Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ekim '18

 
Kategori
Danışmanlık
 

İstanbul’un İki Yakası Birbirinden Ayrı Yönetilmeli

İstanbul’un İki Yakası Birbirinden Ayrı Yönetilmeli
 

İstanbul, Avrupa ve Anadolu yakası olarak, genel yönetimde birbirinden bağımsız yönetilmeli.
 
Tarihi 300 bin yıl öncesine uzanan, üç tarafını Marmara Denizi, Boğaziçi ve Haliç’in sardığı, Roma, Bizans, Latin ve Osmanlı Türklerine başkentlik etmiş, Türkiye’nin incisi ve en kalabalık şehri;14 ilçesi Anadolu yakasında, 25 ilçesi de Avrupa yakasında mevcut...
 
Ortalama 20 milyon nüfusu ile Belçika (11,4 milyon kişi), Yunanistan (11,2 milyon kişi), Portekiz (10,3 milyon kişi), İsveç (9,9 milyon kişi) ve Azerbaycan (9,8 milyon kişi) gibi toplam 129 ülke’den daha da ilerde olan istanbul Nüfus’u da aldı başını gidiyor derken, İstanbul merkezi bir nokta üzerinden yönetilmekten artık çıktı.
 
Her iki yaka da ayrı ayrı “yerinde ve bölgesel yönetim” ile değerlendirilmeli. Avrupa ve Anadolu şeklinde birbirinden ayrılarak iki isimle de adlandırılmalı. 
 
Örneğin;
“İstanbul İl Valiliği,”
“İstanbul Avrupa Valiliği” ile “İstanbul Anadolu Valiliği” olarak yürürlüğe girmeli.
 
“İstanbul Büyükşehir Belediyesi” de,
“İstanbul Avrupa Büyükşehir Belediyesi” ile “İstanbul Anadolu Büyükşehir Belediyesi” olarak adlandırılmalı.
 
39 ilçesinde tüm siyasi partilerin ilçe başkanlıkları ve il başkanlıkları olmasına rağmen, 1.,2., ve 3. Bölge koordinasyon merkezi ile de desteklenerek seçimlerede hizmet vermesi, tezimizi güçlendirmekte.
 
Böylece İstanbul’un her yakası kendi bölgesinde yönetilerek daha iyi hizmet verilmesi sağlanmalı.
 
Kendi içindeki kurumlar, mülki idareler, iştirakler, işletmeler ve genel müdürlükler de ikiye bölünerek, bulundukları kendi bölgesindeki kurum ile hizmetine devam etmeli.
 
“Hem de aralarında Avrupa ve Anadolu Belediyesi olarak, iki yakanın kurumları da kendi aralarında rekabet ile hizmet yarışına girerek daha iyi hizmet verir. Böylece her yerde denetim ve performansa dayalı çalışma olur. Nihayetinde de daha iyi hizmet ile güzide İstanbulumuz'a çok faydalı olunur.”
 
Büyükşehirler toplu ulaşım, acil müdahale ve toplumsal hizmetlerini merkezi yönetim ile değil, yerinde yönetim ile hızlandırabilir. Her ne kadar ek hizmet binaları olsa da kurum içi hiyerarşik düzen, hizmetin hızlanmasını yavaşlatırken, merkezi izin olmadıkça hizmet hep geri kalır.
 
Bu nedenle tavsiyem odur ki, İstanbul iki yaka olarak ayrılmalı ve yerinde yönetim ile yönetilmeli.
 
Saygı ve hürmetle
 
Toplam blog
: 48
: 286
Kayıt tarihi
: 19.11.17
 
 

Aslen Malatyalı olup 1978'de İstanbul'un Fatih ilçesinde Vefa semtinde doğdu. Özel sektördeki baz..