Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Nisan '15

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Jinekomasti – Erkek Meme Estetiği

Jinekomasti – Erkek Meme Estetiği
 

Jinekomasti terimi Yunanca gynec (kadınsı, feminen) ve mastos (meme) kelimelerinden köken alır; Erkek meme dokusunun herhangi bir nedenle aşırı büyümesini ifade eder.

Erkek meme dokusu da kadın memesi gibi süt sentezleyen bezler ve kanallar (glandüler doku) ve yağ dokusundan oluşur. Jinekomasti olgularında glandüler doku, yağ dokusu ve meme derisi değişik oranlarda büyür ve genişler. Bu büyüme gözle görülebildiği gibi elle muayene edildiğinde sert meme dokusu hissedilir. Cerrahi tedavi de jinekomastiyi oluşturan komponentlerin durumuna göre farklılık gösterir.

Jinekomasti Görülme Sıklığı

Jinekomasti her yaşta görülebilir. Yeni doğanlarda anneden geçen östrojen hormonları nedeniyle oluşur ve bir kaç hafta içerisinde geriler. Ergenlik döneminin başında (13-15 yaş) erkeklerin yaklaşık %60'ında değişik derecelerde jinekomasti gelişir ve bir kaç yıl içerisinde kendiliğinden geriler; 17 yaşına geldiklerinde görülme sıklığı %7.7'ye düşer. İleri yaşlarda da testosteron hormonunun azalmasına bağlı jinekomasti görülme sıklığı tekrar artar.

Olguların %25-75 inde her iki memede de jinekomasti gözlenir. Her iki memenin büyüklüğü olguların üçte birinde birbirinden farklıdır. Memelerde ağrı ve hassasiyet de bulunabilir.

Jinekomasti Nedenleri

Tüm jinekomasti olgularının %25'inde ve ameliyatla tedavi edilen jinekomasti olgularının yaklaşık %85'inde bir neden bulunamaz (idiyopatik jinekomasti). Diğer taraftan kanda östrojen seviyesinin artışına veya testosteron seviyesinin azalmasına neden olabilen kanser (adrenal tümörler, testis tümörleri, akciğer kanseri, karaciğer kanseri vb), endokrin hastalıklar, metabolik hastalıklar, travma, psikolojik stres, obezite, ailesel özellik, viral enfeksiyon ve özellikle ilaçlar gibi bir çok değişik nedenle jinekomasti gelişebilir.

Plastik Cerraha Başvurmadan Önce Yapılması Gerekenler

Jinekomastinin cerrahi olarak düzeltilmesi öncesinde mutlaka bir endokrinoloji uzmanına muayene olunmalı ve jinekomastinin nedeni araştırılmalıdır. Özellikle erişkin yaşlarda gelişen olgularda meme büyümesi çok daha ciddi başka bir hastalığın belirtisi olabilir ve kolaylıkla gözden kaçabilir. Diğer taraftan meme dokusunun ultrason ile muayenesi de hem meme kanseri yönünden hem de memenin yapısal durumu hakkında fikir vermesi açısından önemlidir.

Jinekomasti-Meme Kanseri İlişkisi

Jinekomastili erkek hastalarda meme kanseri görülme sıklığı diğer erkek toplumundan farklı değildir. Ancak Klinefelter Sendromlu hastalarda tek taraflı jinekomasti geliştiğinde meme kanserinden özellikle şüphelenilmeli ve meme biyopsisi yapılmalıdır.

Jinekomasti-Testis Tümörü İlişkisi

Değişik çalışmalarda jinekomasti nedeniyle ameliyat edilmiş erkek hasta gruplarında testis tümörü görülme sıklığı artmış olarak bulunmuştur. Bu nedenle jinekomasti görülen erkeklerin testis tümörü yönünden değerlendirilmesi tavsiye edilmektedir.

