Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Aralık '09

 
Kategori
Otomobil
 

Japon otomobil devleri -2-

Japon otomobil devleri -2-
 

Mazda Konsepti...


Daha önceki yazımda çelikte dünyaca ünlü olan Japonya’nın en çok satan otomobil markaları ve sektöründe amiralleri olarak bilinen Toyota ve Honda’dan bahsetmiştim. Şimdi ise ağır vasıtadan en küçük araç üreticisi Mitsubishi, spor otomobilleri ve cipleri ile Nissan, farklı konseptleri ile son zamanlarda ön plana çıkan Mazda markalarından bahsedeceğim.

Mitsubishi Motors

Mitsubishi markasını çoğumuz araba markası olarak veya biraz daha ilgili olanlarımız ağır iş makinesi üretiminde olduğunu biliriz. Fakat bu Japon firması ilk olarak üretimin hayatına gemi sektöründe girdiğini bilenlerin sayısı oldukça azdır. Mitsubishi Motors Corporation 1870 yılından Tsukumo Shokai tarafından kuruldu. Yaklaşık 100 sene gemicilik ve ağır sanayi endüstrisinde iyi prestij sağlayan Mitsubishi Motors 1970 yılında otomobil bölümünü açarak ayrı bir sektöre girmek için ilk adımlarını attı. Günümüzde hem ağır sanayi hem de binek otomobilde başarıyı yakaladı. Ülkemizde ticari araçları Avrupa markalarından daha önce piyasayı keşfetti. Aslında Avrupa bizim büyük bir Pazar olduğumuzun farkındaydı fakat son teknolojisini getirmek istemiyordu. Japonların Türk otomobil piyasasına girmesinin ardından zorlada olsa piyasaya girdiler yoksa hala kuş serisi arabalara binmeye devam edecektik. Buda ülkemizin acı gerçeği... Tutulan modelleri; L200, Canter, Lancer, ünlü spor arabası ise Lancer Evolation serileri, ciplerinde ise Dakar rallisini 1. sırada bitirmeyi alışkanlık haline getiren Mitsubishi Pajero’dur. Avrupalı otomobil üreticisi Citröen, Peugeot’u bünyesine kattıktan sonra Mitsubishi ile anlaşmak için görüşmelerini sürdürüyor.

Nissan Motors (İnfiniti)

1933 yılında Jidosha Kabushiki Gaisha tarafından kurulan şirket asıl adını ise Nissan Motors’u 1934 yılında almıştır. Binek araç üreten firma ürettiği modeller ile oldukça geniş bir kesime hitap etmeyi başarmıştır. Şehir için ufak arabalardan ciplere hız limitleri alt üst eden ünlü spor modellerine kadar dünyaca tanınan saygın bir marka olmuştur. Ülkemizde tutulan modelleri; Navara, Micra, Qashqai modelleridir. Ciplerinin motor hacimlerinin büyük olması nedeniyle vergiler ve yakıtta ülkemizin gelir kesimine hitap etmediğinden fazla tutulmamıştır. Ciplerde de Nissan’ın başarısı tartışılmazdır. Nissan Firmasına bağlı olan İnfiniti ise cipleri ve güçlü otomobilleri ile tanınan bir markadır. Yine aynı sorun İnfiniti markasında da karşımıza çıkıyor. Yüksek vergi oranları ve yakıt fiyatları nedeniyle bu marka piyasamızda tutunamıyor. Daha çok ABD, Kanada ve Arap ülkelerinde tutulan bir markadır.

Mazda

1920 yılında Jujiro Matsuda tarafından kuruldu. Hafif ticari ve binek araçlarda üretimine devam eden üretim hayatında ürettiği spor otomobilleri ile adından sıkça söz ettirmiştir. 1960 yıllar Mazda için kötü geçti. 1979 yılından alman üretici Ford ile anlaşma imzalayarak %7 hissesini Alman üreticiye sattı. Bu anlaşmadan sonra her iki firma arasında teknoloji paylaşımı yapıldı. Günümüzde ise fuarlarda konsept modelleri ile öne çıkan Mazda 2007 yılında toplam satışı 1, 3 Milyon adete satış yaparak kendi rekorunu kırdı. Ülkemizde tutulan modelleri; Lantis, 3 serisi, RX-8, pik-up BT-50 hafif ticaride ise E serisidir.

Arabalar ile ilgili diğer yazılarım;

Japon otomobil devleri -1-: http://blog.milliyet.com.tr/Japon_otomobil_devleri/Blog/?BlogNo=218626

Almanlar ve arabaları: http://blog.milliyet.com.tr/Almanlar_ve_arabalari/Blog/?BlogNo=213825

Üstün Fransız teknolojisi: http://blog.milliyet.com.tr/Ustun_Fransiz_teknolojisi/Blog/?BlogNo=217533

S&S

Serbestler@windowslive.com

 
Toplam blog
: 112
: 2756
Kayıt tarihi
: 15.09.09
 
 

Ülke meselelerine kafa yoran ulusal çıkarları korumaya çalışan düşünen bir genç. İlkelerim; Üstün..