Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Aralık '18

 
Kategori
Güncel
 

İstanbul'u "Paris" Yapmak!

İstanbul'u "Paris" Yapmak!
 

Anamuhalefet Partisinin MYK'sından sonra, şu açıklama geldi; İstanbul'u Paris gibi yapacağız...

Bunun ne demek olduğunu tartışmayı sonraya bırakıp şu "Paris gibi" kavramı üzerine duralım biraz.

Özellikle, yetmişli, seksenli ve hatta doksanlı yıllarda çok kullanılırdı bu Paris gibi, tanımı...Türkiye'de bölgecilik gibi "şehircilik" de bir sosyal gerçeklik olduğu için, şehirlerin ahalisi, kendi şehirlerini Paris'e benzetmeyi çok severdi o yıllarda...

Örneğin, ben 1975 yılında Üniversite okumak için Erzurum'a gittiğim de, Erzurumlular şehirlerine "Doğunun Parisi" diyordu.

Daha sonraki yıllarda Doğu hizmeti için Van'a gittiğim de ayın benzetmeyi Vanlılar kendi şehirleri için söylüyordu: Van, Doğu'nun Parisidir!

Herhalde başka şehirler halkı da ayın benzetmeyi kendi şehirleri için yapıyordur o zamanlar...

Yirmi birinci yüz yıla girdikten sonra, bu ifade pek kullanılmaz oldu...Bunun nedeni, artık Türkiye şehirleri de Paris kadar olmasa da, yol, köprü, metro gibi gelişmişlik ögelerine sahip olmuştu.

Türkiye insanı da, böylece Paris özentisinden uzaklaşmıştı...

Parise değil ama bir kaç yıl önce Viyana'ya gittiğim de gördüğüm şu olmuştu: Türkiye şehirleri yol, köprü gibi ulaşım ve altyapı da Viyana'dan daha ileriydi..

Elbette, Viyana'lılar tarihi dokuyu koruma adına bazı şeyleri yapmıyordu ve bu da son derece saygı duyulacak bir davranıştı; ancak Türk insanın eski özentisini gerektirecek şeyler de artık yoktu.

Şundan ki, Seksenli yıllarda, orada çalışan akrabalarımız Viyana'yı anlata anlata biteremezdi...Otobanlar, büyük AVM'ler, köprüler vs...

Son yıllarda Türkiye şehirleri, hatta kantarın dozunu kaçıracak kadar betonlaştı ve bundan bizarız...Lakin bugün kimse, "Paris gibi" tanımına da kullanmaya gerek duymuyor, bu da bir gerçek!

Şimdi gelelim, CHP'nin, "İstanbulu Paris gibi yapacağız" sözüne...

CHP yetkilileri, herhalde bu sözle son günlerin Parisini kastetmiyordur...Çünkü, son günlerin Parisi, adeta yangın yeri...

Sayın CHP'liler, o yetmişli yıllardan kalma söylemi kastederek İstanbulu Paris yapmaktan bahsediyor olmalı...Ancak, yukarda açıklamaya çalıştığım gibi bunun da bugün bir geçerliliği yok!

Yani, adamlar geçen yüz yılın başlarında metrolarını, otobanlarını, tüm altyapılarını yaparken TC'nin "sahibi" olduğunu iddia eden zihniyet ne yapıyordu?

Eğer, İstanbulu Paris yapacak idiyseniz, yüz yıl önce niye yapmadınız...Paris, metro'yu ne zaman hayata geçirmiş, nerdeyse iki yüz yıl önçe, o zaman siz niye İstanbulu Paris yapmadınız??.

Zamanında yapmadığınız şeyler, bugün büyük ölçüde yapıldığı halde, hala bunu satmaya çalışırsanız kimse almaz, elinizde kalır!

Yok, eğer, şu günlerdeki Paris gibi bir İstanbul düşlüyorsanız, onun için de; Allah korusun, deriz!

Biz, kendi "Gezi"mizi püskürttük, Hamdolsun!

Şimdi, o gün İstanbul yanarken piyano çalanlar kendi "Gezi"lerini püskürtsün!

Biz almayalım...İstanbul, İstanbul olarak kalsın, Paris, Paris olarak...

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..