Ameliyatsız Jinekomasti Tedavisi

Özellikle yeni doğanlarda ve ergenlik döneminde görülen jinekomasti olgularında beklemek uygundur. Ergenlik döneminde 1-2 yıl içerisinde jinekomastinin gittikçe gerilemesi beklenir. Eğer 13-15 yaşlarında başlamış bir jinekomastide 17 yaş civarında hala gerileme olmuyorsa ve kişide ciddi psikolojik etkileri oluyorsa ve yaşam kalitesini düşürüyorsa ameliyat yönünden değerlendirilmelidir.

Eğer jinekomastiye yol açabilecek bir neden tespit edilirse, nedenin tedavisi ile jinekomastide bir gerileme beklenebilir. İlaçlara bağlı gelişen jinekomastide ilaç kullanımı kesildikten sonra bir yıl beklemek uygundur.

Jinekomastinin bekleme döneminde, meme dokusunu küçültmek amacı ile göğüs kaslarını geliştiren fizik egzersizler yapılır, ancak gelişen göğüs kasları jinekomastiyi daha da belirgin hale getirir.

Jinekomasti Tipleri

Aşırı büyüyen meme dokusunun yapısına göre Jinekomastiyi 3'e ayırmak mümkündür:

1. Glandüler Tip: Sert meme dokusu ağırlıktadır; cerrahi olarak çıkartılması gerekir.

2. Karışık Tip: Glandüler doku ve yağ dokusu fazlalığı vardır; cerrahi ve yağ alma (liposuction, liposakşın) kombine edilir.

3. Yağlı Tip: Yağ dokusu ağırlıktadır; sadece liposuction ile tedavi edilebilir.

Simon tarafından 1973'te yapılan başka bir sınıflamada meme dokusunun büyüklüğü ve deri fazlalığı değerlendirilir:

Tip I: Küçük, deri fazlalağı yok. Meme başının altında küçük ve sert bir doku vardır; meme başına yapılan küçük bir kesi ile girilerek doku cerrahi olarak çıkartılır.
Tip IIA : Orta derecede büyük, deri fazlalığı yok.
Tip IIB : Orta derecede büyük, deri fazlalığı var. Bu tiplerde hakim olan doku tipine göre sadece liposakşın, sadece cerrahi veya ikisi birlikte kombine olarak tedavi edilir. Deri fazlalığı genellikle ameliyat sonrası 6 aylık dönemde kendiliğinden geriler. Nadiren deri de çıkartmak gerekir.
Tip III : Fazla büyük, deri fazlalığı var. Meme başı aşağıya sarkmış olabilir. Memenin aşırı büyük olması ve derinin fazla olması nedeniyle belirgin bir iz bırakmadan memeyi küçültmek zordur. Farklı teknikler kullanılarak fazla deri çıkartılır, sarkmış olan meme başı olması gereken yere getirilir. Bazen sadece meme dokusundaki fazlalık çıkartılır ve 6-9 aylık bir bekleme döneminden sonra fazla derinin toparlamayan kısmı çıkartılarak daha az iz bırakma yoluna gidilir.

Jinekomastinin Cerrahi Tedavisi

Jinekomastinin cerrahi tedavisinde başlıca iki yöntem söz konusudur.

Meme derisinin aşırı gevşek ve sarkık olmadığı durumlarda koltuk altı çizgisinden yapılan 4 mm lik bir kesi ile girilerek sadece liposuction yapılır.  Dren kullanılmaz. Ameliyat çıkışında göğüs bölgesine bir bandaj uygulanır ve beş gün süre ile kolları aşırı zorlayıcı hareketlerden kaçınma önerilir. Uygun olgularda son derece başarılı ve doğal sonuçlar alınmaktadır.

Meme derisinin aşırı gevşek ve sarkık olduğu durumlarda ise fazla meme dokusu yanısıra fazla meme derisinin de çıkartıldığı cerrahi teknikler uygulanır. Sonuçta meme ucu çevresinde ve bazen daha aşağı kısımlarında ek izler kalır.

