Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Haziran '16

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

İşsizlik mi, mesleksizlik mi, uzmanlaşamamak mı?

İşsizlik mi, mesleksizlik mi, uzmanlaşamamak mı?
 

işsizlik, mesleksizlik


Biz Türkler daha düne kadar göçebe bir toplumduk. Savaşçılığımızla bu günlere kadar gelebildik. Atalarımız nesillerini sürdürerek bizlere kadar ulaştırdılar soyumuzu. 
 
Göçebe toplum olmanın avantajları olduğu kadar dezavantajlarıda vardı. Bu dezavantajlardan günüze yansıyan en barizi işsizlik ve mesleksizlik olarak göze çarpmakta. 
 
Göçebe toplumdaki rollerin yerleşik toplumda karşılığının kalmaması, sanayileşme, teknolojik gelişmeler, bilgi toplumuna geçiş aşamalarına adaptasyondaki algısal, politik ve diğer yaklaşımsal hatalar. Eğitim sistemindeki sorunlar gibi nedenlerle meslek yaratımı sorunu ortaya çıkmıştır. Onlarca yıldır işsizlik düşmemektedir. 
 
Düşmemektedir çünkü eğitim sistemi bireye bir meslek vermemektedir. Diplomalı işsizler ordusu yaratmaktadır. 
 
Dünyada şahmerdan işçiliğinden çay tadımcılığına kadar tanımlanmış 42 bin çeşit meslek olduğu, ancak Türkiye'de ise bugüne kadar 500 civarında mesleğin tanımlanmıştır. 
 
Ülkemizde meslek tanımlama yapılması yeterli değildir.  Sosyoloji mezununun rol ve meslekleri bile düzgün tanımlanmamıştır. 
 
Planya ustası, takım tezgahı dizicisi, şahmerdan işçisi, aerodinamikçi, telefon kumanda tesisi operatörü, cerrahi cihaz tamircisi, çay tadımcısı gibi binlerce meslek Türkiye'de henüz tanımlanmamıştır. 
 
Ülkemizde uzmanlaşma yok denecek kadar az. İşler eşe dosta, tanıdığa servis ediliyor. Liyakat yok.  Bir kişi bir iş yerinde birden fazla işi aynı anda yapyor uyanık patronlar eksik istihdam düzeyinden kar maksimizasyonu yapsın diye. Teksil atölyesindeki kalite kontrolcüyü aynı zamanda çay servis eden eleman olarak kullanan uyanık patron işsizliğin ve mesleksizliğin oluşmasında önemli bir role sahip. 
 
Aynı şekilde bir banka şubesinde gişede oturan operasyon elemanına satış yaptıran ve devasa karlar açıklayan banka da aynı şekilde işsizliğe neden oluyor. 
 
Ne iş olsa yaparım diyen çaresiz mezunlar üreten bir ülke. Süreç acizi bir ülke. 
 
Ülkemizde dünyada tanımlanan pek çok meslek dalı belirli kişilerce farkında olmadan yapılıyor ancak yapılmış gibi yapılıyor. Evinin musluğunu kendi değişitiren birisi bir muslukçunun işini yapıyor bir anlamda.  Bu hem kaliteyi düşürüyor, hem de maliyeti artırıyor.
 
Acilen meslekler tanımlanmalı.  Tanımlanan mesleklere işsiz ordusundan liseler, üniversiteler, enstitüler ve uzmanlar vasıtasıyla eğitim verilerek önce mesleksizlik yok edilmeli ardından işsizlik yok edilmeli. 
 
12.000 ana kariyer başlığı 
 
http://www.careerplanner.com/ListOfCareers.cfm
 
 
Toplam blog
: 77
: 707
Kayıt tarihi
: 03.07.08
 
 

37 yaşındayım, yüksek lisans mezunuyum. ve girişimciyim. İngilizcem iyi sayılır. Gıda ve perakend..