Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Şubat '17

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Kelimelerini değiştir hayatın değişsin

Kelimelerini değiştir hayatın değişsin
 

Sevgili Okurlarım,

Güneşin ışığını ve sıcaklığını hissettiğimiz bu haftada sizlere "Gücün Güçsüzlüğündedir" isimli kitabımdan bir bölümü sizinle paylaşmak istedim. Karşılıklı konuşmada kullandığımız kelimeler birbirimizi anlamamızda ve dinlememizde bize yardımcı olur. Sağlıklı bir iletişim için doğru kelimeleri kullanmak en önemli etkidir.

"Kullandığımız kelimeler hayatımızda, duygularımızda ve ruhumuzda öylesine etkilidir ki bunu anlamamak neredeyse imkansız! Olumsuz kurulan bir cümle bütün günü, hadi hayatın geneline yayalım bütün ömrü berbat edebilir. Bu kitabı yazma amacım nedir? Sorunları görmezden gelmek değil, çözüme odaklanmak – çözümden kastım yüzeysel çözümler değil – ve sorunları henüz büyümeden çözüme kavuşturmaktır. Güzelliklerin hayatında bulunması onları alışkanlığa dönüştürmüş olmanla doğru orantılıdır. Öyleyse kelimelerini değiştir, hayatın değişsin!

Olumsuzluklar hayatın bir parçasıdır. Önemli olan onların hayatımıza kök salmasına izin vermemek, fark etmek, önlem almak ve çözümlemektir. Amacımız olumsuzlukların önünü alamayacağımız kadar büyümesini engelleyip yok etmektir. Çünkü hayat kısacık bir zaman yolculuğudur. Bu yolculuğu herkes farklı yollardan farklı amaçlarla ve farklı araçlarla bitirir. Kelimeler hayatımıza hükmetmeyi öğrendiği an kontrol altına alınmazlarsa büyük çaplı değişikliklere neden olur. Şimdi kelimeler değiştiğinde durumların ve duyguların da nasıl değiştiğini sana örneklerle açacağım.

Az önce birine kızdın ve muhtemelen sana seni kızdıracak bir sürü söz söyledi. Sinirlendin cevap verdin ama verdiğin cevaplar içindeki öfkeyi atmaya yetmedi. Yanına biri geldi ve ona: “Beni çok kızdırdı.” Dedin. Peki, bunun yerine “Beni biraz tedirgin etti.” desen? Neden mi? İlk cümle karşımızdaki insanın duygularını karıştırmamıza ya da bizi kızdıran kişiye söylüyorsak duygularını kapatmasına sebep olur. Ve tepki vermesi kolaylaşır. İkinci cümle ise karşımızdaki insanın duygularına semer vurup düşünerek konuşmasını sağlar ve kendimize karşı sebep olunan öfkeyi ya yok eder ya da şiddetini azaltır. Unutma, duygu durumunu korumak istiyorsan zekice hamleler yapıp topu karşındakine atabilirsin. Böylece ömrün boyunca kendini öfkelendirmekten, üzülmekten, kırılmaktan korumuş belki de kurtarmış olursun. Hücum edersen karşındaki müdafaaya geçer fakat geri çekilirsen karşındakini yumuşatmak ve alt etmek için en büyük hamleyi yapmış olursun. Senin de bildiğini düşündüğüm ve çok sevdiğim bir sözü altını çizmen için buraya kaydediyorum."

 “TAVRIN DEĞİŞİRSE KADERİNDE DEĞİŞİR.”

 
Toplam blog
: 51
: 582
Kayıt tarihi
: 10.12.14
 
 

1968 yılında İstanbul'da doğdum. Lise eğitimini Kabataş Erkek Lisesi'nde aldım. 1985 yılında İsta..