Hangi tedavi tekniğinin uygun olacağına ameliyat öncesi görüşmede karar verilir. Sınırda olgularda önce liposuction yapıp sonucu gözlemlemek de bir seçenektir. Eğer yeterli toparlama gerçekleşirse meme ucu etrafındaki izlerden kaçınılmış olacaktır. Eğer deri fazlalığındaki sıkılaşma yeterince olmaz ise en azından sadece o kısımlara müdahale edilerek bırakılacak olan kesi izi daha aza indirilmiş olur.

Özet olarak; Jinekomastinin tek ve standart bir tedavisi yoktur. Hangi yöntemin hasta için en uygun olacağına plastik cerrah hasta ile konuşarak ve olası sonuçları tartışarak birlikte karar verir.

Jinekomasti Ameliyatında Anestezi

Çok küçük ve sınırlı olgularda intravenöz sedasyon ve lokal anestezi ile ameliyat yapılabilir. Daha ciddi ve çift taraflı olgularda ameliyatın genel anestezi altında yapılması daha konforludur.

Jinekomasti Ameliyatı Sonrası

Sadece liposuction yöntemi ile yapılan tedavilerde herhangi bir dren kullanılmaz.

Meme dokusunun cerrahi olarak çıkartıldığı yöntemlerde ameliyat sonrası ameliyat alanlarında kan ve sıvı birikimini önlemek üzere bir kaç gün süre ile drenler bulunabilir.

Dikişler genellikle deri içine gizlenecek şekilde atılır. Cilt dikişleri var ise 5-7 gün sonra alınır.

Ameliyat bölgesinde kan ve sıvı birikimin önlemek, derinin zemine yapışmasını ve toparlanmasını sağlamak için 4-6 hafta süre ile tubüler bandaj kullanmak gerekir.

Ameliyat sonrası dönemde ameliyat bölgesinde yara açılmasını, kan veya sıvı birikmesini önlemek amacıyla 6 hafta süre ile aktif spor aktiviteleri kısıtlanır.

Jinekomasti Ameliyatının Komplikasyonları

En sık gözlenen estetik komplikasyonların başında, plastik cerrah olmayan doktorların yaptığı ameliyatlara bağlı, meme başında bir krater gibi içeriye çökme (çay tabağı görüntüsü) veya tam tersi sahanda yumurta şeklinde farklı biçimlerde olabilen şekil bozuklukları gelmektedir.

Ameliyat sonrası erken dönemde en sık ameliyat bölgesinde hematom (kan) veya seroma (doku sıvısı) birikimi, enfeksiyon ve meme başının tam veya kısmi dolaşım bozukluğu gözlenir.
Ameliyat sonrası geç dönemde en sık memedeki deformitenin aşırı düzeltilmesi veya yetersiz düzeltilmesine bağlı şekil bozuklukları, her iki meme arasındaki asimetriler ve meme başının yanlış yerde olması gibi komplikasyonlar izlenebilir. Meme ucunda uyuşukluk, kahverengi kısımda renk değişiklikleri, ameliyat izinde kötü yara iyileşmesi diğer komplikasyonlar arasında sayılabilir.

Jinekomasti gizlenebilir mi?

Jinekomasti ameliyatı için bekleme sürecinde veya ameliyat sonrasında jinekomastinin dışarıdan bakıldığında anlaşılmasını engelleyecek jinekomasti atletleri kullanılabilmektedir.

Estetik, Rekonstrüktif ve Plastik Cerrahi

Prof. Dr. Cengiz Açıkel

 
Toplam blog
: 2
: 395
Kayıt tarihi
: 10.04.15
 
 

Üniversite: 1982-1988 GATA Tıp Fakültesi - ANKARA (Derece ile) İhtisas: 1991-1997 GATA Plastik ve..