Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mart '18

 
Kategori
Güncel
 

İstiklal Marşının Bestesi Güftesine Uygun mu?

İstiklal Marşının Bestesi Güftesine Uygun mu?
 

Değil!

Ama bu bugünlerde Cumhurbaşkanı söyledi diye değil. Eski bir tartışma konusudur bu. Cumhurbaşkanı söyleyince gündem oluyor, eskiden beri var olan tartışmanın farkı bu.

Evet! Zeki Üngör'ün bestesinin Fransız halk şarkısından çalıntı olduğu yıllardır tartışılır. Ben de dinle-miştim bu Fransız halk şarkısını. Gerçekten de inanılmaz bir benzerlik var.

Bir diğer eski tartışma meselesi de bestenin güfteye uygun olmaması! İstiklal marşımızı nasıl söyle-diğimize baktığımızda bu tez de pek yersiz sayılmaz. 

Kork--ma sön-- mez bu şafak-- larda yü-- zen al sancak 
Sönmeden yur--du-- mun üstünde tüten en son ocak 
O be-- nim mil-- le-- timin yıldızıdır par-- la-- yacak 
O benim-- dir o be-- nim mille-- timindir an--cak

Görüldüğü üzere marşı söylerken heceler çok bölünüyor ve bu besteyle anlam tam da yakalanamıyor. Üstelik marşı söylemek de zor. 

İstiklal marşı tartışmaları sadece besteyle ilgili de değil. İlber Ortaylı gibi bazı aydınlar marşın sözlerinin güzel olduğunu fakat çok sanatlı ve ağır bir dile sahip olan şiirin halkın anlayacağı basitlikte olmadığını söylüyorlar. Bütün dünyada marşların sözlerinin oldukça basit olduğu da bu aydınlar tarafından dile getiriliyor. Bu da yıllardır dile getirilen bir tartışma konusu.

1922 de kabul edilen İstiklal Marşımızın bestesi 1930 da değiştirilmiş. Yani bugün söylediğimiz İstiklal marşı ikinci beste. 

Mehmet Akif Ersoy islamcı görüşe mensup diye üstelik de İstiklal marşında da oldukça fazla dini referans var diye solcular ve Atatürkçüler isyan etmiyor. Bu beste tartışmaları direkt onları hedef alıyor gibi.

Eee napalım şimdi?

Değiştirelim mi marşımızı? Bu bizi birleştirir mi yoksa iyice koparır mı birbirimizden? 

1930’dan beri hep beraber söylediğimiz bir marşımız var. Uzlaşabildiğimiz nadir bir kutsal o. 

Varsın öyle kalsın. 

Yoksa senin marşın benim marşıma kadar gider mesele.

 

 
Toplam blog
: 31
: 283
Kayıt tarihi
: 27.03.16
 
 

Eğitim: Mimar Sinan Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı /  İlgi Alanları: Okumak, yazmak, gezmek..