinirlerim felç olmuş bu yüzden işitme kaybım oldu. 1997 yılında eğitim almak sebebiyle annem ve ağabeyim ile  Ankara'ya taşındık. İlk okuldan lise sona kadar TED Ankara Kolej'inde okudum fakat lisemin son senesinde Merzifon Abide Hatun Anadolu Lisesine geçtim ve buradan mezun oldum. Şuan ise Başkent Üniversitesi GSF'de İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı okuyorum. 2'nci sınıf öğrencisiyim Aynı zamanda basketbolcuyum ve yarı profesyonel şekilde EBBL'de Başkent Karşıyaka'da ve İşitme engelliler liginde Eskişehir Engelliler Spor Kulübünde oynuyorum.
 
SORU- Basketbola başlama hikayenizi anlatır mısınız ? Basketbol size ne kazandırdı?
 
SARP ÇITLAK- Annem lisedeyken basketbol oyuncusuymuş ama üniversitede ayağını kırıp bırakmak zorunda kalmış. Bu yüzden beni 7 yaşındayken basketbol kursuna yazdırdı. İşte ilk okul 5'te TED Ankara Kolejliler Spor Kulübü altyapısına girdim ve 18 yaşıma kadar TED'in altyapısında sayısız müsabakalara çıktım. Basketbol bana ne kazandırmadı ki... En önemlisi düzenli, sağlıklı hayat ve kardeşlik...
 
SORU- Ailenizden bahseder misiniz? Anne ve babanız  ne iş yapar? Kardeşleriniz  nerede okur? Onların sizin çabalarınıza bakış açısı nasıl?
 
SARP ÇITLAK-  Babam serbest meslek ile uğraşıyor annem ise özel sektörde çalışarak yaşamına devam ediyor. 1 tane abim var. Kendisi Bilkent Üniversite'sinde kentsel tasarım ve peyzaj mimarisi okuyor. Kendisi zamanında Halkbank altyapısında voleybol oynadı fakat kendisi iş hayatında kariyer yapmak için okulu seçti. Bu noktalara  gelmemde en büyük pa tartışmasız annemindir çünkü beni normal birey gibi olmamı sağlayan kendisidir ve tabiki öğretmenim Şenay Pektaş Eseroğlu(Günışığı Özel Eğitim Merkezi). Fakat babam ve ağabeyimin de hakkını teslim etmek gerekir. Ailem her konuda çok destek oldu ve onlara buradan teşekkür ediyorum.
 
SORU- Spor yaparken  nelerde zorlandınız?  Zorlukları nasıl aştınız?
 
SARP ÇITLAK - Ben ilk okul 5'ten beri takımda oynuyorum ve sayısız turnuvalara gittim. Zamanında zorlamadım mı? Elbette zorlandım çünkü hem okul hem spor beraber yoğun oluyordu fakat zamanla alıştım, ikisini beraber yürütmeyi öğrendim.
 
SORU-Sporda başarılarınızdan bahseder misiniz? 
 
SARP ÇITLAK- TED Ankara Koleji altyapısında Ankara şampiyonluklarım, sayısız derecelerim var. 4 defa Türkiye Şampiyonasına gittim. Okul takımıyla Türkiye 3'ncüsü olduk ve 1 defa da miniklerde kategorisinde Türkiye 2.ncisi olduk. Milli takım kariyerim ise 14 yaşındayken yani 2009'da başladı. Milli takımda 2 tane unutamadığım anım var. Birincisi; 2009 senesinde Polonya'nın Lublin şehrinde U20 Avrupa Şampiyonasın da Avrupa şampiyonu olduk ve aynı zamanda turnuvanın en genç oyuncusu seçildim. İkincisi ise 2014 senesinde Samsun'da ev sahibi olduğumuz U21 Dünya Şampiyonasın da Dünya ikincisi olduk. Diğer turnuvalarda istediğimiz sonuçları alamadık ama istikarlı şekilde ilk 8'e girme başarısı gösterdik.  Hedefimiz 2017 yılında Samsun'da ev sahibi olacağımız olimpiyat oyunlarında ilk 3'e girmek. 
 
SORU- Bu sporda  hedefiniz nedir?
 
SARP ÇITLAK-  Benim kişisel  hedeflerim arasında yakın vaade de 4 yıl içerisinde uluslar arası işitme engelliler basketbol camiasında en iyi oyuncular arasına girmek. Daha yaşım genç, önümde uzun bir yol var ama çok çalışırsam bu hedefimi gerçekleştirebilceğimi düşünüyorum. Neden olmasın... Uzun vaade de ise özel gelişim antrenörü olmayı düşünebilirim. Çünkü oyuncularla birebir ilgilenmek hoşuma gider ve basketbolu seviyorum bu yüzden basketboldan kopmayı düşünmüyorum.
 
SORU- Sporun işitme engellilere  faydası ne oluyor?
 
SARP ÇITLAK-  1 yaşındayken yüksek ateşten dolayı kulak sinirlerim felç olmuş. Bu yüzden işitme kaybım olmuş. Çok ileri derecede işitme kaybım var. İşitme engelliler çoğu çekingen bireylerdir fakat spor yapan işitme engelli bireylerin kendine güveni geliyor, olgunlaşıyorlar bunlar en önemli değerler. 
 
SORU- Hayatı seven insansınız. Bu size ne katkı sağlıyor? 
 
SARP ÇITLAK- Ben eğlenmeyi seven birisiyim. Mesela idmanda ciddi olmak zorundasınızdır fakat idman bittiği an eğlenmeye, şaka yapmaya başlarım takım arkadaşlarımla. Özellikle turnuvalarda boş vakitlerimizde eğlenmek için elimden geleni yaparım. Kendimden dolayı kendimi işitme engelli olarak görmüyorum bu da beni rahat ve sosyal kişikli bir birey yapıyor ve bunda sporunda etkisi olduğunu düşünüyorum. Kısacası rahatım, eğlenmeyi, gezmeyi, şaka yapmayı severim çünkü bu dünyaya bir kere gelmişiz tadını çıkarmaya bakarım.
 
 
SORU- Hem işitme engelli hem okul hem sporda başarılı olmak nasıl duygu?
 
SARP ÇITLAK-  Açık olmak gerekirse işitme engelli olabilirim fakat kendimi işitme engelli olarak görmüyorum ama yinede dediğiniz gibi hem üniversite okuyup hem de sporda başarılı olmak güzel bir duygu. Ailem benimle gurur duyuyor bunun farkındayım ama bunlar kısmı daha yapacak çok işim var özellikle milli takım kariyerimde.
 
SORU- İyi bir sporcu olmak  isteyen  işitme engellilere neler tavsiye edeceksiniz?
 
SARP ÇITLAK- Ne olursa olsun erken yaşlarda basketbola başlayın. Normal kulüplerin antremanlarına gidin, hemen pes etmeyin, tembellik yapmayın. Mesela ben maç izleyerek bir şeyler kapmaya çalışırım. Maç izlerken özellikle benim pozisyonumda ki oyuncuya çok dikkat ederim ve o oyuncunun yaptığı hareketleri kendi oyun tarzıma göre kendime montelemeye çalışırım. Sizde bol bol basketbol maçı seyredin. Son olarak diyeceğim şu ki size yapamazsın diyenlere en iyi cevap ANTREMAN YAPMAK.
Çok teşekkür ederim Sarp çok güzel bir röportaj oldu okuyanlar inşallah faydalanırlar.
    
 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..